Kell-e jódtablettát szedni a japán sugárszennyezés miatt?

Március óta mindenki egyként kíséri figyelemmel a japán atomreaktor-balesettel kapcsolatos történéseket. Az új minősítés joggal veti fel a kérdést, mire számíthatunk, kell-e óvintézkedést tennünk - dr. Turai István sugáregészség-tanász főorvos válaszol.

Ötösről hetesre emelték a japán fukusimai atomerőműben bekövetkezett katasztrófa minősítését, amire a csernobili reaktorban 1986-ban bekövetkezett gőzrobbanás óta nem volt példa. A japán Fukushima erőműből kikerült sugárzó anyagok mennyisége legfeljebb a tizedrésze annak, ami a csernobili baleset idején jutott a levegőbe, mégis sokan tartanak a következményektől. Hogy pontosan milyen egészségügyi hatása lehet a jelenlegi helyzetnek, arról dr. Turai Istvánnal, az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet főigazgató főorvosával beszélgettünk.

- Mennyiben hasonlít a japán helyzet a csernobili katasztrófára?

- Fontos tisztázni, hogy Csernobilból nagyságrendekkel több radioaktív izotóp került ki a környezetbe, mint most Japánból, hiszen ott a reaktortartály fedelét lerobbantotta a gőznyomás, az urán fűtőelemek nyitottá váltak, azokból pedig szabadon és töményen párolgott a sugárszennyezett gőz. Akkor egy év alatt a hazai népesség a természetes eredetű 3,1 mSv sugárterhelés mellé átlagosan 0,2 mSv-t kapott Csernobilból, amelynek azért nincs egészségkárosító hatása, mivel a sugárbetegség tünetei 1000 mSv egész testet ért dózisnál kezdődnek. Ez a szám ötezerszer nagyobb a Csernobilból kapott átlagos hazai dózishoz képest. Japánban a földrengés és szökőár miatt a leállított reaktorokat nem vetette szét a gőznyomás, de a reaktorok hűtése sérült. A nyomás csökkentése érdekében a reaktorokból időről időre radioaktív gőzt engedtek le, illetve a 2-es blokkból radioaktív víz szivárgott. Ám a mérések alapján a sugárzás mértéke az elmúlt 3 hétben milliószor kisebb maradt az esetleges egészségkárosító szintnél Tokióban és attól távolabbi országrészekben is.

- Milyen egészségügyi hatásra lehet számítani Magyarországon a megrongálódott reaktor kapcsán?

- A hazai lakosokat nem fenyegeti egészségkárosodási kockázat a sugárzás kapcsán. Bár kimutatható a hazai levegőben is a fukusimai atomerőmű balesete során a légkörbe jutott radioaktív szennyeződés, a sugárzási szint nem növekedett meg s nincs hatása az egészségre. Az elmúlt napokban a szokásos 10-20 mikrobecquerel radiojód /köbméter helyett 100-200-szor nagyobb értéket sikerült mérni a hazai levegőben, de ez még mindig csak ezredrésze a csernobili baleset után mért értéknél, s milliószorosan elmarad az egészségre ártalmas sugárterheléstől - mondja dr. Turai István.

- Tehát itthon meg sem közelíti a sugárzás mértéke az egészségügyi határértéket. És mennyire bízhatunk a Kínából érkező élelmiszerekben?

- A Japántól több mint 1000 kilométerre fekvő Kínában - értesülések szerint - nem kell tartani a sugárszennyezett élelmiszerektől. A keletről érkező exportok szigorú ellenőrzés után kerülhetnek az EU területére, ahol a tagországok maguk is megvizsgálják a bekerült élelmiszereket és az állati tápokat. Így tehát egy többszörös ellenőrzési folyamatot kell elképzelni, ami kizárja azt, hogy egészségkárosító élelmet vegyünk magunkhoz.

Az elmúlt hetekben megnőtt a jódtabletta iránti kereslet, ám a sugáregészség-tanász főorvos elmondása alapján a gyógyszertárakban kapható 100 vagy 200 mikrogram jódot tartalmazó tabletta csak a jódhiány pótlására alkalmas, és arra megfelelő, hosszú időn át bátran szedhető. A pajzsmirigy radiojód-felvételét megelőző vagy csökkentő jódtabletták azonban 50 vagy 100 mg (milligram) jódot tartalmaznak, és jelenleg a gyógyszertárakban nem kaphatóak. Ezen Jodomax tabletták bevétele teljesen indokolatlan, sőt, a jódérzékenyeknél elvétve súlyos mellékhatásokat okozhatnak.

Így tehát érdemes figyelemmel kísérni a híradásokat, és csak a szakemberek által javasolt lépéseket megtenni, hogy ne okozzunk nagyobb bajt olyankor, amikor egészségügyi jelentőséggel bíró sugárterhelés nem ér minket.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag