Mit kell tudni a gyermekmentőkről?

Az Európában és hazánkban is egyedülálló gyermekmentőt évente mintegy kétezer, sokszor súlyos, életveszélyes állapotú gyermekhez riasztják. A magas technikai felszereltségű mentőn válogatott személyzet teljesít szolgálatot.

Az első gyermekrohamkocsi

Hazánk első gyerekmentője 1999-ben kezdte meg működését. Az akkori alapítók az anyagi források bizonytalansága miatt azzal a lehetőséggel is számoltak, hogy néhány hónapon belül be kell fejezzék működésüket. Szerencsére tévedtek. Az Európában is egyedülálló gyermek-rohamkocsit évente kétezer gyermekhez riasztják.

A gyermek-rohamkocsi Magyarország egyik legjobban felszerelt mentőautója, amelyben minden, a sikeres és korszerű gyógyításhoz nélkülözhetetlen eszköz megtalálható. Egy normál rohamkocsi felszerelésén túl természetesen jó néhány speciális, gyermekek ellátására szolgáló eszközt is rendszeresítettek benne. A kórházi gyermek intenzív osztályokhoz hasonlóan helyet kapott az EKG-készülék defibrillátorral kombinálva, a lélegeztető gép, a krupp ellátásának nélkülözhetetlen kelléke, a párásító, és szinte a végtelenségig sorolhatnánk a további berendezéseket, eszközöket.

Utóbbiak közül a legtöbb különböző méretben található meg, hisz az újszülöttől a serdülőkig minden korosztály ellátására alkalmas a felszerelés. Nem szabad elfeledkezni a plüssállatokról, az ellátás elengedhetetlen eszközeiről sem! A válogatott, rendszeres továbbképzésekkel készülő személyzet képes néhány perc alatt egy mozgó gyermek intenzív osztályt kialakítani. Természetesen a gyermekek szállítás közbeni rögzítéséről is speciális eszközök gondoskodnak, helyet kapott egy mobilizálható gyermekülés, de a hordágy is több testmérethez alakítható.

Szent Márton az OMSZ kötelékében

A Szent Márton Gyermekmentőszolgálat Alapítvány mentőautója az Országos Mentőszolgálat kötelékében teljesít szolgálatot, így riasztása a 104-es hívószámon történik. Természetesen nem a telefonáló, hanem a diszpécser dönti el, milyen mentőegységet küld a helyszínre. Fő szempont, hogy a gyermek-rohamkocsi valóban a legindokoltabb, legsúlyosabb esetekhez jusson el. Fontos hangsúlyozni, hogy az OMSZ valamennyi mentőautójának személyzete és felszerelése alkalmas gyermeksérültek ellátására.

A gyermekmentő a Markó utcai állomásról elsősorban súlyos, életveszélyes állapotú gyermekekhez indul a fővárosba és Pest megyébe, de nem ritka a vidéki kórházak és Budapest közötti őrzött szállítás sem. Ezzel magyarázható, hogy vidéki településeken is felbukkanhat olykor-olykor. Távolabbi helyszínek esetében úgynevezett párhuzamos riasztás történik. Ez azt jelenti, hogy a legközelebb lévő mentőegységet és a távolabb lévő gyermek-rohamkocsit egyszerre indítják el. A kiérkező mentőegység elkezdi az ellátást, majd a gyermekmentő néhány perc múlva befut, és átveszi a kisgyermek magas szintű ellátását. Ez igen hatékony módja a korszerű mentőellátásnak. Természetesen az is előfordul, hogy a helyszínen lévő mentőegység kér segítséget, ez az úgynevezett segélykocsi-riasztás.

Gyermekmentő vidéki városokban

A gyermekrohamkocsi alapítása óta folyton visszatérő gondolta, hogy vajon indokolt lenne-e vidéki nagyvárosokban is egy gyerekrohamkocsi felállítása. A Szent Márton Gyermekmentőszolgálat 2009. januárjától indította el kísérleti jelleggel első vidéki kocsiját Miskolcon. A miskolci gyermekmentő napi 12 órás szolgálatot teljesít, s minden eszköz megtalálható benne, ami a budapestiben, szállításra azonban nem alkalmas. Ha a beteg állapota kórházba szállítást igényel azt egy másik mentővel végzik, többségében a gyerekmentőt és a normál mentőt egyszerre irányítják a sérülthöz. Természetesen a szállítás ideje alatt a felszerelés és a gyermekorvos a normál mentőn tartózkodik. A Szent Márton Gyermekmentőszolgálatról bővebben a www.gyermekrohamkocsi.hu oldalon olvashat.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, sok napsütésre számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag