Minden 10. halálozás oka a dohányzás

A dohányzás okozta halálozások fele négy országhoz köthető: Kínához, Indiához, az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz. Egy friss tanulmány szerint a dohánypiacot ellenőrző intézkedések ellenére továbbra is emelkedik a dohányosok száma. A dohányzás miatti halálozás aránya pedig tovább növekedhet, ahogy a dohányipar szereplői újabb piacokat céloznak meg, különösen a fejlődő világban - írta a BBC.

A betegségek globális terheiről szóló felmérésre (Global Burden of Diseases) támaszkodva 1990 és 2015 között 195 országban vizsgálták meg kutatók a dohányzási szokásokat. Ezek szerint 2015-ben majdnem egymilliárd ember dohányzott naponta, minden negyedik férfi és minden huszadik nő. Ez 1990-hez képest csökkenést mutat: akkor még minden harmadik férfi és minden 12-ik nő gyújtott rá. Közben azonban a Föld lakossága is növekedett, ezért gyarapodott mégiscsak a dohányosok száma az 1990-es 870 millióhoz képest.

dohányzás és halálozás
Dohányzás és halálozás nyilvánvalóan összefügg, mégis egyre több ember füstöl

"Bár több mint fél évszázada kétségtelen bizonyítékok támasztják alá a dohányzás egészségkárosító hatását, világszerte mégis minden negyedik ember naponta dohányzik. Továbbra is a dohányzás a korai halálozás és rokkantság második legnagyobb kockázati tényezője, amit terjedésének visszaszorításával lehetne csökkenteni" - mutatott rá Emmanuela Gakidou, a Lancet brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.


A dohányzás miatti halálozások száma 2015-ben meghaladta a 6,4 milliót, ami a jelzett időszakban 4,7 százalékos növekedést mutat. A tanulmány kitért arra is, hogy vannak országok, ahol sikeres erőfeszítések folynak a dohányzás visszaszorítására: magasabbak a dohánytermékek adói, figyelmeztető jelzéseket helyeznek el a dohánytermékeken, és felvilágosító programokat szerveznek. Brazíliában például a 25 éves periódus alatt a naponta dohányzók aránya 29 százalékról 12 százalékra esett vissza a férfiak, és 19 százalékról 8 százalékra a nők körében.

Sokan mindent megtennének azért, hogy megőrizzék a fiatalságukat. Még többen vannak azonban olyanok, akik éppen azért követnek el mindent, hogy öregebbnek tűnjenek. A dohányzás ugyanis igen látványos hatással van ránk! Részletek!

Bangladesben, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken azonban a vizsgált időszakban semmiféle változást nem tapasztaltak ezen a téren, Oroszországban pedig a nők körében a negyedszázad alatt 4 százalékkal nőtt a dohányosok aránya. Emellett Afrika felemelkedőben lévő országiban is hasonló trend rajzolódik ki.

Forrás: MTI

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt tovább szakadozik, csökken a felhőzet, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek