Nem veszélyes a Városliget

Közvetlenül nem jelent veszélyt az egészségre a Városligetben a Petőfi Csarnok bontási területén talált kötött formájú azbesztcement - közölte a Városliget Zrt.

Milyen tünetekre figyeljenek, akik kénytelenek azbeszttel dolgozni? Részletek itt.

Korábban a Ligetvédők nevű csoport mindennap készített felvételeket a munkálatokról, és megfigyelésük során alig tapasztaltak arra utaló jelet, hogy megfelelő azbesztmentesítő tevékenység folyna a bontási területen. A munkák végeztével megvizsgáltatták az ott maradt anyagot, és az eredmény szerint az anyagminta kétfajta rákkeltő azbesztet, krizotilt és krokidolitot is tartalmaz.

Budapest vízvezeték-hálózatának mintegy 40 százalékban is megtalálható az azbeszt
Budapest vízvezeték-hálózatának mintegy 40 százalékban is megtalálható az azbeszt

A Városliget Zrt. közlése szerint a Petőfi Csarnok bontási területén talált azbesztcement azonos azzal, amely Budapest vízvezeték-hálózatának mintegy 40 százalékban is megtalálható. A bontási munkálatok során feltárt, azbeszttartalmú építőanyagokat 2017 elején szakszerűen, biztonságosan, a jogszabályoknak megfelelően szállították el hivatásos azbesztmentesítők. Az azbeszt vizsgálatát végző akkreditált labor vezetője, Czap Zoltán, a Kör Ker Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy "a minta az azbesztnek nem a belélegezhető, közvetlenül élet- és balesetveszélyes válfaja, hanem a városban mindenütt előforduló, kötött változata".


Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint a felújítással valamennyi korábban használt elavult vagy egészségre ártalmas technológia eltűnik a Városligetből. A Petőfi Csarnok területen még nem fejeződtek be a bontási munkálatok, hiába tűnt el a látható épület, a közműveket el kell távolítani, a talajt pedig rekultiválni. Ezért van elkerítve a terület, és ezért balesetveszélyes a helyszínen tartózkodni.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+2, +11 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt az erősen felhős vagy borult ég mellett többfelé kell számítani csapadékra.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 11. - február 17.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
52 200
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek