Koronavírus: ezért fontos, hogy a maszk az orrunkat is fedje

A koronavírus terjedése elleni védekezés egyik legfontosabb pillére a maszkhasználat. Hiába van azonban rajtunk maszk, ha nem jól viseljük - leggyakoribb hiba, amit elkövethetünk, hogy nem fedi az orrunkat. De miért olyan nagy baj ez?

A maszkok nemcsak abban segítenek, hogy a viselőjük ne kapja el az új típusú koronavírust vagy SARS-CoV-2-t, annak az esélyét is csökkentik, hogy az érintett környezetében mások is megfertőződjenek. Ahhoz azonban, hogy értelme is legyen a maszkhasználatnak, bizonyos szabályokat be kell tartani a hordásuknál. Az egyik ilyen, hogy a maszk az orrunkat is takarja - figyelmeztet a WebMD .

A maszknak az orrunkat is fednie kell.
A maszknak az orrunkat is fednie kell. Fotó: Getty Images

A koronavírus az emberek orrjárataiban tanyázik. Amikor egy fertőzött az orrán keresztül kifújja a levegőt (legyen az a kifújás bármilyen kicsi), vírusrészecskéket enged a levegőbe. A helyesen viselt maszk azonban, amelyik a szánkat és az orrunkat is takarja, megakadályozza, vagy legalábbis minimalizálja a veszélyét annak, hogy a kórokozók a levegőbe kerüljenek, és másokat is megfertőzzenek. Ez azért is nagyon fontos, mert sok a tünetmentes fertőzött, akik a tudtuk nélkül terjeszthetik a vírust - például azáltal, hogy az orrukat szabadon hagyják.

Nem csak mások miatt fontos

Ezek a legjobb és a legrosszabb maszkok - kattintson ide !

A helyes maszkviselés egyébként nem csak mások egészségének megóvása érdekében lényeges. Friss kutatások szerint a maszk csökkenti a viselője által belélegzett kórokozók mennyiségét, védelmet nyújtva ezzel a különféle fertőzések ellen. Ha tehát az orrunk fedetlenül marad, több részecskét szívunk be a levegőből, és nagyobb a kockázata a COVID-19 kialakulásának is.

Érdekesség, de többen hivatkoznak arra, hogy mivel nem tudnak az orrukon keresztül lélegezni valamilyen fertőzés vagy esetleg orrsövényferdülés miatt, tulajdonképpen nem is számít, ha a maszk nem fedi az orrukat. Pedig hiába érezzük azt, hogy nem tudunk az orrunkon keresztül lélegezni, a levegő akkor is mozog az orrjáratokon keresztül, ugyanúgy lélegezhetünk ki és be vírusrészecskéket. A maszknak tehát ilyen esetben is fednie kell az orrot.

Akinek nagyon kellemetlen, hogy az orrát is elfedve hordja a maszkot, próbáljon ki más típusú, anyagú, kialakítású maszkokat, hátha könnyebb lesz a viseletük, kevesebb problémát okoz. Ne feledjük: aki óvja magát, az másokat is megvédhet.

A koronavírus miatt egyre többen érzik magányosnak magukat, az intelligens robotok azonban segíthetnek - ha kíváncsi még több részletre a témában, olvassa el az nlc.hu cikkét .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: