Vénás torna a panaszok megelőzésére

Ismerős önnek a nehézláb-érzés, a duzzadt, feszülő vádli és boka? Tornázzon velünk, és megelőzheti, hogy panaszai súlyosbodjanak.

Napjainkban az alsó végtag terhelése és leterheltsége extrém módon megnőtt. A lábon elhelyezkedő, egyébként dinamikus csoportba tartozó izmok leginkább statikus szerepet töltenek be. Az állás és a helytelen tartás következtében, valamint az ülés miatti megtört vonalú erek okán a vért a vénák nem képesek megfelelően visszajuttatni a törzs felé, így pangás alakul ki. Valószínűleg sokan éreztek már nehézláb-érzést, duzzadtságot, feszülést a vádlijukban, a boka környékén.

Megelőzés esetén, vagy ha a tünetek még enyhék és csak izomfáradtság érződik, a torna lehet erősebb intenzitású, nagyobb volumenű és ismétlésszámú.

A gyakorlatok között néhány mély be- és kilégzés szükséges a karok nyújtózásával, ez is segíti a vénás visszaáramlást! Lássunk néhány alapvető a gyakorlatot a vénás torna otthoni végzéséhez!

Helyezkedjen el háton fekvésben vagy alkartámaszban.
Húzza fel a lábfejet, majd feszítse le.
Körözzön bokából a lábfejével.
Emelje meg nyújtva a jobb lábat, közben a lábfejjel integessen felfelé és lefelé is. Ismételje ötször a jobb, majd a bal lábbal.
Biciklizzen mindkét lábbal. A lábfej mozogjon közben (kinyújtáskor a lábfej legyen visszafeszítve, behúzáskor leszorítva). Nyújtsa a lábat messzire és jól húzza be. 1 percig tartsa folyamatosan a levegőben.
Emelje a két térdet a hashoz, nyújtsa magasra a lábakat, a talpak nézzenek a plafon felé. Engedje le lábujjhegyre, onnan ismét nyújtsa mindkét lábat magasra. Ismételje tízszer.
Helyezze a két lábat a talpra, és emelje fel tízszer a fenekét.
Emelje fel a fenekét, majd nyújtsa magasra a jobb lábat, és integessen a lábfejjel háromszor. tegye le a lábat talpra, és engedje vissza a törzset. Ismételje ötször jobb lábbal, ötször bal lábbal.
Forduljon hasra. Tízszer emelje fel a jobb lábat nyújtva, hátrafeszítve, majd ismételje meg a gyakorlatot a bal lábbal is.
Álljon fel, és emelkedjen felváltva lábujjhegyre és sarokra.
Sétáljon egy percig magas térdfelhúzással. <
)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső