Több mint 90 millió forint értékű gyógyszert foglalt le a rendőrség

Nemzetközi szinten és Magyarországon is jelentős sikerrel zárult a hamis gyógyszerek forgalmazása és az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított eddigi legnagyobb nemzetközi razzia, a 2016. május 30. és június 7. között lezajlott IX. PANGEA akció.

Az Interpol irányításával 103 ország 193 hatóságának közreműködésével végrehajtott akció eredményeképpen 53 millió dollár (mintegy 14,5 milliárd forint) értében, összesen 12,2 millió hamis tablettát foglaltak le. Ez ugyan csökkenést jelent a 2015-ös 81 millió dolláros értékhez képest, viszont idén a nemzetközi fókusz megosztott volt: az orvostechnikai eszközökre is koncentráltak a hatóságok.

Az intézkedések száma az elmúlt évhez viszonyítva jelentősen emelkedett: világszerte 700 nyomozás indult 393 személy letartóztatását és 4932 weboldal felfüggesztését eredményezve, ami több mint kétszerese a tavalyi akcióban tapasztaltaknak. Dr. Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője elmondta: „Az idei PANGEA akció egyik legfontosabb tanulsága, hogy drasztikusan megnőtt a törvénytelenül működő online felületek száma annak ellenére, hogy a lefülelt hamis gyógyszerek értéke visszaesett tavalyhoz képest. A jövőben a hatóságoknak és a nyomozati szerveknek ezért még több erőfeszítést kell kifejteniük az illegális oldalak felkutatására.”

A netes próbavásárlásokon beszerzett gyógyszerek kivétel nélkül hamisak, hatóanyag nélküliek vagy illegálisak voltak. Részletek!

A lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része daganatos megbetegedések elleni orvosság, rossz vagy gyenge minőségű, kétes hatású HIV- és cukorbetegség tesztelésére alkalmas eszköz, hamis fogászati készülék és tiltott sebészeti eszköz. Az egyhetes akció során 334 ezer olyan csomagot vizsgáltak át a hatóságok, amelyek illegálisan működő oldalakhoz kötődnek. Ezeknek csaknem a felét (170 340 darabot) lefoglalták.

A több millió hamis gyógyszer között fogyókúrás pirulákat, malária és magas koleszterin elleni gyógyszereket, merevedési zavarok kezelésére alkalmas tablettákat, valamint hajhullás elleni készítményeket és élelmiszer kategóriába tartozó termékeket találtak a hatóságok. Az idei akció egyik érdekessége az is, hogy az egészségre ártalmas gyógyszerek mellett több mint 270 ezer orvostechnikai eszközt foglaltak le 1,1 millió dollár (mintegy 297 millió forint) értékben.

Nagy mennyiségű hamis gyógyszert foglaltak le

A nemzetközi akció magyarországi koordinálásáért és kapcsolattartásáért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt a felelős, szoros együttműködésben a Rendőrséggel valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI). „Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy továbbra is az online felületen vásárolt, postai úton továbbított illegális készítmények kereskedelme jelenti a legnagyobb a problémát hazánkban” – mondta el az akcióról szóló sajtótájékoztatón Csiki Olivér, a NAV pénzügyőr századosa. Ugyanakkor az idei akció során, az Európai Unión kívülről érkező teher- illetve személygépjárműben is találtak csempészett gyógyszereket a pénzügyőrök.

„A magyar rendőrségi lefoglalások alapján látható, hogy az idén messze túlszárnyaltuk a tavaly ebben az egy hétben felderített mennyiséget” – ismertette a hazai eredményeket Csákó Ibolya, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának alezredese. Hat esetben indítottak büntetőeljárást egészségügyi termék hamisítása miatt. Összesen több mint 82 ezer darab tablettát foglaltak le, közel 91 millió forint értékben. Egy személy őrizetbe vételét és előzetes letartóztatását indítványozták, és egy személlyel ellen pedig elfogatóparancsot adott ki a Rendőrség.

Dr. Pozsgay Csilla az OGYÉI főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az életével játszik, aki illegális forrásból szerez be bármilyen gyógyszerészeti terméket. Szerinte az illegális csatornán keresztül vásárolt gyógyszerek, étrend-kiegészítők alkalmazásának egészségügyi kockázata jelentős, hiszen nem ismertek a tárolási körülmények, bármilyen szennyezés vagy idegen anyag előfordulhat benne.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: