Kiderült, ilyen a magyar autós

Magyarországon ma 3,2 millió személygépkocsi van forgalomban, azaz rengetegen vezetnek. A Bridgestone felmérése szerint hetente több mint 5 órát ülünk autóinkban és nem igazán sportolunk ennek ellensúlyozására.

A motorizáció folyamatos térnyerésével és életmódunk változásával egyre többet használjuk autónkat. Mindeközben az autóipar is egyre kényelmesebb és komfortosabb kocsikat dob piacra, így folyamatosan növekszik a vezetéssel, azaz ülő testhelyzetben töltött idő, ami számos egészségi kockázatot rejt magában.

Annak érdekében, hogy felmérje, mennyit sportolnak a gépjárműben ülve töltött idő ellensúlyozására a magyar sofőrök, a Bridgestone az Ipsos piackutató segítségével idén szeptemberben online felmérést végzett 200, autót rendszeresen vezető körében. Kiderült, az autóvezetők 57 százaléka minden nap, 34 százaléka pedig hetente többször használja az autóját. Minden második (53 százalék) autós pedig legalább heti 4-6 órát, összességében átlagosan 5,1 órát tölt az autóban ülve.


Statisztikák szerint Magyarországon 50 százalék körüli a minimum 6-8 órában ülőmunkát végzők aránya, ezen felül pedig még naponta átlagosan 4 órát töltünk a televízió előtt, vagyis a lakosság jelentős része napi 11-13 órát tölt ülve. A felmérésben résztvevők 63 százaléka használja munkába járásra vagy munkaeszközként gépjárművét, így azzal, hogy még a munkába menet is kényelmesen, de ülve gurulunk minden nap, tovább nyújtjuk az ebben a testhelyzetben eltöltött időt, holott az hosszútávon vérkeringési problémákhoz és gerincbántalmakhoz, sőt pszichés zavarokhoz is vezethet, és emésztésünkre is rossz hatással van.

Sokat ülünk az autónkban, cserébe nem sportolunk semmit

Ülő életmódunk ellenére a Bridgestone felmérésében megkérdezettek autósok mindössze 34 százaléka figyel rá tudatosan, hogy a hosszabb üléssel járó munkanapokat sportolással ellensúlyozza, 51 százalékuk általában az egészség megőrzéséért, 31 százalékuk kedvtelésből, 14 százalékuk a mindennapi életviteléből adódóan, 11 százalékuk pedig már egészségi okokból, orvosi utasításra sportol. A mindennapi autózás mellett mindössze a válaszadók 15 százalék sportol naponta. Az autóvezetők körében az ingyenes szabadidős sportok, a kerékpár, az otthoni torna és a futás a legnépszerűbbek, így a válaszadók több mint fele (52 százalék) nem költ sportolásra. Az autóvezetők saját bevallásuk szerint heti 3 alkalommal végeznek testmozgást, mégis nagyon kis részük, mindössze 5 százalékuk érzi magát csúcsformában, a 29 százalékuk átlagos fizikai állapotban lévőnek, 17 százalékuk pedig kifejezetten ellustultnak érzi magát.

Az idősebb autósok gyakran az egészségi állapotukra hivatkozva hagynak fel a vezetéssel, azonban - mint az egy új kutatásból kiderült - az is egészségügyi problémákat, például depressziót okozhat, ha valaki nem vezethet. Részletek! 

Arra a kérdésre, hogy gyakoribb sportolásra ösztönözné-e, ha a testmozgás egyúttal megmérettetést vagy nyereményt is jelentene, az autósok 72 százaléka - jellemzően a 18-34 éves korosztály - igennel válaszolt. A 30 százalékuk a versenyzés élményéért sportolna inkább, 42 százalékukat pedig valamilyen jutalom lehetősége sarkallna aktívabb életmódra.

Forrás: Bridgestone

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag