Lezuhant gép: miért mennek politikusok a helyszínre?

Miért utaznak az áldozatok hozzátartozói a 4U9525-járat katasztrófájának a helyszínére? Miért zarándokolnak oda a politikusok? Miért borította el a részvétnyilvánítások áradata az internetet? Azért, mert a szekuláris (nem a vallás által meghatározott) világunkban is szükségünk van a gyász és a megbékélés rituáléira.

Nem fogható fel és nem is érezhető át, mekkora fájdalmat, szomorúságot váltott ki a hozzátartozókban a Germanwings 4U9525-ös járatának lezuhanása Németországban - írja a Spiegel Online. Mérhetetlen, semmi máshoz nem hasonlítható az az érzés, ami a rokonokat elfogja ilyenkor. A fájdalmat nem ismerjük, nem vehetjük át tőlük. Mégis sokan közel érzik magukat hozzájuk - Németországban azért, mert a 150 áldozat többsége, 72 ember (köztük gyerekek, iskolások) német volt. Ilyenkor sokan átgondolják: "akár én is ülhettem volna azon a gépen".
Mit tehet az ember, ha együttérez az áldozatok hozzátartozóival? Facebookon közölheti részvétét, beírhat a virtuális kondoleáló könyvekbe (ilyenek is léteznek) vagy mélyen megérintve tekinthet a félárbocra eresztett német, francia és európai zászlókra - merthogy Németországban így is gyászolják az áldozatokat. A biztonságból való kiszakítottság gondolata hatja át ilyenkor az érintetteket - és az érintettek köre ilyenkor sokkal szélesebb, mint a hozzátartozók, barátok köre.

De mit akarnak a helyszínen a politikusok?

Hogyan lehet feldolgozni a gyászt?

A Germanwings repülőtársaság tegnapi tragédiája felveti a kérdést: hogyan képesek megbirkózni a családtagok, barátok a veszteséggel és hogyan segíthetnek nekik a szakemberek? Tudjon meg többet, kattintson!

A tehetetlenség érzése fogja el ilyenkor az embereket, és az erre adott "akcionista" válasz a Spiegel Online szerint a politikusok reagálása is. Szerdán a kis francia településen, Seyne-les-Alpes-ban gyűlt össze a német kancellár, Angela Merkel, a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy és a francia elnök, Francois Hollande. A gyászcsúcstalálkozón - így nevezi a német lap az eseményt - részt vett Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, Hannelore Kraft (ezt a német tartományt sújtotta leginkább a katasztrófa, a Barcelonából indult járat Düsseldorfba tartott ugyanis). De kedden már a német külügy- és közlekedési miniszterek is megjelentek a helyszínen. A német államfő, Joachim Gauck pedig megszakította dél-amerikai utazását.

De nem lett volna elég a részvétnyilvánítás a távolból? - teszi fel a kérdést a német lap. Hiszen a mentőcsapatoknak nem kancellárok, elnökök, kormányfők tudnak segíteni, és az okokat sem ők derítik majd ki. Mégis a politikusok jelenléte ilyenkor kegyeletes és magától értetődő - válaszol rögtön a cikk szerzője a saját kérdésére. Ilyenkor ugyanis a válságkezelés nemcsak a hatékonyság, hanem a szimbolikus tettek mezején is zajlik. Ők ugyanis a választott képviselői egy országnak, amelynek állampolgárai nem lehetnek ott személyesen, a helyszínen.

A lezuhant gép kapcsán rengeteg a részvétnyilvánítás

A lezuhant gép kapcsán rengeteg a részvétnyilvánítás


A pszichológia is megerősíti ezt, a halálhír, a katasztrófa több fázisban fejti ki a hatását. Először a sokk következik be. Azután szinte elveszítjük az önkontrollunkat, hiszen az egész életünk felborul. Csak később jön az a fázis, amit Sigmund Freud "gyászmunkának" nevez. Ez az a szakasz, amikor feldolgozzuk, felfogjuk, akceptáljuk (elfogadjuk) a történteket. (Mondhatnánk azt is: felfogjuk a felfoghatatlant, elfogadjuk az elfogadhatatlant.) Ettől a fázistól a 4U9525-ös járat áldozatainak hozzátartozói még távol vannak. Előbb még meg kell találniuk a támaszokat, az orientáló pontokat, egy teljesen irracionális eseményt kell - racionális módon - mégiscsak kezelniük.

A testek azonosítása több napig tarthat

A testek súlyosan roncsolódtak, a becsapódás ereje olyan iszonyatos volt, hogy darabokra szaggatta az áldozatokat. A gép roncsai is apró töredékekként szóródtak szét a környéken. A részletekért kattintson!

A mai vallástalan időkben - ez a németországi helyzetre különösen igaz, tehát a Spiegel elemzése erre az országra vonatkozik leginkább - másképp gyászolunk, mint korábban, amikor a vallás és az egyház szerepe erősebb volt.

Régen a transzcendencia, egy láthatatlan világ áthatotta a miénket is: Isten beavatkozását átérezhették a gyászolók és a traumák által sújtottak is. A vigaszt is ebben találták meg: a halottak csupán egy másik életformába mennek át, egy fölénk rendelt, isteni akaratot követve. Ezt formálisan az istentisztelet, a gyászmise igazolta, ez reflektált a történtekre. Ma, amikor a felvilágosodás és a racionalitás kora határozza meg alapvetően az életünket, az egyház szerepét a média, a Facebook és a Twitter veszi át. A szociális média szerepe különösen erős ilyenkor: nem egy templomi oltárfal előtt imádkozunk, hanem nyilvánosan, a Facebook "falához" fordulunk.

Vagyis a dráma, a trauma feloldása ma is hasonló elveken nyugszik, mint régen, csak a forma változott. A kollektív elbeszélések, az értékközösség ahhoz segít hozzá minket, hogy biztonságérzetünket visszanyerjük, és ez civilizációs rituálékkal kapcsolódik össze. A lényeg, hogy ne maradjon egyedül a gyászoló a fájdalmával. Az, hogy régen ilyenkor a Bibliából olvastak fel, vagy manapság együtt ülünk a tévé előtt vagy valamilyen kulturális jellegű programon veszünk részt a gyászolóval együtt, voltaképpen nem számít: a legfontosabb, hogy ne hagyjuk magára embertársunkat.

Az áldozatok hozzátartozóinak ilyenkor a legfőbb segítség lehet tehát, ha a többi gyászolóval együtt vállalkoznak egy utazásra - méghozzá a katasztrófa helyszínére. Ez egy társadalmilag indokolt gyászelőadás része lehet. A politikusok e szemszögből nemcsak egy egész nemzet együttérzését szimbolizálják, hanem jelenlétükkel azt az illúziót keltik, hogy a valóság és a megsemmisülés között van egy narratíva, ami átvezet minket a trauma poklán, és ezen az átvezető úton mindenki, aki részt vesz a kollektív gyászban, az a görög drámákból ismert kórus szerepét tölti be.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést időnként felhők zavarják, de csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag