Lehet-e cigizni munkaidőben?

A munkahelyeken vagy munkavégzés közben nem lehet nyakra-főre rágyújtani, mert a nemdohányzókat igen erős törvények védik. Az alábbiakból azonban kiderül, hogy munka közben milyen feltételek között lehet dohányozni.

A dohányzás káros hatása és a dohányáruk magas ára ellenére a felmérések szerint Magyarországon a dohányzók aránya a férfiak körében mintegy 40-42 százalék a nőknél pedig 28-29 százalék. A nemdohányzók védelméről szóló törvény a dohányzókra nézve igen szigorú szabályokat tartalmaz. Sőt, 2016 májusától az elektromos cigaretta (e-cigaretta) is ugyanolyan korlátozás alá esik a fogyasztást, az árusítást és a reklámozást tekintve, mint a hagyományos dohányáruk - figyelmeztet a munkaugyerthetoen.blog.hu">Munkaügy érthetően blogon Horváth Zsolt munkaügyi szakértő.
Bármennyire is érzékenyen érinti a dohányzókat, jogszerűen a dohányzás miatt nem lehet megszakítani a munkavégzést, hiszen a munkáltató nem köteles a dohányzásra külön időt elkülöníteni. Így dohányzásra csakis a Munka Törvénykönyve által előírt munkaközi szünetet lehet felhasználni, természetesen betartva a nem dohányzók védelméről szóló törvényben leírtakat, szigorúan beleértve a helyszínre vonatkozó előírásokat is. A munkaközi szünet elsősorban a munkavállaló testi-lelki regenerálódására, valamint étkezésre szolgál.
A számítógép előtt ülőknek óránként 10 perc munkaszünet jár

A számítógép előtt ülőknek óránként 10 perc munkaszünet jár


A fő szabály szerint a munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő a 6 órát meghaladja 20 perc, ha a 9 órát meghaladja, további 25 perc munkaközi szünetet kell teremteni. A munkaidőbe a rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani.
A felek megállapodása, vagy kollektív szerződés alapján a munkáltató a munkavállalók számára legfeljebb 60 perc munkaközi szünetet adhat. Azért csak ennyit, mert ez nem tartozik bele a munkaidőbe, így díjazás sem jár érte (kivéve a készenléti jellegű munkaköröket)! Fontos megjegyezni, hogy a munkaközi szünetet legalább 3, legfeljebb 6 óra munkavégzést követően kell kiadni, és a munkáltató jogosult ezt akár több részletben is megtenni.

A dohányzás rendkívül rossz hatással van a tüdőre és számos súlyos, akár halálos kimenetelű betegség rizikóját növeli. Azonban jó néhány kevésbé ismert, de legalább olyan káros következménye lehet a cigarettázásnak. Részletek!

Manapság nem ritka, hogy valaki a teljes munkaidejében számítógéppel dolgozik. Ők nagyrészt ismerik a képernyő előtti munkavégzésről szóló rendeletnek azt a rendelkezését, amely előírja, hogy a munkáltatónak úgy kell megszerveznie a munkafolyamatokat, hogy a képernyő előtti munkavégzést óránként legalább 10 perces szünetek szakítsák meg.
Ezt a szünetet nem szabad összekeverni a munkaközi szünettel, hiszen itt nem arról van szó, hogy a munkaidőn kívül díjazás nélküli szabadidőt köteles adni a munkáltató, csupán a képernyő előtti munkavégzéstől eltérő munkát kell adnia a munkavállalónak. Amennyiben a munka jellegénél vagy egyéb okból a munkáltató ezt nem tudja megtenni, akkor a képernyő előtti munkavégzés szünetének idejét akár dohányzásra is fel lehet használni, ráadásul erre az időre a munkavállalónak - a munkaközi szünettel ellentétben - fizetés is jár.
Mindenkinek joga van az egészségügyi szünetekhez akár a munkaközi szüneten kívül is, amelybe azonban a dohányzás természetesen nem tartozik bele. A fentieket összegezve jogszerűen csak egészségügyi, valamint munkaközi szünet létezik, cigiszünet nincs!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag