Kiszabadultak a mérgek az Illatos útról

Két különböző, független laborban végzett friss vizsgálati eredmény is azt mutatta ki, hogy a Vegyiművek mérgei kijutottak az ipari területről, és bejutottak élő szervezetekbe is.

Az Illatos úton 130 év vegyi gyártás mérgei rakódtak le. Ennek a 130 évnek jó részében nem is létezett környezetvédelem - írja a 444.hu.

Méregtelenítés okosan

A szervezet megtisztításának alapszabályai. Kattintson!

Tehát nem különösebben figyeltek oda, hogy megóvják a természetet és a lakosságot a vegyi anyagok káros hatásaitól. Amikor meg már elvben létezett a környezettudatos gondolkodás és a szigorú szabályozás, akkor jött a feketeleves. A hatóságok illetve a fenntartók, bankok és különböző tulajdonosok közreműködésével iszonyatos mennyiségű veszélyes hulladékot halmoztak fel a telepen.

A 11 hektáros, hatalmas terület olyan, mint egy óriási, méreggel teli lyukas üst, amiből évek óta szivárognak és párolognak az életre veszélyes anyagok. Ráadásul a gyár területe bőven rejt még csontvázakat. Az alábbi képen például elásott veszélyes anyagokkal teli hordók vannak, amiket évekkel ezelőtt egy munkálat során találtak. A munkát végző cég szerint hordók tömege van ma is a föld alá rejtve.

Kiszabadult a méreg a gyár területéről

Az hogy az Illatos úti telep területe csurig van méreggel, nem volt kérdés. Baranyi Kriszta, IX. kerületi képviselő a Bálint Analitika Kft. független laboratóriumában megmérette a talaj és a talajvíz benzol, klórbenzol, AOX, DDT tartalmát.

Kiszabadultak a méreganyagok az Illatos úti Vegyi Művektől (Forrás: hír24)

Kiszabadultak a méreganyagok az Illatos úti Vegyi Művektől (Forrás: hír24)


Extrém adatok jöttek ki:
- A benzol, ami egy agresszív rákkeltő anyag, a Vegyiművek területén lévő talajvízben a határérték 54000-szerese.
- A klórbenzol az elfogadható határérték 48500-szorosa.
- Az AOX-tartalom a talajvízben a határérték 80600-szorosa.
- A talajban kimutatott DDT (diklór-difenil-triklóretán), ami a hatvanas években betiltott rovarméreg és a Vegyiművek évekig gyártotta, jelenleg a határérték ötszázhússzorosa.

Méreg a tojásban

A Greenpeace-es Simon Gergelyék a környéken (a Vegyiművek 700 méteres körzetéből) háziállatként vagy saját fogyasztásra tartott csirkék tojásait vizsgáltatták be egy független laborban. A tojás zsírjában a vegyi anyagok jól felhalmozódnak. A baromfi egész nap érintkezik a talajjal, talajlakó gilisztákat eszik, így közvetlenül érintkezik a szennyező anyagokkal.

Az akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálatok szerint az összes DDT koncentrációja mindkét tojásmintában meghaladta a vonatkozó határértékeket. Az egyik tojásmintában a DDT mennyisége 1,689 mg/kg volt: ez a 0,05 mg/kg-os határérték több mint harmincszoros túllépése. A másik mintában 0,059 mg/kg-nyi mennyiség volt mérhető, ami csekély határérték-túllépésnek számít.

DDT: a erőshatású rovarméreg

Ez a szer felhalmozódik az emberi szervezetben, és kockázatot jelenthet a születendő gyermekre (rendszeres koraszülések, alacsony születési súly, fejlődési rendellenességek), beavatkozik a hormonrendszerbe, károsítja a szaporodási képességeket, és hozzájárulhat endometriózis kialakulásához is. A legnagyobb gond vele az, hogy ahogy megjelenik a tojás zsírjában, úgy gyülemlik fel az anyatejben is.

Ezen felül Baranyi mérései a Vegyiműveken kívüli talajvízben a zömmel rákkeltő AOX anyagoknál a határérték 4790-szeresét mutatták ki. A rákkeltő benzol a határérték nyolcszorosával, a klórbenzol pedig majdnem négyszeresével volt jelen.

Forrás: 444.hu

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag