+1° - +13°
Kettős front

Káosz: Nem tudták, hová kell vinni a súlyos sérülteket

Nem fogadta az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet a fővárosban kedden azokat a balesetben megsérült férfiakat, akiket végül - több más fővárosi kórház elutasító válasza után - a kétszer is forduló mentőhelikopter szállított a salgótarjániból a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházba.
Mind a salgótarjáni, mind a miskolci megyei kórházban úgy tudták, hogy a sérültek ellátására a fővárosi intézmény az illetékes. A budapesti kórház igazgatója az MNO-nak elmondta, hogy az ilyen esetekben ők kizárólag a csütörtöki napon illetékesek fogadni a betegeket.
Nem fogadta az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet a fővárosban kedden azokat a balesetben megsérült férfiakat, akiket végül a miskolci kórház idegsebészeti osztálya látott el. A Borsod megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodája megerősítette az MTI információját arról, hogy a sérült férfiak kedden hajnalban szenvedtek közlekedési balesetet. Közlésük szerint a 21-es főúton történt baleset során az a személyautó, amelyben a két súlyosan sérült, budapesti illetőségű férfi utazott, egy álló teherautónak ütközött. A sérülteket a salgótarjáni megyei kórházba vitték.
A kiküldött mentőhelikopter kétszer fordult a betegekkel, az első sérülttel délután fél három körül érkeztek meg Miskolcra, a helikopter aztán a másik betegért visszarepült. Csiba Gábor, a miskolci megyei kórház főigazgató-főorvosa a történtekről elmondta: a salgótarjáni kórházi vezető kedd délelőtt kereste meg kérésével, hogy fogadja a két baleseti sérültet, ugyanis a szükséges idegsebészeti beavatkozást Salgótarjánban nem tudják elvégezni, máshol pedig nem fogadták őket.
A kórház főigazgató-főorvosa hangsúlyozta: április 1-jéig hozzájuk tartozott a salgótarjáni kórház, azóta viszont Budapesthez, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézethez tartozik. A Nógrád megyei kolléga természetesen a fővárosban érdeklődött először a betegek fogadásáról, ám elutasító választ kapott - tette hozzá.
Információi szerint ezt követően salgótarjáni kollégája több más fővárosi egészségügyi intézménynél is próbálkozott, ám sehol sem fogadták a betegeket. "Így telefonált Miskolcra, a megyei kórházba, és én átvettem a sérülteket, bár területileg nem tartoznak hozzánk. Amit tettem, annak ellenére tettem, hogy a mi intézményünk is pénzügyi nehézségekkel küzd" - mondta Csiba, aki beszámolt arról is, hogy a mentőhelikopteres szállítást megelőzően a salgótarjáni kórház a szaktárca információs irodáját is megkereste, de ott - az elsődleges információk alapján - nem tudták megmondani, hogy a salgótarjáni egészségügyi intézmény idegsebészetileg hová tartozik.
A főigazgató úgy fogalmazott: korábban már több alkalommal jelezte, s most ismét jeleznie kellett az Egészségügyi Minisztériumnak, hogy rossz a területi beosztás, de ezekre a felvetéseire, elmondása szerint, eddig még semmilyen választ sem kapott. Ha ez nem így van, akkor viszont a tájékoztatással, az információáramlással van probléma - tette hozzá.
A nógrádi megkeresést a területi beosztás szerint illetékes budapesti Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet, valamint a fővárosban szintén megkeresett Traumatológiai Intézet is elutasította - erősítette meg a nyilatkozat tartalmát Bercsényi Lajos, a salgótarjáni kórház főigazgatója.
Csiba Gábor a szaktárcának azt is javasolta, hogy a felesleges "betegküldözgetést" azzal kerüljék el, hogy a beteggel kapcsolatos költségeket ott fizessék ki, ahol ellátják őket. Ezeket az összegeket attól az intézménytől kellene levonni, ahová a beteg tartozik - jelentette ki.
"Reggel tíz óra körül hívták az esettel kapcsolatban az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet ügyeletes orvosát, aki azt ajánlotta, hogy értesítsék a Salgótarjánban tartozkodó specialista kollégájukat. Ez azonban nem történt meg" - mondta az MNO-nak Dr. Bognár László, az intézet megbízott főigazgatója. Hozzátette: ők is és a városi kórházban tartozkodó kollégájuk is a sajtóból értesült a további fejleményekről. Bognár elmondta: "Kórházuk a rendelet szerint kizárólag a csütörtöki napon illetékes az ilyen jellegű sürgősségi esetek ellátására, más napokon nem." Arra a kérdésünkre pedig, hogy a többi napon melyik az illetékes kórház, a megbízott főigazgató azt felelte: "Ez nem az én kompetenciám, erről az ÁNTSZ illetékesei tudnának nyilatkozni."
A minisztérium MTI-hez megküldött keddi közleménye szerint az eset megnyugtató kivizsgálásához szükség van az Egészségbiztosítási Felügyelet közreműködésére. Mindazonáltal a tárca tájékoztatásából kiderül: "az eddigi ismeretek birtokában a beteg ellátására ott került sor, ahol a sürgősségi ellátórendszer szerint ez indokolt. Nem világos, hogy a salgótarjáni kórházból miért próbáltak budapesti átvevő intézményt találni."
"Sürgősségi esetben nem a területi ellátási kötelezettség számít, hanem az, hogy melyik kórház tart ügyeletet az adott szakmában. Itt kötelező a beteg ellátása, amelyért az OEP-finanszírozást meg is kapja" - fogalmazott a minisztérium.
A szakminisztérium nyiltakozatával kapcsolatban Csiba Gábor annak a véleményének adott hangot, hogy a sürgősségi ellátást a betegek már megkapták a salgótarjáni kórházban, a végleges ellátáshoz keresték a területileg illetékes kórházat.Mint mondta, Miskolcon, a megyei kórházhoz sem sürgősségi, sem egyéb szakterületen - a területi ellátási kötelezettség meghatározása alapján - nem tartozik a salgótarjáni kórház, ennek ellenére fogadta a súlyos, életveszélyes sérülteket.
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az esetre reagálva az MNO-nak elmondta: "Ma ott tartunk, hogy nem érdemes betegnek lenni, ugyanis akkora fejetlenség van az egészségügyben, hogy bárki, bármikor meghalhat. Éppen ezért minden ilyen esetben, amikor a beteg jogsérelmet szenvedett, érdemes ügyvédet fogadni és jogi útra terelni az ügyet. A hatalmas káoszra én már több esetben felhívtam a szaktárca illetékeseinek figyelmét, egyelőre mindhiába".
(MNO, MTI)
(2007.06.06. 09:29)
MNO - Magyar Nemzet
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, egyre többfelé elered az eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag