Halált hozhat az idősekre a fűtetlen lakás

A felfele kúszó energiaárak és a rosszul felszerelt háztartások miatt többen is életüket veszítik majd, mások súlyosan megbetegszenek ezen a télen is.

A hideg lakások miatt a brit társadalombiztosításra évente 1,36 milliárd font (kb. 400 milliárd forint) többletköltség hárul, mert az idősebbeknél a hideg légzési elégtelenséget, agyvérzést és szívinfarktust válthat ki. Erre az évre 27 ezer körülire becsülik a tél miatt bekövetkező halálesetek számát, melyekbe beletartoznak az elkerülhetőek is, állapította meg az Age UK alapítvány. A hideg ára című jelentésükből kiderült, öt téli halálos áldozatból kettőnél a hideg otthon a kiváltó ok. Svédországban és Finnországban szigorúbbak az építkezési szabványok, és minden házban kötelező a szigetelés és a dupla rétegű festés, így az enyhébb klíma ellenére az Egyesült Királyságban hidegebbek a lakások, és több ember is hal meg feleslegesen a skandináv államokhoz képest. Minden egyes foknyi lehűlés 8000 újabb halálos áldozatot jelent.
16 fok alatt romlik a légzésfunkció, 12 foknál hidegebb környezet pedig már a keringést is megterheli. 6 fok alatt fennáll a kihűlés (hipotermia) veszélye.

"A gyéren hőszigetelt lakások és a meredeken emelkedő rezsiköltségek miatt az elmúlt években egyre több idős ember kényszerült arra, hogy kevesebbet fűtsön, a megélhetés fenntartása érdekében" - állapította meg a jelentés.

Michelle Mitchell, az alapítvány általános elnöke elmondta: "Botrányos, hogy több tízezer embernek kell megbetegednie vagy meghalnia idén télen is, mert nem engedhetik meg maguknak a meleg lakást. Morálisan felbecsülhetetlen károkat okoz, a társadalombiztosítás szempontjából viszont kikalkulálható az a rendkívüli többletköltség, amit az áldozatok kezelése jelent. A probléma gyökerét a lakások nem megfelelő minősége adja, ami az energiaárakkal együtt választás elé állítja emberek millióit: vagy meleg lakásban él, vagy kifizeti a közüzemi számláit.Felszólítjuk a helyi hatóságokat, hogy nézzenek szembe a problémával, mint kiemelt fontosságú egészségügyi kérdéssel, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az időseknek ne kelljen fagyoskodniuk. A kormánynak áldoznia kellene energiahatékonysági programokra."

Az alapítvány kutatásából kiderült, sokan tévhitben élnek azzal kapcsolatban, hogy a kihűlés a legveszélyesebb, mivel ez 100 halálos áldozatból mindössze 1 esetben van jelen. Leginkább a szív- és érrendszeri hatások veszélyesek, 40 százalékos arányukkal. Minden, a fűtésre költött 4 fontból (1200 forint) egyet meg lehetne takarítani a jobb szigetelés segítségével.

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kialakulása

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban pénteken délelőtt alig lesz felhő az égen, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag