+10° - +25°
Nincs front

Lesújtó adatok a szegény családban élő gyerekekről

HáziPatika

Lesújtó adatokat olvashatunk a magyar gyerekek egészségi állapotáról egy frissen megjelent, átfogó jelentésben, melyet a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézetének kutatói publikáltak. A szegényebb gyerekek összességében betegesebbek, és emiatt gyakrabban is kerülnek kórházba, mint tehetősebb társaik.

Nem sok mindenben látszik javulás az elmúlt húsz évben, ha a magyar gyerekek egészségéről van szó - írja a Telex a "Statisztikai jelentés a gyermekegészség állapotáról Magyarországon a 21. század második évtizedében" című, frissen megjelent tanulmányra hivatkozva. Az átfogó dokumentum szerzői, Hajdu Tamás és Kertesi Gábor a lehető legtöbb megbízható adatot gyűjtötték össze és elemezték ki a gyermekek egészségi állapotáról, köztük védőnői jelentéseket, vényrekordokat és a KSH adatait is. Az eredmények egyértelműen rávilágítottak arra, hogy a szegényebb családok gyermekei szisztematikusan rosszabb egészségi állapotban vannak, mint a gazdagabbak.

gyerek elhízás szegény család táplálkozás egészség
Az egészségtelen táplálkozás miatt több a túlsúlyos gyerek a társadalom szegényebb rétegeiben.
Fotó: Getty Images

Születés előtt is látszik a különbség

A társadalmi egyenlőtlenségek már a magzati fejlődés során megjelennek - a rossz helyre születő gyerekek között jellemzően több a koraszülött és gyakoribb a fejlődésbeli lemaradás is. Ez a szakértők szerint az anyák táplálkozásával, fertőzéseknek való kitettségével, az egészségtelen lakóhellyel és a szegénységgel együtt járó stresszhelyzetekkel magyarázható. Kiugróan magas az eltérés a dohányzó kismamák arányát tekintve: a védőnői adatok szerint a legszegényebb jövedelmi csoportban a várandós nők 35 százaléka dohányzik, szemben a leggazdagabb csoport 3 százalékával. A tanulmány egy másik sokkoló adata, hogy a legszegényebb településeken több mint kétszer akkora a csecsemőhalandóság, mint a leggazdagabbakon.

Jó hír, hogy kevesebb a dohányzó tini

Ultrahangos kép bizonyítja, mennyire káros a magzatra, ha a várandós nő dohányzik.
Részletek itt.

Meglepő és egyben aggasztó is, hogy a legtöbb statisztikai mutató nem mutat semmiféle javulást az elmúlt húsz évben. Ez alól az egyetlen kivétel a dohányzás - kevesebb szülő és kevesebb gyerek dohányzik most, mint a 2000-es évek elején, és a szakiskolákban is csökkent a füstölgő fiatalok aránya. A koraszülött és a fejlődési lemaradást mutató kisgyerekek aránya ugyanakkor szinte változatlan, a szoptatás terén viszont romlott a helyzet: míg a négy hónapos korukig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya az ezredfordulón 60 százalék volt, addig 2018-ra már 50 százalék alá süllyedt. Holott közismert, hogy a szoptatás erősíti az anya-gyerek kötődést, és a szoptatott csecsemők jobb intellektuális képességekkel, valamint kognitív fejlettséggel rendelkeznek. A társadalmi különbségek itt is megjelennek, a legszegényebb részeken az anyák alig 30 százaléka szoptatja gyermekét annak féléves koráig, míg a legjobb helyzetben lévők körében 50 százalék fölötti ez az arány.


A testsúlyra és a fogakra is hat az egészségtelen táplálkozás

Mint azt a cikk ismerteti, a magyar gyerekek fogai kiemelkedően rosszak. Míg Németországban a 12 éves gyerekek 80 százalékának nincs egyetlen rossz foga sem, itthon a hasonló korúak csupán 24 százaléka rendelkezik ép fogazattal. Az adatok szerint kora kamaszkorban átlagosan 2-3 szuvas, hiányzó vagy tömött foga van a magyar gyerekeknek. Ez részben a fogmosási szokások változatlanul alacsony gyakoriságával magyarázható, részben pedig az egészségtelen ételek fogyasztásával. Ez utóbbi különösen a szegényebb rétegekből jövő gyerekeknél figyelhető meg, akik sokkal kevesebb egészséges ételt fogyasztanak, kevesebbet mozognak, így a túlsúly és az elhízás is gyakoribb náluk, mint a gazdag gyerekeknél.

A tanulmány a WHO adataira hivatkozva azt írja: "döbbenetesen nagyok a szegények hátrányai a lányok körében: a cukros üdítők fogyasztásának gyakorisága több mint kétszerese a gazdagokénak, a túlsúly előfordulása pedig 80 százalékkal magasabb." Az adatokból az is kiderült, hogy a szegény gyerekek lemaradása a szilárd tejtermékekben (vaj, sajt) különösen nagy.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag