Kérdések és válaszok

Alig múltam húszéves, és apró, seprűszerű vénák rajzolódnak ki a lábamon. Mit tehetek ellenük?

Valószínűleg Ön is genetikailag hajlamos a visszérbetegségre (jó kiindulópont ennek ellenőrzésére, ha megkérdezi szüleit, küzdenek-e a problémával). A megelőző torna mellett ajánlott a rugalmas gumiharisnya rendszeres viselése, és nem árthat, ha heti néhány alkalommal visszérre ajánlott készítményt használ már a súlyosabb tünetek megjelenése előtt.

Valóban jók a flavonoidok a visszér ellen?

Számos növény tartalmaz flavonoidvegyületet, például a paradicsom, a paprika, a hagymafélék, az alma, a citrusfélék, a teafélék (elsősorban a zöld tea), valamint a vörösbor. A jó minőségű, gyenge vörösborban lévő antioxidáns hatású flavonoid, a quercetin védő tényező lehet.

Várandós vagyok, és úgy hallottam, ilyenkor gyakrabban jelennek meg a visszerek. Mi ennek az oka, kell-e félnem tőle?

Igen, a babavárás ideje alatt a visszeres panaszok fokozódnak. Ennek oka egyrészt a hormonális változásokban, másrészt a magzat elhelyezkedésében keresendő. A baba ugyanis elnyomhatja a medencei ereket, így pangást okozhat a láb vénáiban.

Úgy hallottam, hogy a magas sarkú cipő viselése növeli a visszerek kialakulásának esélyét. Én csak ilyen cipőt vagyok hajlandó felvenni, kell-e komolyan tartanom a visszerektől?

Cserélje le a kényelmetlen, szűk, magas sarkú cipőket! A szűk cipők rontják a láb vérkeringését, összeszorítják a lábujjakat, a magas sarkú cipő pedig gyengítheti az izompumpa hatását - többek között ez is felelős a vér szívbe való visszaáramoltatásáért!

Lehet-e infraszaunázni visszeres lábbal?

Igen lehet, de csak mérsékelt ideig vegye igénybe.

Visszeres a lábam. Úgy hallottam, a szauna nem tesz jót az állapotomnak. Igaz ez?

Igen, a szauna a már megjelent visszeres panaszokat fokozhatja, a visszeres csomók belobbanhatnak, a fájdalom fokozódhat. Komoly visszeres problémákkal kerülje el a szauna használatát!

A lábam kicsit visszeres, de egyelőre jól takarja a harisnya és a szoknya. Fájdalmaim nincsenek, ugye nem kell különösképpen foglalkozni akkor vele?

A visszeres tágulatok nemcsak csúnyák és az idő előrehaladtával sajnos fájdalmasak, és komoly szövődményeket is okozhatnak: idült vénás elégtelenséget, vénagyulladást vagy vénás fekélyt. Legfőbb gondunk tehát legyen a megelőzés: a rendszeres mozgás, ülőmunka esetén a gyakori átmozgatás és felpolcolás, illetve fürdés helyett egy hideg-meleg vízzel váltogatott zuhany alatt frissítsük fel tagjainkat.

Pincér vagyok, sokat kell ácsorognom, érzem, ez nem jó a lábaimnak. Amikor már tizedik perce állok egy helyben, mivel enyhíthetném a terhelést?

Ha állunk, a láb artériáiban megnő a nyomás, ezt nem tudja a szervezet máshogy kompenzálni, mint a vénabillentyűk gyors záródásával. Ilyenkor a vénás rendszer elkezd telítődni a kapillárisok felől áramló vérrel, a vénák kitágulnak, megduzzadnak (vénás pangás lép fel), mindeközben a jobb szívfél telődése is csökken. Ilyen helyzetben a keringést nagyban elősegíti a mozgás, hiszen a nyomás segítségével kompenzálódik, és a lábizmok összehúzódása a vénákat összenyomja, a vér pedig a térdhajlati vénába terelődik. Az összekötő vénák billentyűi záródnak, ennek köszönhető, hogy a vér nem tud visszaáramolni. Nem kell tehát mást tennie, mint ácsorgás közben egyik lábáról a másikra helyezni a testsúlyát, helyben járni, picit sétálni.

Egyelőre nem látom semmi komolyabb jelét, hogy visszeres problémám lenne. Elképzelhető, hogy ennek ellenére már elindult valamilyen káros folyamat az ereimben?

Kezdetben természetesen semmilyen látható tünet nem jelzi a bajt, így fel sem merül a gyanú, hogy valamilyen keringési zavar állhat fenn. Ezután figyelhetünk fel arra, hogy a belső talpél és a bokák belső fele érzékenyebb, erezettebb, apró tágulatok tarkítják. Ha ebből az ún. pókvénás állapotból is tovább súlyosbodik a helyzet, már tágultabb vénák válnak láthatóvá a kis vékony, talán komolyan sem vett seprűvénák mellett. Ha rizikócsoportba tartozik, mindenképpen figyelje magát és tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket a helyzet súlyosbodásának elkerülésére.

A felkaromon is lehetek visszeres?

Nem, mert a karok vénás terhelése jóval kisebb: itt a vérnek nem kell gravitáció ellen dolgoznia, hiszen karjainkat többször tartjuk a szív fölött, vagy azzal egy vonalban. Ezért a vénabillentyűket itt nem terheli a vér, mint folyadékoszlop nyomása.

Cikkek