Uniós fellépés az oltástagadók ellen

HáziPatika

Néhány napja az Európai Bizottság egy sor ajánlást bocsátott ki arra vonatkozóan, hogy az EU hogyan erősíthetné meg az együttműködést a védőoltással megelőzhető betegségek elleni küzdelem érdekében.

Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos a következőket hangsúlyozta: "A védőoltás a 20. században kidolgozott egyik leghatásosabb és legköltséghatékonyabb közegészségügyi intézkedés. Orvosként mélységesen aggaszt, hogy gyermekek halnak meg az átoltottság alacsony szintje, a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság vagy az oltóanyagok hiánya következtében. A fertőzőbetegségek terjedését nem állítják meg az országhatárok. Egy tagállam immunizációs gyengesége Unió-szerte veszélyezteti a polgárok egészségét és biztonságát. Ezen a területen folytatott együttműködés mindnyájunk érdeke."

A védőoltás az egyik leghatásosabb és legköltséghatékonyabb közegészségügyi intézkedés
A védőoltás az egyik leghatásosabb közegészségügyi intézkedés

A közös kihívással kapcsolatos uniós együttműködés elmélyítése érdekében 2018. április 26-án Vytenis Andriukaitis szakpolitikai kezdeményezést indított a védőoltással megelőzhető betegségekre vonatkozóan. A kezdeményezés közös fellépést sürget annak érdekében, hogy nagyobb legyen az átoltottság mértéke, valamint hogy az EU-ban mindenki hozzáférhessen a védőoltásokhoz, áthidalva ezáltal az immunizáció egyenlőtlenségeit és hiányosságait. Emellett azzal kapcsolatos intézkedésjavaslatokat is tartalmaz, hogyan kellene kezelni az EU csökkenő átoltottságának alapvető okait.

Gyorsan terjed az oltásellenesség

Egyre több aggodalomra ad okot például a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság hatása az immunizációs programokra. Az internet és a közösségi média révén a tévhitek és az áltudományos kijelentések gyorsabban terjednek, mint valaha. Mivel az álhírek ellen nincs védőoltás, a biztos szerint arra kell törekedni, hogy azonosítsuk az oltásokkal kapcsolatos aggályokat, és megfelelő választ adjunk rájuk, hiszen az emberek jogos törekvése, hogy jobban megértsék saját maguk és családjuk immunizációjának mikéntjét. Ennek érdekében Andriukaitis  szerint az a fontos feladat hárul a Bizottságra, hogy kifejlesszen egy internetes portált, amely egyértelmű, átlátható és ellenőrzött adatok segítségével ad választ a valós félelmekre. Ugyancsak aggasztó a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság az egészségügyi dolgozók körében, hiszen az immunizációs programokba vetett bizalmat leginkább az ő segítségükkel lehet helyreállítani. Ezért Andriukaitis azt mondja, feltétlenül be kell ruházni az oktatásukba, és gondoskodnunk kell arról, hogy a védőoltások tudományos megalapozottsága Európa-szerte szerepeljen az egészségügyi tantervekben, az egészségügyi dolgozók oktatása pedig diplomájuk megszerzése után is folytatódjon, hogy továbbra is magabiztosan végezhessék a védőoltásokra vonatkozó tanácsadást.

A védőoltásokat sokan a gyerekkorhoz kötik, pedig a vakcináció korántsem korlátozódik erre az életkorra: ma már a felnőtteket veszélyeztető fertőzések jó részével szemben is van hatásos védőoltás. Érdemes tudni, melyek azok az oltások, amelyeket érdemes beadatni, vagy amelyeket érdemes ismételni. Részletek!

Európa szerte különböző oltási rendek

További kihívást jelentenek az uniós országok oltási politikáinak és oltási rendjeinek eltérései. Ez különösen azon személyek számára jelenthet nehézséget, akik életüket több uniós országban töltik. A különféle oltási naptárak, a dózisok különböző száma stb. megnehezítheti annak eldöntését, hogy melyik oltásra mikor kerüljön sor. Ennek következtében előfordulhat, hogy a gyermekek nem kapják meg az összes szükséges védőoltást. Az egyes országok közötti eltérő politikák azt is eredményezhetik, hogy magukkal az oltásokkal kapcsolatban is véleménykülönbség áll fenn. Ezért a Bizottság és a tagállamok számára megfogalmazott egyik kulcsfontosságú ajánlás, hogy 2020-ig dolgozzanak ki iránymutatásokat az EU alapvető oltási rendjére vonatkozóan, és fokozzák a nemzeti és regionális oltási programok közötti összhangot.


Oltóanyaghiány

A védőoltások hiánya szintén jelentős akadályt jelent, és mivel a szolidaritás alapvető uniós érték, egy oltóanyag-szükségletekre és -állományokra vonatkozó virtuális európai adatraktár létrehozása révén Andriukaitis szerint meg kell gátolni, hogy az oltásokhoz való hozzáférés terén egyenlőtlenségek alakuljanak ki a különböző országok és régiók között. Ez segítené a tagállamokat a vakcina-előállítás fennakadásai vagy rendkívüli események esetén. Emellett a súlyos járványok esetén felhasználható oltóanyagkészletek kialakítása érdekében is együtt kell működniük. Ugyancsak szükség van új oltóanyagokra, illetve a meglévők fejlesztésére, ezért Andriukaitis véleménye szerint együtt kell működni, hogy mind uniós, mind nemzeti szinten támogatott legyen az oltóanyag-kutatás és -fejlesztés.

Ez csupán néhány a javasolt intézkedések közül. Mivel rengeteg ember életéről van szó, Andriukaitis úgy véli, minden tagországnak tennie kell azért, hogy javuljon az átoltottság aránya. 

Forrás: europa.eu

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, néhol hószállingózás előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag