Ürülék ömlik a Dunába Budapesten

HáziPatika

A Rudas fürdőből hosszú hónapokig folyt szennyvíz a Dunába, és bár a hibát elvileg májusban kijavították, azóta is tovább szennyezik a folyót tamponokkal és ürülékkel.

Miért ömlik szennyvíz a Dunába?

Az egyik horgász hivatalos bejelentést tett az illetékes hatóságnál, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága majd a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig azonnal vizsgálódni is kezdett. Ezután helyszíni szemlét tartottak, ahol megállapították, hogy  a bejelentés igazat állított, és a Rudas egy vezetéken át tényleg szennyvizet enged a Dunába.

A 444.hu cikke szerint ha nem járnák lelkes horgászok a budapesti Duna-partot, a Rudas fürdő talán időtlen időkig tiszítatlanul eregetné a vécéiben lehúzott gusztustalan kommunális szennyvizét a folyóba. De még így is ezt teszik egyelőre.

Mint írják, a történet ott kezdődött, hogy 2017. decemberében sokkoló fotókat és videókat posztoltak ki egy budapesti pecásokat tömörítő zárt fb-csoportba. A felvételeken az volt látható, hogy a Rudas fürdő dunai befolyóján - ahol elvileg a használt, alapvetően tiszta medencevizet engedhetnék a folyóba - ürüléket, vécépapírokat, tamponokat és betéteket tartalmazó kommunális szenny ömlik kifelé.

A Dunába engedik a szenyvizet a Rudas gyógyfürdőből, Duna Rudas gyógyfürdő Budapest Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. szennyvíz
A Dunába engedik a szenyvizet a Rudas gyógyfürdőből

Továbbra is látnak szennyvizet a befolyónál

2018. január 11-ei egy búvár szakértő meg is állapította a hiba okát: a gyűjtővezeték felújításakor egy aknát tévedésből nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra a gyógyfürdőben. Ezután a hatóság kimondta: a problémát 2018. május 1-ig rendezik. Ennek ellenére a megadott határidő után továbbra is láttak szennyvizet a befolyónál: használt vécépapír, intim betétek, és kéztörlő kendők folytak be a Dunába. A BGYH ezután a lap megkeresésére azt válaszolta, hogy az elrendelt javításokat ők a májusi határidőig megcsináltatták és azóta sehonnan nem kaptak jelzést arról, hogy szennyeznék a folyót

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. ezután komolyan vette a laptól érkező jelzést és a továbbított képi bizonyítékokat, ezért újabb vizsgálatot rendeltek el. Később arról tájékoztattak, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. a korábban feltárt hibát az állításának megfelően tényleg megoldotta május 1-ig, de újabb problémára derült fény. "A BGYH - az újabb olvasói jelzések hatására történő újságírói megkeresésig - abban a tudatban volt, hogy a fürdő szennyvízkibocsátása az előírásoknak megfelelő. Sajnos azonban a fürdő belső csatornarendszerének újabb átfogó vizsgálata során kiderült, hogy egy másik vizesblokk használt vize még mindig nem a megfelelő csatornán keresztül távozik. Ez a korábbihoz képest ugyan elenyésző mennyiség és a medencevizekkel keveredve, többszörös hígítással érkezik az élővízbe, de természetesen a BGYH haladéktalanul intézkedik az újabb probléma mielőbbi megoldására."

Kielégítő a vízminőség?

"A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. közcsatorna-vizsgálata szintén megerősítette, azt a tényt, hogy a korábbi beavatkozások ellenére, még mindig érkezik a Rudas fürdőből szennyvíz az élővízbe. Az FCSM mintát vett a dunai kiömlőből, annak érdekében, hogy bevizsgálja a folyóba érkező szennyvíz meghaladja-e az előírt határértékeket."

"A laboreredmények szerint a Rudas fürdőből a Dunába vezetett víz minősége messzemenően kielégíti az élővízbe vezethetőség követelményeit, a szennyezőanyagok koncentrációja  minden paraméter tekintetében a 28/2004 (XII.25.) KvVM 2.sz.melléklet szerinti élővizes bebocsáthatósági határérték alatti."


A 444 tudomása és az ott horgászók által elküldött képek tanúsága szerint azonban gyógyfürdő azóta sem tudta műszakilag megoldani a folyóba ürített vizesblokk ügyét"Talán annyi változás volt augusztusban, hogy ( ne haragudj a kifejezésért, de nem tudom szebben leírni ) egybefüggő fekálikadarabokat már nem lehet látni - legalábbis én nem láttam -, de a tamponok, és a nedves törlőkendők - ha nem is ugyanolyan mennyiségben -  ugyanúgy ömlenek a Dunába - nyilatkozta egy horgász, aki utoljára vasárnap nézte meg, mi a helyzet, és ezúttal is az élő folyóban vitorlázó vécépapírokat fényképezett le. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok feloszlanak, illetve helyenként rétegfelhőzet képződhet belőlük, ezen kívül azonban napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag