Kullancsveszély a városban? Képgalériával

A Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület fontos tudnivalókra hívja fel a figyelmünket a kullancsveszéllyel kapcsolatban.

Egy vérrel szívott kullancs nőstény néhány hét elteltével több ezer petét rak. Ez a kullancsok betelepedésének az egyik oka, mert egy "kullancsmama" is elég ahhoz, hogy egy kert vagy park aztán benépesülhessen. A globális felmelegedés miatt a talajmenti fagyok is elmaradtak, melyek eddig nagymértékben tizedelték a vérszívók populációját. Sajnos sokan nincsenek tudatában annak sem, hogy kutyáikat kiránduláskor nemcsak az állat, hanem embertársaik miatt is védeni kell, mert részben ezen az úton kerültek be a kullancsok a városok kertjeibe, parkjaiba.
A kullancsok nemcsak a csípésükkel fertőznek, másképp is tudnak fertőzni, hiszen bélsarában is vannak kórokozók. A bélsár beszáradása után az felporzik, s így a közelben lévő ember vagy háziállat légúti fertőzést szenved. Jó tudni, hogy a bőrsebbe került ürülék is fertőz.

Az elhalt kullancs testében élve maradnak a mikroorganizmusok és a tetem porladása után is megvan a belégzéses fertőződés lehetősége, a széklet és a tetem porladás után pedig az állattartó épületek és a ritkán használt hétvégi nyaralók takarítása során okoz fertőződést.

A természetben legelő birka, kecske vagy tehén nyers tejének jóleső kortyolásakor is fertőződhet az óvatlan kiránduló a kullancs által a kérődzőbe juttatott kórokozótól. A kullancsok terjesztette kórokozókkal fertőzött erdei állatok testváladékaikkal szennyezik a növényzetet és a természetes vizeket, ahol közvetett úton a gazdi és kedvenc állata is fertőződhet. A fertőzött kullancs- vagy ürüléke lenyelésével is bekövetkezhet az infekció, elsősorban kisgyermek vagy kutya esetében.

Miért fontos tudni ezeket a fertőzési technikákat? Azért mert az agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa nem csak csípéssel, hanem belégzéssel és emésztőtraktuson át bejutva is képes fertőzni az áldozatát!

Mivel területeinket már nem tudjuk permetezéssel védeni a vérszívók ellen, hogy tőlük ne kaphassunk betegségeket, megfelelően védekeznünk kell. A hangsúly tehát a prevención van! Lássuk sorban!

Az első védekezési pont: a legveszélyesebb betegség, agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa elleni védőoltással történő vakcinázása. Ez minden olyan felnőtteknek és gyermekeknek szükséges, akik gyakran kirándulnak, sok időt töltenek a természetben.

A kullancsok által terjesztett betegségek közül a legsúlyosabb a vírusos agyvelőgyulladás. Általában influenzaszerű tünetekkel kezdődik, majd kialakul az agyhártya-, agyvelő-, gerincvelő gyulladás jellemzően súlyos idegrendszeri tünetei, eszméletvesztéssel, légzészavarral, gyakran bénulással. A betegség halálos lefolyású is lehet, de a gyógyult esetekben is legtöbbször maradványtüneteket találunk, kevés a teljes gyógyulás.

Fontos a kullancsvizit, a bőrbe fúródott kullancs minél előbbi eltávolítása! Zárt ruhában kiránduljunk, és kerüljük a nyers tej fogyasztását. Legfontosabb megelőzés a védőoltás. Az oltás ajánlott ideje az őszi-téli vagy a kora tavaszi, kullancsmentes időszak. Az első oltást 2-4 hét és 3 hónap között követi a második. Ezt követően 5-12 hónap múlva kell a harmadik és további 3, majd később 5 évente az emlékeztető oltásokat beadatni. Így egész életre biztosítható a védettség. Hazánkban a kullancs által terjesztett fertőző betegségek közül a kullancs-encephalitis és a Lyme-kór fordul elő a leggyakrabban. Mindkét megbetegedés előfordulása tudatosan befolyásolható, mint említettük, a kullancs-encephalitis védőoltással megelőzhető, a Lyme-kór időben történő felismerés esetén pedig hatékonyan gyógykezelhető.

A családi fészekből kirepülni készülődő, felnőtt gyermekeiknek adjuk át az oltási könyvüket és hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy háromévente esedékes agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa elleni védőoltást élethosszig adassák be felnőtt, önálló életük során, s a majdan születő gyermekeiket egyéves kortól szintén oltassák.

Kullancsveszély erdőn, mezőn, nagyvárosban

Kullancsveszély erdőn, mezőn, nagyvárosban


Az oltás csak a legveszélyesebb betegség az (agyvelő- és agyhártyagyulladás) vírusa ellen véd, de nem nyújt védelmet a vérszívók által terjesztett egyéb betegségek ellen, ezért fontos a vérszívók, azaz a kullancsok és a szúnyogok elleni riasztószerek használata.

Rovarriasztók vásárlásakor olvassuk el a vásárlói tájékoztatót és a bőrtípusnak, illetve a szabadtéri tevékenység intenzitásának megfelelő rovarriasztót válasszunk.

Ha minden védekezés dacára kullancscsípés ér minket, ne essünk pánikba, inkább minél hamarabb távolítsuk el az állatot. Erre sok hibás népi módszer él a köztudatban. Sajnos minden hagyományos módszer (zsírral bekenés, csipesszel kicsavarás stb.) a kullancs fuldoklását és gyötrését célozza, minek következtében a kullancs kínjában kórokozót tartalmazó nyálat köp áldozatába. Tehát e módszerek pont a fertőződést (iatrogen infekciót) idézik elő.

A vérrel szívott, kifejlett kullancsok (imágók) eltávolítására szolgáló eszköz például a kullancs-eltávolító kanál. Országszerte a gyógyszertárakban, állatpatikákban és a benzinkutakon kapható műanyag, orvostechnikai eszköz könnyen alkalmazható. Jó, ha tartunk ilyet a házipatikánkban, autónk egészségügyi dobozában és kiránduláskor a hátizsákunkban.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt az északkeleti tájakat leszámítva borult lesz az ég és havazás, főleg délkeleten havas eső, helyenként eső várható Délután borult lesz az ég, a Dunántúlon havazás, középen havazás, havas eső, keleten főleg eső várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag