Így azonosítják a lezuhant maláj gép utasait

Törvényszéki orvosok, azaz igazságügyi orvosszakértők fogják azonosítani a Kelet-Ukrajna fölött lezuhant maláj gép utasait. Holland szakértők végzik majd a munkát, amelyben a fogászati adatok és a DNS-minták lesznek majd döntőek.

Szerda délután landolt az eindhoveni repülőtéren az első két katonai repülőgép, amelyek Ukrajnából szállították haza a maláj gép holland utasainak holttesteit. Hollandiában országszerte egyperces néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról. Erről a HáziPatika.com is írt korábban.
Arról is írtunk, hogy valamennyi áldozatot - mind a 298 holttestet - Hollandiában fogják azonosítani. Az Amszterdam melletti Hilversum város egyik kaszárnyájában a Holland Törvényszéki Intézet szakértői az Interpol szabályai szerint végzik majd az azonosítást. Ehhez többek között ujjlenyomatokat, fogazatot, illetve DNS-mintákat vizsgálnak majd meg. Az intézet már végzett ilyen munkát, 2010-ben például egy líbiai repülőszerencsétlenség áldozatait - 103 holttestet - 30 nap alatt azonosították.

Most is az igazságügyi orvosszakértők dolga lesz, hogy azonosítsák a maláj légitársaság MH17-es járatának utasait. A munka azonban már a holttestek Hollandiába érkezése előtt megkezdődött - írja a brit Daily Mail.

A szakértők előbb a hozzátartozókat keresték meg és az áldozatok lakásából gyűjtöttek adatokat. Ezeket úgynevezett "antemortem" adatoknak is nevezik. Vagyis a halál előtt rendelkezésre álló információkat gyűjtik össze. Nem, kor, hajszín - ezek a legfontosabb információk közé tartoznak.

A következő lépés a DNS alapján való azonosítás lesz. A hozzátartozóktól kapott DNS-minták alapján az utasok identifikációja is megtörténhet. Általában ilyenkor olyan személyektől kérnek DNS-mintát, akiknek a genetikai anyaga az elhunyt DNS-ének felével egyezik meg. Ilyenek a szülők vagy a gyermekek. Ha ilyen személyek nem érhetők el, akkor legalább öt nagynéni, nagybácsi vagy unokatestvér szükséges a vizsgálathoz.

Az eljárás azonban viszonylag hosszú időt igényel: az összes holttest azonosítása akár heteket vagy hónapokat is igénybe vehet. Általában olyan DNS-re van szükség az áldozattól, amely a legkevésbé károsodik. Olyan szövetek kellenek tehát, amelyekben az örökítőanyag a legkevésbé "degradálódik". Ilyet a test törzsének mélyebben lévő izmaiból lehet többnyire kinyerni.

A DNS alapú azonosítás több forráson is alapulhat. Így kontrollvizsgálatot tarthatnak az áldozat lakásában talált fogkefék, fésűk alapján.

Fogászati adatokat is felhasználnak a holttestek azonosítására

Fogászati adatokat is felhasználnak a holttestek azonosítására


Sajnos az Ukrajna fölött bekövetkezett baleset során testrészek is leszakadtak, ezek azonosítása szintén DNS-vizsgálattal történik. A szakértők - akik a brit lapnak nyilatkoztak -, elmondták, hogy a súlyosan összeégett testek azonosítására is alkalmasak a mai törvényszéki orvosi eljárások.

Ám az ukrajnai helyzet miatt a holttestek még az eső és a szél viszontagságainak is ki voltak téve, így az azonosítást nem segítették a helyszíni körülmények. Ennek ellenére egyes szakértők azt állítják, hogy azok a holttestek, amelyek eljutnak Hollandiába, azonosíthatók lesznek. Mások viszont azt gondolják, hogy a holttestek különböző állapotban lehetnek, és nemcsak a becsapódás helyszínén uralkodó körülmények nehezíthetik az igazságügyi orvosszakértők dolgát, hanem a levegőben a tragédia bekövetkezése után elszenvedett traumás állapot is. (Hogy mi történhetett a feltételezett robbanás után az áldozatokkal, arról a HáziPatika.com korábbi cikkében olvashatnak.)

A tűz és a repülőgép-szerencsétlenség okozta traumák ugyanis súlyosan károsíthatják a testeket. Éppen ezért Dr. Romina Carabott, a Cardiffi Medicentre egyik igazgatója szerint a fogászati nyilvántartások lesznek nagy valószínűséggel a döntő tényezők az áldozatok azonosításakor. Ez egyébként a legegyszerűbb és a leghatékonyabb módszer - a fogak ugyanis a legkevésbé károsodnak a maláj gép tragédiájához hasonló esetekben.

Ugyanakkor továbbra is kérdéses - írja a Daily Mail -, hogy maradtak-e áldozatok a gép lezuhanásának helyszínén, Ukrajna keleti részén - vélik nyugati szakértők. Nem kizárt - vélik -, hogy az utasok egyharmada azonosítatlan maradhat. Ez ellentmond azoknak a híreknek, amelyek orosz-barát lázadóktól származnak, és amelyek arról szólnak, hogy a 298 utas közül 282 holttestét megtalálták, és a további 16 embertől 87 testrészt sikerült felkutatniuk.

Most mindenesetre több mint 150 holland törvényszéki orvosszakértő lát neki a vizsgálatoknak, hogy minél előbb azonosítsák az áldozatokat. Ha sikerül az azonosítás, először az áldozat családját fogják értesíteni.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag