Mocskos sütőüzemet zártak be

HáziPatika

Rendkívül rendezetlen körülményekkel szembesültek a Nébih szakemberei egy budapesti finom pékárut és cukrászati termékeket előállító üzemben. A hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei több mint 580 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból lejárt minőségmegőrzési idejük és nyomon követhetetlenségük okán, valamint az egységben tapasztalt műszaki és higiéniai hiányosságok miatt. A Nébih a még forgalomban lévő késztermékek visszahívását is elrendelte. Az üzemben a legalapvetőbb élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelmények sem teljesültek.

A technológiai helyiségek mennyezetét, illetve oldalfalait penész és pókháló borította, festésük több helyen foltokban levált. A nyílászárók felülete megkopott és kiszálkásodott, a fali csővezetékek rozsdásak és festékhiányosak voltak. A padozat rendkívül szennyezett, lisztes, poros, zsíros volt, a gépek, berendezések alatt a szennyeződés vastagon felhalmozódott. A technológiai helyiségben rágcsálóürülék is akadt. A takarítást az üzemi tevékenységhez nem illő tárgyak (például használaton kívüli ventilátor, elektromos szerelési anyagok) nehezítették.

Felfüggesztette a Nébih egy fővárosi sütőüzem tevékenységét
Az üzemben több mint 580 kg élelmiszert foglaltak le

A pékség területén nem volt megoldott a különböző higiéniai megítélésű élelmiszerek (alapanyag, félkész és késztermék, csomagolt és csomagolatlan áru) elkülönített tárolása, az alapanyagokat nyitott zsákokban, az élelmiszert tartalmazó rekeszeket a piszkos padozaton találták a Nébih ellenőrei. A dolgozók a tészta bekeveréséhez egy erősen szennyezett építőipari fúrógépet használtak, a készáru bevonása pedig egy takaríthatatlan kartonlapon történt.

A cukrászatban - a kazán meghibásodása miatt - nem volt meleg folyóvíz. Az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező eszközök mosogatását zsírral és sárral erősen szennyezett ládamosóban végezték el. Mindkét üzemrész kézmosóinál hiányoztak a higiénikus kézfertőtlenítéshez szükséges eszközök.


Az üzem a jogszabályi tevékenységére vonatkozó saját előírásai ellenére az által előállított termékekről  nem vezetett nyomon követési dokumentációt. A lejárt minőségmegőrzési idő miatt 3, jelöletlenségből adódó nyomon követési hiányosságok miatt 14 tétel, összesen 580,8 kg élelmiszer - köztük alapanyagok, félkész és késztermékek - forgalomból kivonását és a nyomon követési dokumentáció hiányában az üzem által előállított termékek visszahívását rendelte el a hatóság. Az üzem csak a hiányosságok kijavítása után, ismételt hatósági ellenőrzést követően kezdhette meg tevékenységét, az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +21 °C
Minimum:
+4, +9 °C

Hazánkban szombaton délelőtt szikrázó napsütés melegíti a levegőt, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag