Visszértágulat: így kerülje el a fájdalmas tüneteket

A visszértágulatok sok problémát okozhatnak, a betegség gyakran jár együtt lábfeszüléssel, ödémával és fájdalmas lábgörccsel. Mit javasol a szakember?

A nyár különösen nehéz időszak a visszértágulattal küszködőknek, a kellemetlen, fájdalmas panaszok ugyanis a meleg időben fokozódhatnak. Bár a nyár lassan véget ér, lesz még meleg, ami jobban igénybe veszi a betegeket. Érdemes jobban odafigyelni az életmódunkra, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen tüneteket. Dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a megelőzésről.

Ezért rosszabb nyáron

Sokan tapasztalják, hogy amint beköszönt a meleg, a visszértágulatokkal járó kellemetlen tünetek fokozódnak, így gyakrabban panaszkodnak nehézlábérzésre, lábdagadásra és feszítő lábfájdalomra. Ennek oka, hogy nyáron, amikor a levegő melegebb és páradúsabb, az vénás erek kitágulnak, melynek hatására az itt lévő billentyűk nem zárnak megfelelően, emiatt a vénákban lévő keringés lelassul, a vénás pangás fokozódik. Éppen ezért amennyiben csökkenteni szeretné a tüneteket, fontos, hogy fokozza a vénákban lévő keringést és javítsa erei rugalmasságát!

A magassarkú viselése egyáltalán nem tesz jót a lábaknak
A magassarkú viselése egyáltalán nem tesz jót a lábaknak. Fotó: iStock

Túlzott napozás

Hajlamos a visszérre? Néhány egyszerű kérdés alapján kiderülhet, mennyire fenyegeti önt a visszértágulat. Töltse ki a tesztet, ebből megtudja, hogy veszélyben van-e.

A napozásnak több pozitív hatása is van, többek között így több D-vitaminhoz juthat, valamint a közérzetet is nagyban javítja. Visszértágulatok esetén azonban mégis célszerű a lehető legkevesebb időt a napon tölteni, hiszen ekkor az erek nagymértékben kitágulnak és a pangás csak fokozódik. A betegek jobban teszik, ha a kritikus időben (11-15) védett helyet keresnek, és azon kívül is csak mértékkel barnítja magát!

Szauna, gőzfürdő

Egyre népszerűbb a szauna és a gőzfürdő, de ezek a napozáshoz hasonlóan fokozzák a vénás pangást, így a beteg jobban teszi, ha inkább távol marad az izzasztó részlegtől.

Magassarkú cipő

Visszeres panaszok esetén lehetőleg ne álljunk öt centinél magasabb sarokra! Ennek oka, hogy aki magas sarkakon járkál, az a lábszárizomzatát rendkívül természetellenes pozícióba kényszeríti, ami elősegíti a billentyűk meghibásodását.

Sok ülés vagy állás

A hosszan tartó ülés/állás során a gravitáció miatt a vénákban lévő vér visszaáramlása nem lesz tökéletes, pangás alakul ki, és a nyomás megnövekszik. Aki mégis erre kényszerül - például mert a munkaköre megkívánja -, annak érdemes kompressziós harisnyát hordania, valamint időnként megmozgatnia a végtagjait!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)