Pókhálótól a visszeres csomókig

A visszeresség mára népbetegségnek mondható. A visszérbetegség azonban sokkal inkább sújtja a nőket, és sokszor hajlamosak vagyunk pusztán esztétikai problémának elkönyvelni. Amikor még csak pókhálós a láb, akkor is nem aggódunk, pedig kellene.

A visszeres csomókig vezető út sokszor fájdalmas

A visszeres panaszok az esetek döntő többségében a végtagokon jelentkeznek, kiválthatják genetikai tényezők ugyanúgy, mint a helytelen életmód, a huzamosabb ideig fennálló terhelés, mely többnyire munkavégzéshez köthető. Ezért gyakori az, hogy az irodai alkalmazottak (akik sokat ülnek), illetve a fodrászok, a pincérek és csaposok többször járnak visszeres panaszaikkal a belgyógyásznál vagy az érsebésznél (ők pedig az állómunka miatt).

A visszeres csomókig vezető út sokszor fájdalmas
A visszeres csomókig vezető út sokszor fájdalmas

A visszér nem egyből lábszárfekéllyel indul

Az állandósult túlterhelés azonban nem jár következmények nélkül: a felületes vénák elkezdenek kitágulni, aminek oka a vénabillentyűk elégtelen záródása. A jelenségnek köszönhetően az erek fala merevebb lesz, kitágulnak, kanyargósabbá válnak és a kiserekben fehérvérsejt-dugók alakulnak ki. Az érfalak áteresztővé válnak, emiatt pedig több folyadék kerül a környező szövetekbe.

A visszérbetegség fázisai

A szervezetnek is vannak határai: ha már nem tudja tehát kompenzálni az erek falának tágulását, akkor lép fel az idült vénás elégtelenség . Tünetei szépen fokozatosan erősödnek, a pókhálótól a visszeres csomókig.

Amikor még nincs semmi "gyanús"

Kezdetben természetesen semmilyen látható tünetek nem jelzik a bajt, fel sem merül a gyanú, hogy valamilyen keringési zavar állhat fenn . Ezután figyelhetünk fel arra, hogy a belső talpél és a bokák belső fele érzékenyebb, erezettebb, apró tágulatok tarkítják. Ha ebből az ún. pókvénás állapotból is tovább súlyosbodik a helyzet, már tágultabb vénák válnak láthatóvá a kis vékony, talán komolyan sem vett seprűvénák mellett.

Ha bedagad a láb

A következő fázis már kellemetlenséggel jár: Önnel is előfordult, hogy beledagadt a lába a cipőbe? Esetleg, hogy nem tudott lábbelit húzni az egész napos ácsorgás vagy ülés után? Nagy a valószínűsége, hogy az ödéma jeleit tapasztalta , melynek lényege, hogy a bőr legalsó rétegeiben, a bőraljában halmozódik fel folyadék.

Halmozódó bőrtünetek és ekcéma

A következő súlyosbodási fázis, amikor felhalmozódik a vérfesték az erekben, majd a környező szöveteket is elborítja. Erről a bőrfelszín barna foltjai árulkodhatnak. Ekkor már ekcémás kiütések is megjelenhetnek : ezeket a kiürülni nem tudó salakanyagok okozzák, és főleg a boka környékén találkozhatunk a jelenséggel. Megjelenhetnek hegek is, a bőr melegebb tapintású lesz, pirosas, világos hegek is kialakulhatnak.

Menetelés a lábszárfekély felé

A nem gyógyuló lábszárfekélyek a vénabetegség végső stádiumát jelentik. A keringés ilyenkor már olyannyira nem kielégítő, hogy az oda a vérkeringéssel nem jutó oxigén hiányában a bőr elhal, az ott kialakuló sebek pedig növekszenek, mélyülnek, kezelésük pedig extrafokú kihívást jelent a szakembereknek.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)