Gázolás: a férfiak nagyobb veszélyben vannak

Világszerte több mint 1,2 millió közlekedési baleset történik évente. A halálos áldozatok harmada a gyalogosok közül kerül ki, az Egyesült Államokban az arány 12 százalék.

Új kutatás számította ki, hogy az elütött férfi gyalogosok kétszer olyan gyakran halnak meg, mint a nők. Motao Zhu, a Nyugat-Virginia Egyetem adjunktusa vezette azt a kutatócsoportot, mely a 2008-2009-es évek közlekedési adatait dolgozta fel. Bár más kutatások is kimutatták, hogy a férfi gyalogos áldozatok gyakrabban szenvednek halálos sérüléseket, nem vettek figyelembe más tényezőket.
"A mi elemzésünk eltér az előzőektől, mert elsőként vizsgáltuk a három legfőbb kapcsolódó kiváltó okot. Kiszámoltuk, hogy melyik áldozat átlagosan mennyi utat tett meg gyalog, mennyi az esélye, hogy gyalogosként baleset éri, továbbá a halálozási arányokat" - mondta el dr. Zhu. A kutatásba nem vonták be az öt év feletti gyerekek adatait.

Az Egyesült Államok Nemzeti Háztartásonkénti Utazási Felmérése szerint a férfiak és nők nagyjából ugyanannyi utat tettek meg naponta. Az ugyanebből az időszakból származó rendőrségi baleseti bejelentések pedig azt mutatták, hogy a férfiakat gyakrabban gázolták el. Egy másik adathalmaz még erőteljesebb különbséget fedett fel: a férfiak közül többen haltak bele a gázolásos balesetekbe. A kutatásról az Injury Prevention szakmai folyóirat adott közre cikket. Mikor mind a három tényezőt egyszerre vették szemügyre, a magasabb halálozási arányt 2,3-szorosban állapították meg. A további munka során megnézik azokat a tényezőket is, melyek hozzájárulnak a különbségek kialakulásához.Zhu elárulta, hogy a tudomány máris előállt egy ötlettel, mi okozza az eltéréseket. "Természetesen azt már tudjuk, hogy a jármű sebessége befolyásolja az elszenvedett sérülések súlyosságát. Az alkohol is szerepet kaphat, és nem csak az autót vezető személy oldaláról. Azt általában mindenki tudja, hogy ittasan nem szabad vezetni, de azt kevesen látják be, hogy két lábon is veszélyes lehet ittasan közlekedni. Legközelebb nagyító alá vesszük az egyéb faktorokat, ami miatt a férfiak nagyobb eséllyel vesztik életüket a balesetekben. Vajon több kockázatot vállalnak? Például átkelnek forgalmas kereszteződéseken, autópályán?" A kutató megjegyezte, hogy a sebességkorlátozások bevezetésével néhány baleseti gócponton csökkent a halálos áldozatok száma, emellett az infrastruktúrális fejlesztések (járdaépítés, tömegközlekedés) is pozitívan hatottak.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepsen felhős lesz az ég, elvétve lehet csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag