Karácsonykor és újévkor halnak meg a legtöbben

Az emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg karácsonykor, mint az év bármely más időszakában - állapította meg több, egymástól független kutatás. Arra azonban nem sikerült egyértelmű magyarázatot találniuk, mi áll a jelenség hátterében.

A halotti bizonyítványokat vizsgáló amerikai kutatók kimutatták, hogy a halálozás valószínűsége december 24-25-én és január 1-jén, újév napján a legmagasabb. A San Diegó-i Kalifornia Egyetem szakértői azt is hozzátették, hogy ez az eredmény a gyermekeken kívül az összes korosztály esetében igaz.
Egy idén Nagy-Britanniában készült kutatásból szintén az derült ki, hogy a karácsony napján vészhelyzet miatt kórházba kerülő betegek nagyobb valószínűséggel halnak meg, mintha bármilyen más napon, akár egy átlagos hétvégén kerülnének kórházba. A David Phillips szociológus professzor vezetésével működő kutatócsoport nem tudott pontos magyarázatot adni a jelenségre, de több elmélet is megfogalmaztak már ezzel kapcsolatban. Egyesek úgy vélik, hogy az lehet a halálozás megnövekedett valószínűségének oka, hogy az emberek nagyobb mértékű stressznek, és időnként szomorúságnak vannak kitéve karácsony környékén.

A magyarázat pontosítása érdekében Dr. Phillips és munkatársai azt is megvizsgálták, vajon a hideg időjárás összefügg-e a halálozás emelkedett arányával az ünnepek alatt. Legnagyobb meglepetésükre kiderült, hogy a karácsony környékén tapasztalt megnövekedett szív eredetű halálozás valójában alacsonyabb a Kanadával határos, hidegebb amerikai államokban, mint a déli, melegebb államokban.

Sok baleset történik az ünnepek alatt

Sok baleset történik az ünnepek alatt


A kutatók ezután azt vizsgálták, hogy az ünnepi evés és ivás lehet-e felelős a jelenségért. Ezt az elméletet is félre kellett azonban tenniük, miután kiderült, hogy a halálozás aránya a kórházi fekvőbetegek körében is megnövekszik, akiknek táplálkozását és alkoholfogyasztását egységesen korlátozzák. Az is meglepte a kutatókat, hogy az öngyilkosság gyakorisága decemberben a legalacsonyabb, és az emberölések száma is alacsonyabb ebben a hónapban.

Dr. Phillips és munkatársai mindezek alapján úgy vélik, hogy a halálozási arány tetőzése az egészségügyi ellátás elérhetőségével állhat összefüggésben. Az ünnepek alatt sokan elhalasztják az orvossal való találkozást, és a kórházak egy részében karácsonykor alacsonyabb a személyzet létszáma. Elméletüket arra a tényre alapozzák, hogy a halálozási arány növekedése különösen azoknak a betegeknek az esetében jelentős, akiket vészhelyzet miatt a sürgősségi osztályokon vesznek fel a kórházakba.

A tipikus karácsonyi balesetek közé tartoznak a szúrt és vágott sebek, melyeket például a karácsonyfa befaragása során okozhatunk magunknak. Szintén gyakoriak az égési sérülések, a szilveszteri ünneplés során pedig komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek a tűzijátékok és petárdák. A csúszós, jeges utakon könnyű elesni, ennek következményei a csonttörés, a zúzódás, a ficam. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az ünnepek alatt többen ülnek ittasan, becsípve a volán mögé.Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag