Vissza kell helyeztetni a tejfogat!

A letört vagy kitört tejfogak sokszor megmenthetők. Olykor még a fogorvos sem hiszi, de a gondos szülő nem hagyja annyiban.

Sokszor előfordul, hogy hintázás, biciklizés, esés stb. következtében a gyerekek tejfoga letörik. Nem mindegy, hogy a fog koronai részének melyik harmadában történik a törés. Ha az éli harmadban, akkor - szerencsés esetben - akár a letört fogdarab is visszaragasztható, pechesebb esetben ezt a részt ki lehet pótolni.

Szerencse és pech

Ha félbetörik a fog, akkor más eljárást kell alkalmazni, sajnos az ideget is ki kell venni, hiszen ilyen esetekben komoly fájdalommal járhat a fogsérülés. De ha nem is jár fájdalommal, akkor is gennyesedés léphet fel, ami a maradófog csírájára nézve ártalmas lehet. Amennyiben a baleset következtében teljesen letörik a koronai rész, akkor úgynevezett csapos fogat kell alkalmazni.

Rögzíteni is kell

A fogorvos, miután a fogat a visszahelyezéshez megfelelő állapotba hozta, visszadugja azt a helyére. Ha olyan az állcsonti rész és a véralvadék, hogy a fog az eredeti helyén nagy valószínűséggel rögzül, akkor úgy hagyja, de azért az esetek többségében az a szabályos és elfogadható, ha ilyenkor a szomszédos fogakhoz rögzíti is a visszahelyezett fogat.

A rögzítés különböző ideig tarthat, ezt az orvos fogja pontosan megmondani. A rögzítéshez cementet vagy ragasztócementet, fényrekötő anyagokat stb. lehet alkalmazni, ez attól függ, hogy milyen anyagokkal és mennyire felszerelt a rendelő.
Ennek megfelelően nem alakulnak ki helyhiányok, ami később fogszabályozást tenne szükségessé. Nem utolsósorban tudni kell, hogy a fogak a hiány felé elvándorolnak, és ezzel "kaotikus" állapot következik be a szájban. Tehát ha baleset következtében kiesik a tejfog, igenis fontos a visszahelyezése. A visszahelyezett fogat az első napokban kímélni kell, a szülő puhább ételeket adjon a gyereknek, ám a kicsi ösztönösen is vigyázni fog, hogy ne harapjon erősen. A sínezést (vagy az úgynevezett ragasztást) a fogorvos majd a megfelelő időben eltávolítja, és a gyereknek megmaradhat a saját tejfoga addig, amíg persze normálisan ki nem esik, hogy azután előtörhessen a maradófog. Ez jelenti az egyetlen optimális megoldást a hasonló esetekben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+26, +33 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a fülledt időben a többórás napsütés mellett elindul a gomolyfelhő-képződés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag