"A visszeresség nem játék"

A visszeresség a lakosság 20-30 százalékát érinti, azaz nevezhetjük akár népbetegségnek is. Dr. Sófalvy Zsuzsanna angiológust kérdeztük arról, hogy milyen okok állnak mögötte, miért nem érdemes elhanyagolni, illetve mit tehetünk a diagnózis után.

HáziPatika.com: A visszér egy fodrásznak vagy egy pincérnek munkahelyi ártalom, a fiatal nőknek eltakarandó probléma, ami kilóg a szoknya alól. Mi az első gondolata a szakembernek?

Dr. Sófalvy Zsuzsanna: A visszér a felegyenesedés és a két lábon való járás következménye, lényegében hátulütője. A visszerek hálózata ugyanis egy csőrendszer, amiben billentyűk találhatók, akárcsak a szívben. Az egészséges szervezet esetében járáskor, mozgáskor az izomzat összehúzódik és a visszerekben a vért a jobb szívfél felé tereli. Amikor az izomzat ellazul, a billentyűk nem engedik, hogy a vér visszazuhanjon ebbe a csőrendszerbe. A felegyenesedéssel ez a folyamat szenvedett csorbát: a sok ácsorgás, ülőmunka és terhelés miatt a vénafal ugyanis kitágul, a billentyűk eltávolodnak egymástól, és fellép a billentyűelégtelenség, a visszazuhanó folyadék pedig létrehozza a vénatágulatot, sőt akár gyulladást is okozhat. Ez leggyakrabban az alszáron, a térd környékén és a combon diagnosztizálható.

HáziPatika.com: Mennyire vesszük komolyan ahhoz képest, amennyire kellene?

S.Zs.: Sajnos egyáltalán nem vesszük komolyan. Az elhanyagolt visszeres panaszok gyakorisága a hozzám fordulók között 30 százalék körüli, de az is igaz, hogy a kezdeti stádiumban is nagyjából ennyien keresnek fel, leginkább a fiatal nők. A fennmaradó 40 százalékra jellemző, hogy a még nem irreverzibilis károsodások időszakában keresnek fel.

Rengeteg a kismama, hiszen a terhesség hajlamosít a visszerességre : a hormonális változásoknak köszönhetően, illetve azért, mert a combból a kismedence felé futó vénákat a terhes méh összenyomja. Ezen felül döntőek az örökletes tényezők is: ha megkérdezem a pácienseket, hogy melyik szülőjük volt visszeres, 90 százalékban tudnak rá választ adni, azaz a túlnyomó többségre jellemző, hogy volt családi kórelőzmény.

Ennek lényege, hogy a vénafal örökletesen gyengébb, és a túlsúly, vagy az álló foglalkozás ezeket az örökletesen gyenge vénafalakat kitágítja. Az embereket egyébként legtöbbször nem az esztétikai kifogások, hanem a fájdalom viszi rá arra, hogy ne tűrjenek tovább.

A visszeresség komoly szövődményeket is okozhat
A visszeresség komoly szövődményeket is okozhat. Fotó: iStock

HáziPatika.com: Hogyan diagnosztizálható a visszeresség?

S.Zs.: Gyorsan és egyszerűen. A fizikális vizsgálat, a megtekintés, a meghallgatás, a tapintás és a kézi Doppler-vizsgálatok elengedhetetlenek. A fizikális vizsgálatból általában néhány perc alatt meg lehet állapítani az érbetegség meglétét, de ennek meghatározását, pontosítását, részletes feltárását további, célirányos műszeres vizsgálatokkal lehet csak elvégezni.

HáziPatika.com: Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Visszér 30 évesen? Fontos időben elkezdeni a kezelést - részletek .

S.Zs.: A konzervatív kezelés lényeges elemei a külső kompresszió, a venotonikum és a heparinos vagy más kenőcs alkalmazása, illetve a megfelelő életmódtanácsok betartása. Ha a visszér fáj és egyértelműen diagnosztizálható a beteg érszakasz, akkor a konzervatív kezelés nem segít.

A visszerek sebészeti ellátása lehet a műtét, a lézerkezelés és a szklerotizáló kezelés, ez utóbbi lényege, hogy a vénába beadva egy steril gyulladást idéznek elő. Ennek következtében a véna lumene összetapad és így iktatódik ki a kóros érszakasz. A műtéteknél a beteg érszakasz eltávolítása a cél, ahol a pangás következtében a trombózisra való készség sokkal nagyobb. A lézerkezelés során lézerfejet juttatnak a vénába és a hő hatásával gyakorlatilag bezárják a vénát.

A műtét egy hét alatt lezajlik, utána újra munkába tud állni az érintett, a szklerotizáló kezelés az hosszadalmasabb, de ambuláns módon is végezhető. A nagyon jól felkészült visszérsebész a lézert és a műtétet vagy a szklerotizálást és a műtétet is kombinálja.

HáziPatika.com: Mennyire hatékonyak a kezelések mellett az életmódbeli változtatások?

S.Zs.: Az ördög a részletekben rejlik! Nagyon sokat lehet javítani a helyzeten, ha gyakran mozgatjuk a lábat, valamilyen sportot űzünk - leginkább az úszást és kerékpározást szoktam javasolni, illetve a gyógytornát -, megszabadulunk a súlyfeleslegtől, rendezzük a székrekedéses panaszokat, a lábakat felpolcoljuk és megfelelő öltözéket viselünk.

A vénabetegségek progresszióját ezekkel nagyon le lehet lassítani, majdhogynem azt mondhatnám, meg lehet állítani. Hangsúlyozni kell, hogy emellett az orvossal való kooperáció is rendkívül fontos, nem a szomszédasszony fogja tudni megmondani, mit kell tenni! Minden esetben forduljunk tehát először a háziorvoshoz, aki a szimptómák ismeretében angiológus szakorvoshoz irányítja a beteget. A visszeresség nem játék.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)