Ilyen gyorsan juthat el a koronavírus az agyba és a szívbe

Az új koronavírus nem csak a légzőszerveket támadja: napokon belül átterjedhet a fertőzöttek szívére és agyára, és hónapokig képes túlélni egyes szervekben - erősíti meg egy új tanulmány.

Elkészült az eddigi legátfogóbb tanulmány arról, hogy a SARS-CoV-2 hogyan szaporodik az emberi sejtekben és hogyan képes fennmaradni a szervezetben - írja a WebMD. A National Institutes of Health (NIH) kutatása megerősíti, hogy a koronavírus képes szinte az összes szervre átterjedni, ami hozzájárulhat a hosszú COVID-ban szenvedő betegeknél hónapokig elhúzódó tünetek fennmaradásához.

koronavírus-fertőzés hosszú távú hatásai
A koronavírus-fertőzés egyeseknél maradandó károsodást okozhat. Fotó: Getty Images

"Ez a tanulmány segíthet megmagyarázni, amiről eddig csak találgattunk: hogy a hosszú COVID miért okozhat sok szervre kiterjedő, változatos tüneteket, és miért fordulhat elő olyan embereknél is, akik enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen vészelték át a fertőzést" - mondta Ziyad Al-Aly, a Missouri állambeli veteránokkal foglalkozó klinikai epidemiológiai központ igazgatója a Bloomberg Newsnak. Al-Aly ugyan nem vett részt ebben a kutatásban, de jó ideje vizsgálja a COVID-19 hosszú távú hatásait és egészségügyi következményeit.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) október elején tette közzé a hosszú COVID hivatalos definícióját. Ami azért jelentős előrelépés, mert noha régóta tudható, hogy a koronavírus-fertőzés egyeseknél hosszú távon elhúzódó tüneteket okoz, ennek az állapotnak eddig nem létezett hivatalos meghatározása.

A tanulmány eredményei nem annyira meglepőek

A NIH munkatársai 44 olyan beteg szövetmintáit elemezték, akik a járvány első évében COVID-19-ben hunytak el. Kiderült, hogy 230 nappal a fertőzést követően is maradtak vírusrészecskék az egyes szervekből - az agyból, a szívből, a vékonybélből és a mellékvesékből - vett szövetmintákban. A kutatók még számos kérdésre keresik a választ, a többi között arra is, hogy a koronavírus-fertőzés után pontosan milyen tartós egészségügyi problémák, krónikus betegségek alakulhatnak ki. Raina MacIntyre, az Új-Dél-Walesi Egyetem professzora a Bloomberg Newsnak fiatalokat érintő szívelégtelenségről és a koraidemenciakialakulásának lehetőségéről is beszélt.

A szerzők szerint az eredmények alátámasztják, hogy bár a SARS-CoV-2 legjobban a légzőszerveket - a légutakat és a tüdőt - terheli, gyakorlatilag minden szervbe eljuthat és minden sejtet megfertőzhet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)