Ez jelzi, hogy veszélyes a rovarcsípés

HáziPatika

Sokaknál egy ártatlannak tűnő rovarcsípés is komoly allergiás reakciót válthat ki.

A lakosság közel 2 százaléka érintett rovarcsípés-allergiában, gyermekek és felnőttek körében egyaránt előfordulhat ez a probléma. A leggyakoribb allergiás reakciót okozó rovarok, így a méhek és a darazsak csípéséről és annak kezeléséről, az allergia kivizsgálásáról Prof. Nékám Kristóf allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.

Mi számít allergiás reakciónak?

Méh- vagy darázscsípés következtében a "normális" reakció lehet helyi (lokális), vagyis viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül , illetve kiterjedt (szisztémás), a csípésen túlterjedő, de hasonló tünetekkel. Noha ijesztőnek látszik, mégis gyakori reakció, ha például a bokát ért csípés esetén beduzzad az egész alszár vagy lábfej.  Az általános reakciókat nemcsak allergia okozhatja, hanem a méregben lévő más fehérjék, gyulladáskeltők, toxinok is. Ilyenkor is felléphet életveszélyes állapot, ha az embert a nyelvén vagy a torkában szúrja meg a rovar, mivel a helyileg kialakuló duzzanat elzárhatja a légutakat.

Nagy bajt okozhat a darázscsípés

Ha valakit még sohasem csípett meg darázs, akkor nem lehet előre megmondani, hogy milyen mértékben érzékeny erre. Ilyen teszt ugyanis nem létezik - figyelmeztetett Mezei Györgyi allergológus. Kattintson a részletekért!

Melyek az enyhe allergiás válaszreakció jelei?

A szisztémás allergiás válaszreakciónál az egész szervezet részt  vesz a folyamatokban. Enyhe esetben az egész testre kiterjedő viszketés,csalánkiütésés vizenyő léphet fel, mely lazább szövettel bíró testrészeken (például ajkak) kifejezettebb lehet.

Honnan ismerhető fel a súlyos allergiás reakció?

Súlyos esetben a bőrtüneteket más szervrendszerek - keringés, idegrendszer, vese, emésztőrendszer, légzőrendszer - reakciója is kíséri. Így szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Ezt a tünetegyüttest anafilaxiának nevezzük; legsúlyosabb formájában a csípés hatása akár halálos is lehet. Kialakulásához olykor néhány perc is elég, tipikusan a csípés(ek) után negyed-fél órával jelentkezik, de 24 órán túl nem kezdődik.  Az akár halálos következmény rizikótényezői a 60 év feletti életkor, ismert szív-tüdőbetegség, többszörös rovarcsípések és a segítség elérhetetlensége (például egyedül, telefon nélkül túrázók esetében). 

Mit kell tennünk rovarcsípéskor?

A csípés után annak helyén marad a kampós fullánk a mérget tartalmazó hólyaggal, amelyből a méreg folyamatosan távozik helyi és általános reakciókat kiváltva. Ezért ajánlatos a fullánk mielőbbi eltávolítása.

A szúrcsatorna fertőtlenítése nem szükséges, de a környékén érdemes hűsítő krémet használni, és a sebet magát lefedéssel védeni a beszennyeződéstől. Ha helyi duzzanat jelentkezik, érdemes jéggel, hideg borogatással hűsíteni, ez lassítja a méreganyagok felszívódását is. Ha a csípés a kézen történik, távolítsunk el minden gyűrűt és karkötőt a végtagról! Ha nagyobb csalánkiütések  jelentkeznek, bevehetünk antihisztamint, de fontos hozzátenni, hogy a hatása legkorábban egy órával később jelentkezik, és nem előzi vagy akadályozza meg az esetleg kialakuló súlyos reakciókat!

Egy egyszerű rovarcsípés is komoly allergiás reakciót válthat ki. Fotó: 123rf
Egy egyszerű rovarcsípés is komoly allergiás reakciót válthat ki. Fotó: 123rf

Hogyan kezeljük az allergiás reakciót?

Amennyiben valakinek a csalánkiütés(eke)t meghaladó tünetei vannak (különösen gyengeség, fulladás, vérnyomásesés, kábultság, hányás, esetleg rövid eszméletvesztés) akár egyetlen rovarcsípést követően is, a nélkülözhetetlen sürgősségi ellátáson túl (mentők hívása jön szóba elsősorban) mielőbb fel kell keresni egy allergológiai/pulmonológiai/bőrgyógyászati szakrendelést (esetleg háziorvosi rendelést), ahol a további tennivalókat megbeszélhetik. Ezek állhatnak - megfelelő tájékoztatást és gyakorlást követően - önbelövő adrenalininjekció felírásából, és részletes allergológiai vizsgálatból.

A rovarcsípés okozta allergiás reakció, az életveszély elhárítása adrenalininjekcióval történik. Ezt beadhatja a beteg is magának (az öninjekciós készülékkel), de utána sem nélkülözhető az állapottól függően segítség hívása vagy orvosi ellátóhely felkeresése, mert a tünetek később újra jelentkezhetnek, ami akár 24-48 órás megfigyelést, intenzív terápiát is szükségessé tehet.

Miért nagyon fontos a kivizsgálás?

Az allergia kimutatása történhet bőrpróbákkal vagy vérből, ellenanyagfajták és -szintek meghatározása útján. A két módszer nem annyira helyettesíti, mint inkább kiegészíti egymást, mindegyiknek megvannak az alkalmazási javaslatai és feltételei.  Ezeket fül-orr-gégész, tüdőgyógyász, bőrgyógyász, allergológus szakorvos végezheti elsősorban.  A kivizsgálás azért nagyon fontos, mert valódi allergia esetén a beteg akár folyamatosan súlyos rizikóhelyzetben is lehet, amit (és a semlegesítés lehetőségeit is) pontosan ismernie kell. Célja megállapítani, hogy valódi allergiáról van-e szó, és ha igen, akkor a túlérzékenység méh- vagy darázsméreggel szemben áll-e fenn. Aki az egyik rovar csípésére allergiás, az a másikéra legtöbbször nem az. Ha az allergia igazolódik, a kezelőorvos felírhatja az adrenalininjekciót is a beteg részére.

Létezik tartós kezelés rovarméreg-allergia ellen?

Rovarcsípés-allergia esetén igen hatékony hosszú távú kezelési mód az immunterápia. A kezelés során lényegében az allergént fecskendezik be a bőr alá, fokozatosan emelkedő dózisban, így idővel kialakul a tolerancia, s a rovar csípése nagy valószínűséggel nem fog súlyos tüneteket okozni.


A kezelés azonban időigényes (ez általában legalább hároméves injekciós kúrát jelent), és lehetnek átmeneti, akár kellemetlen mellékhatásai is, ezért csak erre kijelölt allergia centrumokban végezhető.  

Hogyan lehet elkerülni a rovarcsípést?

  • Tanuljuk meg felismerni, és soha ne bolygassuk a rovarok fészkét. A ház körüli fészkek, padlás, pince, árnyas, nyirkos helyek, öntözőcsatornák, egyéb nedves helyek rendszeres rovarirtását bízzuk rovarirtó szakemberre.
  • Ne járkáljunk mezítláb a fűben (a méhek szívesen tartózkodnak például a lóherén), a kerti munkák során legyünk óvatosak.
  • Ha a rovar a közelben van, inkább menjünk arrébb, és ne próbáljuk meg hadonászva elkergetni. Ha bőrünkre száll, ne üssük agyon, hanem finoman seperjük le vagy türelmesen várjuk meg, amíg elszáll.
  • A rovarriasztó szerek legtöbbje a szúnyog, bögöly ellen hatékony, de nem ijeszti el a méheket és a darazsakat. Alkalmazhatóságukról a csomagoláson kötelező információkat feltüntetni. Soha se vásároljunk tájékoztató anyag nélküli vagy csak idegen nyelvű feliratos  kiszerelést, bármilyen szívélyesen és olcsón ajánlgatják is!
  • A méhek és a darazsak gyakran belemásznak a korábban kinyitott és akár csak kis időre is félretett dobozos italokba, vagy az épp nem fogyasztott ételekbe; innen a szájüregbe jutva súlyos következményekkel járó csípést okozhatnak.
  • Kerüljük az erős illatok használatát (parfümök, naptejek, olajok, hajlakk), mert ezek vonzzák a rovarokat. Ne viseljünk élénk színű, virágmintás, bő és lenge ruhákat.
  • A hálószoba ablakát nappal tartsuk zárva, a lakás ajtóin, ablakain pedig használjunk szúnyoghálót.
  • Nem javasolt gyümölcsöt, szőlőt termeszteni közvetlenül a ház közelében, valamint természetesen méhészkedni sem.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag