Tippek, ha fájdalmasan elnehezülnek lábaink

A visszeresség sajnos nemcsak esztétikai probléma: sokszor, főleg nap végére komoly fájdalmakat is okozhat elszenvedőjének. Cikkünkben tippeket adunk, hogyan csökkentsük a kellemetlenségeket.

A visszerek az érrendszeren belül a hajszálér-rendszertől a szív jobb feléig tartó erek rendszerét alkotják, azaz tulajdonképpen ezek a vénák. Ezek megbetegedéseit nevezzük gyűjtő néven visszérbetegségnek. A visszerek lényegében megvastagodott, eltorzult, csomókba csavarodott vénák, melyek nem juttatják kellő hatékonysággal, a szén-dioxiddal és salakanyagokkal terhelt vénás vért a végtagoktól szív felé.

Mekkora eséllyel lesz visszeres panasza? Töltse ki tesztünket és kiderül! Annak, hogy visszér-betegségben szenvedünk, az esztétikai tüneteken túl sajnos más, jóval kellemetlenebb jelei is vannak. A nap végére lábaink megdagadnak, elnehezülnek, alig várjuk, hogy végre megszabadulhassunk a cipőtől, a visszértágulat helyén fájdalmat érzünk. Gyakran az éjszakai nyugalmunkat is megzavarja a váltakozó hevességgel jelentkező lábikragörcs, vagy az egyes izomcsoportok akarattól független rángása, amit így szoktunk jellemezni: "ideges a lábam".

Enyhülés keresése

  • Természetesen a gyógyszeres kezelést és az orvos utasításait minden körülmények közt be kell tartanunk, de ezenkívül is van lehetőségünk enyhíteni ezeket a kellemetlen tüneteket.
  • Léteznek különböző, gyógytornász által összeállított vénás tornák, melyeket naponta legalább 10-15 percig végezzünk. Egyéb sporttevékenységek is javalltak, így akerékpározásde kiváltképp az úszás. Úszáskor ugyanis a test vízszintesen mozog, azaz a vérnek nem kell legyőznie a vénákban a gravitációt, hogy a szívhez jusson ráadásul a hideg víz hatására a bőr alatt futó vénákban is felgyorsul az áramlás.
  • Érdemes kipróbálni a jógát, és a mély légzőgyakorlatokat is. Ez utóbbit azért gyakoroljuk, mert a mély belégzés szívó hatást fejt ki, meggyorsítja a keringést, így a vénás vér kiürülését is segíti a végtagokból. Ha naponta végezzük a légzőgyakorlatokat, csökkenteni tudjuk a magas vénás nyomást.
  • Kerüljük a nejlonharisnya viselését, kérdezzük meg orvosunkat a kompressziós harisnyák vagy kötések viselésről: ezekből mindig újabb ajánlások és termékek vannak, ő fog tudni kielégítő tájékoztatást adni nekünk.
  • Ha hosszan kell ülnünk például egy utazás vagy munkavégzés miatt, időnként mindenképpen álljunk fel, sétáljunk kicsit, mozgassuk meg lábainkat. Ha éppen ellenkezőleg, sokat kell állnunk, váljon szokásunkká, hogy időről-időre párszor lábujjhegyre állunk, így segítve az izompumpát. Szokjunk le a keresztbetett lábbal ülésről is.
  • Ha lehetőségünk van rá, menjünk tengerhez nyaralni: a tengervíz, mely nem más, mint egy fiziológiás sóoldat, igen jót tesz visszeres panaszainkra, hát még ha úszunk is benne. Lábszár fekélyes betegek közös fürdőkbe, kijelölt fürdőhelyekre nem mehetnek, de a tengernél nem kijelölt fürdőhelyeken, vagy a nekik kialakított gyógyfürdő-egységekben enyhíthetik panaszaikat.
  • Magas rosttartalmú, alacsony sóbevitellel járó diétával el tudjuk kerülni a lábakban jelentkező víz-visszatartást, ami az elnehezült-láb érzethez hozzájárul.
  • Akármennyire nőies, jobban járunk, ha kerüljük a magas sarkú cipők viselését: a jó minőségű, lábunkat és bokánkat megfelelően alátámasztó, maximum 5 cm-es sarokkal rendelkező cipőben való járáskor a vádli izmai jobban tudnak mozogni, ezzel megint csak vénáinknak segítünk.
  • Otthon igyekezzünk lábunkat feltámasztani, szívünkkel egy magasságba, vagy fölé hozni, hogy a vér könnyebben áramoljon visszafelé, és borogassuk jéggel a fájó végtagot.
  • Léteznek különböző gyógynövénykivonatot tartalmazó készítmények is, melyekkel enyhíthetjük fájdalmainkat. Régóta használják például vadgesztenye kivonatot tartalmazó kenőcsöket, teákat, tinktúrákat. A vadgesztenye-magban lévő eszcin jótékony hatással van az erekre, különösen a vénákra, éppen ezért gyakran alkalmazzák visszérbántalmak, lábszárfekély és vérkeringési zavarok esetén. Bármilyen készítményt csak kezelőorvosunk tudtával és beleegyezésével használjunk.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)