Mit tenne, ha valakit újra kellene éleszteni? Bevállalná?

Kéky Kira

Filmekben gyakran látni az újraélesztés egyes részleteit, és olyankor gyakran van kéznél laikusok számára is alkalmas defibrillátor. Ez a készülék Magyarországon is egyre több helyen hozzáférhető. Olvassa el, hogyan kell használni!

Ha földön fekvő, mozdulatlan, sérült embert látunk, lépjünk oda hozzá és szólítsuk meg. Ha nem reagál a kérdésekre, akkor térdeljünk le mellé, és nézzük meg, hogy lélegzik-e.
A légzés vizsgálatához fogja meg az illető fejét az álla alatt úgy, hogy hátrafelé billenti a fejet, így szabaddá vállnak a légutak. Hajoljon az arcához és nézzen a mellkasa irányába 10 másodpercig: így a levegővétel hangja és az emelkedő mellkas látványa is segít eldönteni, hogy van-e a légzés. Normális légzésnek csak a nem nagyon gyér és nem feltűnően görcsös, erőlködő légzés tekinthető.

Ha van légzés, de a beteg nem reagál, akkor eszméletlen. Ekkor stabil oldalfekvésbe kell tenni és orvost kell hívni hozzá.

Ha azonban nincs normális légzés, feltételezhető a keringésleállás is, ezért azonnal el kell kezdeni az alapszintű újraélesztést, mert minden perc számít! Ha van a közelben defibrillátor (bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon, stadionokban, nagy forgalmú helyeken egyre gyakrabban van), akkor kérjük meg a bámészkodókat, hogy többen induljanak el, keressék meg. Amíg megérkezik, addig haladéktalanul kezdjük el a mechanikus újraélesztést, 30 mellkaskompresszió és 2 befúvásos lélegeztetés folyamatosan váltogatott alkalmazásával, és szólítsunk fel valakit, hogy hívja ki a mentőt, kérjen esetkocsit újraélesztéshez.

Amint megérkezik a félautomata defibrillátor, kapcsoljuk be, és várjuk meg, amíg elmondja az utasításokat. Közben végezhetjük tovább a szívmasszázst. Szakemberek szerint azonnali defibrilláció hiányában a készülék használata előtt alkalmazott szívmasszázs javítja a "kiütés" sikerességét.

A félautomata defibrillátor lépésről-lépésre, magyar nyelven utasítja a felhasználót. Azért félautomata, mert az ütés leadása csak emberi közreműködéssel valósulhat meg, a készülék erre magától nem képes.

A készülék mellett található elektródákat kell a beteg ember mellkasára tenni jobb oldalon felül, bal oldalon alul úgy, ahogy ezt a készüléken lévő ábra mutatja.

Ezután a defibrillátor maga ellenőrzi a beteg szívműködését, és eldönti, hogy mi a teendő. Fontos, hogy ilyenkor senki ne mozgassa a beteget, mivel ez megzavarhatja az értékelést. Ha szükség van a sokk leadására, akkor csupán annyi teendője van a segítségnyújtó személynek, hogy félreáll, meggyőződik róla, hogy senki nem ér a beteghez, és megnyomja a villogó gombot az ütés leadásához.
Nem kell attól félni, hogy feleslegesen sokkolunk valakit a defibrillátorral, ugyanis a készülék egyszerűen nem ajánlja fel az ütés lehetőségét, ha az nem indokolt! Az ütésre felkészítő feltöltési folyamatot is leállítja, ha időközben a szívritmus megváltozott.

A készülék folyamatosan analizálja a beteg szívműködését az EKG görbe alapján, amit készít. Emberi segítség ahhoz kell, hogy a készülék a beteghez kerüljön, az öntapadós elektródákat a rajznak megfelelően a mellkasára helyezzék és szükség esetén az ütést felajánló gombot lenyomják.

Ne féljünk alkalmazni, mert bajt semmiképpen nem okozhatunk vele.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag