Méreg kering a vérünkben

Kiss Éva

Befejeződött a vizsgálat: több mint félszáz idegen vegyi anyag jelenlétét mutatták ki azokban a vérmintákban, amelyeket a WWF akciójának részeként júniusban 13 ország 14 miniszterétől vettek le. A "szúrópróba" sok aggasztó következtetést vet fel.

Figyelemfelhívó akció - elgondolkodtató eredménnyel

Az emberiség történetének legutóbbi évszázadai a hihetetlen fejlődésről, iparosodásról, a természet folyamataiba való radikális beavatkozásokról szóltak. A fejlődésért azonban nagy árat fizettünk: ez idő alatt - főleg a XX. században - ember hagyta nyomokkal, természetidegen anyagokkal szennyeződött a környezetünk, a termőtalajtól a vízkészlet nagy részén át egész a légkörig. A legnagyobb európai független természetvédő szervezet, a WWF (World Wildlife Foundation) legutóbbi akciójával arra hívta fel a figyelmet, hogy már az emberi szervezet sem mentes a környezeti ártalmaktól: az élelmiszereken vagy a belélegzett levegőn keresztül számos vegyi anyaggal terhelődött. Tizenhárom ország környezetvédelmi illetve egészségügyi területen működő vezető politikusai (tehát hasonlóan modern, városi, polgári életvitelű emberek) közül toborozták az önkéntes mintaadókat, akiknek vérét megvizsgálva megdöbbentő következtetésre jutottak.

Természetidegen anyagok az emberi szervezetben

Vegyi anyagokkal szennyezett a vére az Európai Unió minisztereinek, derült ki a WWF által elvégzett vérelemzés eredményeiből. A 13 ország 14 környezetvédelmi és egészségügyi miniszterétől vett vérmintákból 55 ipari vegyi anyagot mutattak ki. A véradók közt volt dr. Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint dr. Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter. A WWF célja ezzel a figyelemkeltő akcióval hozzájárulni ahhoz, hogy az Unió új, vegyi anyagokra vonatkozó jogszabály tervezete, a REACH, megfelelően szigorú legyen.
A vizsgált 103 vegyi anyag 53 %-át, azaz 55-öt kimutattak a vérmintákból. A vezető politikusok vérében átlagosan 37 vegyi anyag volt. A legmagasabb szám 43, de még a legkevésbé szennyezett vérű mintaadóban is 33-at találtak. 25 olyan vegyi anyagot azonosítottak, amelyek kivétel nélkül mindegyikőjükben benne vannak: egy tűzgyulladást gátló szert (BDE-153), két növényvédő szert (DDE, HCB) és 22 féle poliklórozott bifenilt.
"Számítottam rá, hogy több tucat mesterséges, természetidegen anyag van a véremben, hiszen tudom, hogy mennyire nem természetes a mi életünk. Mégis váratlan volt, hogy az európai átlagot jóval meghaladja a bennem talált ftálsav és DDT-származék mennyisége. Hogy bennem mit okoznak ezek az anyagok - nem tudhatom. Pedig tudni kellene minden mesterséges anyagról, hogy mire számíthatunk, ha a közelünkbe engedjük őket." - kommentálta az eredményeit Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A legtöbb felhasznált vegyi anyag hatása ismeretlen

Vegyi anyagokkal szennyeződik az élővilág és az emberek. A miniszterekből kimutatott vegyületek éppúgy benne vannak a jegesmedvékben, tengeri emlősökben, ragadozó madarakban és még számos fajban, bárhol legyenek is a világban.
Egyre több kutatás vezet arra az eredményre, hogy egyes vegyi anyagok rákos megbetegedést, allergiát, reprodukciós és fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Ennek ellenére, a mintegy 2500 nagy mennyiségben gyártott és használt vegyi anyag 86%-áról nem áll rendelkezésre elegendő információ, hogy milyen környezeti és egészségügyi kockázatot hordoznak magukban!
A minisztereken kívül még további 11-en adtak vérmintát a vegyi anyag vizsgálathoz, köztük Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója és Dr. Zacher Gábor, toxikológus főorvos. Az ő eredményeik nagyon hasonlóak a politikusokéhoz, ugyanazokat a kemikáliákat találták bennük is.
"Elfogadhatatlan, hogy egyre növekvő koncentrációban vannak jelen bennünk, emberekben és az állatokban is vegyi anyagok. Olyanok, melyeket már régen betiltottak és olyanok, melyeket ma is használnak. Bennem például a DDT bomlástermékéből 2700 pg/g (pikogramm: egy gramm ezermilliárdod része) mennyiséget találtak, holott az átlag "csak" 590 pg/g volt. Az egyik legnagyobb gond az, hogy nem tudjuk, hosszú távon milyen egészségügyi kockázatot jelentenek." - mondta Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója.
A legtöbb kimutatott vegyi anyag ellenálló, nem vagy csak nagyon nehezen bomlik le, és felhalmozódik a szervezetben és felboríthatja a hormonrendszer működését. A méhlepényen keresztül az anyából a magzatba is átjutnak, illetve a csecsemőkbe az anyatejjel is bekerülhetnek.

A szigorúbb jogi szabályozás segíthet

A WWF a vérvizsgálatokkal azt szeretné elérni, hogy megfelelően szigorú legyen az Európai Unió új, a vegyi anyagokra vonatkozó jogszabály tervezete, a REACH, amely majd a tagállamokban életbe lép. A REACH biztosíthatja azt a ritkán adódó lehetőséget, hogy azonosítsák és kivonják a forgalomból a legártalmasabb vegyi anyagokat. A REACH nemcsak a környezetet és az élővilág egészségét védheti meg a káros kemikáliáktól, hanem a vegyipar versenyképességét is növelheti. Az új jogszabály bevezetésével egyszerűsödne a vegyi anyagok jogi szabályozottsága, hiszen 40, már meglévő jogszabályt váltana fel egy.
"A bennem talált kemikáliáktól feltehetően én már sohasem tudok megszabadulni. Viszont remélem, a fiamban és az unokáimban már nem lesznek ezek a vegyületek. Egy szigorú jogszabály lehet az egyetlen lehetőség, hogy részben magunkon segítsünk, nagyobbrészt, hogy gyermekeink egészségesebb életét elősegítsük." - nyilatkozta Dr. Zacher Gábor, toxikológus.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag