Ezen is múlik, hány embert menthetünk meg

Növekedett a hirtelen szívmegállás utáni túlélési arány Dániában, miután a lakosság megfelelő képzést kapott a CPR típusú újraélesztés elsajátítására, ami a mesterséges lélegeztetés és a keringés biztosításának kombinációját jelenti.

"A módszer gondoskodik az agy és a szív vérkeringésének biztosításáról, amíg megérkezik az orvosi segítség. A hirtelen szívmegállások négyötöde kórházon kívül következik be" - magyarázta Dr. Joseph Anthony Zito amerikai szakértő, aki nem vett részt a kutatásban. "Az életmentő technika elsajátítása növeli az áldozat túlélési esélyét. Ilyenkor a másodperceknek is óriási jelentőségük van."
Az elmúlt években több program is indult Dániában az újraélesztésre képes személyek számának növelésére. A lakosság több mint 15 százaléka vett részt CPR-tréningen 2008 és 2010 között - olvasható a Dr. Mads Wissenberg koordinálta tanulmányban.

Mindenkinek kellene újraélesztést tanulnia

Mindenkinek kellene újraélesztést tanulnia

"Sok esetben számottevő idő telik el a hirtelen szívmegállás és a szakszerű segítség megérkezése között, ami lehetőséget biztosít a helyszínen tartózkodóknak az életmentésre. Ennek ellenére az áldozatok kisebb hányada részesül újraélesztésben" - magyarázta a Koppenhágai Egyetemi Kórház orvosa.

A friss tanulmányban Dr. Wissenberg és kollégái több mint 19 400 páciens adatait vizsgálták, akik kórházon kívüli hirtelen szívmegállást szenvedtek az elmúlt tíz évben. Az életkoruk mediánja (középértéke) 72 év volt. A vizsgáltak kétharmada férfi.

A vizsgálati időszakban a járókelők által újraélesztettek aránya 21 százalékról csaknem 45-re nőtt - áll a Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban. A hirtelen szívmegállás után életben kórházba kerülők aránya is növekedett, 8 százalékról majdnem 22-re. A harmincnapos túlélési ráta 3,5-ről 10,8-re emelkedett, az egyéves pedig 2,9-ről 10,2-re.

Dániában más kampányok is zajlanak a hirtelen szívhalál áldozatainak megmentésére, így nem lehetett direkt kapcsolatot megállapítani a CPR-tréning és az arányok javulása között.

Felnőtt újraélesztés terén hazánkban a szájból orrba lélegeztetés terjedt el, a 2006-os norma szerint két befújást harminc mellkaskompresszió követ. Csecsemő és gyermekkorban azonban az újraélesztés néhány ponton eltér a felnőtteknél alkalmazottól. Míg felnőttek esetében a klinikai halál beálltának elsődleges oka keringési elégtelenség, addig a gyermekeknél többségében légzési elégtelenségre vezethető vissza. Ezzel magyarázható, hogy a csecsemők és gyermekek újraélesztését nem mellkas-kompresszióval, hanem 5 lassú befújással kezdjük, majd az újraélesztést 15:2 (kompresszió:befújás) arányban folytatjuk. Ezt alkalmazzuk pubertáskorig. Fontos azonban megjegyezni, hogy az sem követ el hibát, aki a felnőttekre vonatkozó 30:2 arányt alkalmazza gyermekeknél is.Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag