Eltűnnek a kanadai nyárfák Budapestről

Minden kanadai nyárfát kivágnak 2025-ig Budapesten a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében. Egy-egy fa cseréje akár félmillió forintba is kerülhet.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntött a Jobbik kezdeményezésére arról, hogy 2025-ig kivágják az összes nyárfát a fővárosi önkormányzat által felügyelt közterületeken. A kivágott kanadai nyárfák helyére - a jogszabályi előírásoknak megfelelően - új fákat telepítenek majd. A Tokody Marcell (Jobbik) által jegyzett előterjesztést 19 igennel 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A képviselő előterjesztésében úgy fogalmazott, hogy a szocializmusban telepítettek rengeteg kanadai nyárfát a gyors növekedésük miatt. Ma már nem ültetnek ilyen fákat az általuk okozott kellemetlenségek miatt, de a meglévő állomány rengeteg bosszúságot okoz. A gyakran nagyon sűrűn szálló nyárfavattát könnyű belélegezni, ami irritálja a nyálkahártyát, emellett könnyen a szembe is kerülhet, a talajon összegyűlve pedig erősen gyúlékony

Schnier Mária, a Levegő Munkacsoport tagja az Inforádiónak elmondta, "a kanadai nyár előnye, hogy gyorsan növekvő faj, amely hamar hatalmas lombkoronát növeszt, árnyékot ad a kánikulában, és tisztítja a levegőt." Hozzátette, ez utóbbi téren az újonnan telepítendő fák nem teljesítenek majd olyan jól, mint a nyárfák. Schnier Mária kifejtette, hogy a kanadai nyár nem allergén növény, emellett pedig azt a kivágás mellet felhozott érvet sem érti, hogy a növény által kibocsátott szösz gyúlékony, lévén, hogy például az avar is hamar lángra kaphat egyetlen cigarettacsikktől is.

Nyolc éven belül eltűnhet az összes kanadai nyárfa Budapest területéről
Nyolc éven belül eltűnhet az összes kanadai nyárfa Budapest területéről

A Főkert arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kiemelt fasorok tekintetében rendelkezik fakataszterrel, és e szerint több mint 28 ezer fasori fából 393 nyárfa van, amelyből 4 kanadai nyárfa. A társaság által kezelt kiemelt parkokban mintegy 37 ezer parki fa, míg a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő közutak mentén mintegy 110 ezer fa található. Külön felmérést igényel, hogy ebből mennyi a problémát okozó kanadai nyárfa.

A Főkert rámutatott: a rendelet csak a fővárosi önkormányzat területeit érinti, ami Budapest zöldterületeinek körülbelül egynegyede. A kerületeket nem terhelik kötelezettségek a facsere-programmal kapcsolatban, nekik saját jogszabályt kell alkotni, ha követni akarják a fővárosi szabályozást. Mint írták, a sűrűn lakott területek, illetve a sűrűn fásított területek kanadainyár-állományát is lecserélik 2025-ig, ha ez fővárosi terület.


A rendelet jogerőre emelkedése után megvizsgálják a lehetőségeket, és csak ezután kezdődhet meg a kanadai nyárfák ütemezett lecserélése. Első lépésként valószínűleg azok a fák kerülnek sorra, amelyek a legtöbb gondot okozzák a lakosságnak, azaz amelyekről a legtöbb bejelentés érkezik, esetleg az egészségi állapotuk is már leromlott. A cseréhez minden esetben várostűrő fajokat fognak választanak, ezeket ültetik ki. Ami a költségeket illeti, egy idős fa cseréje minden járulékos költségével együtt 100 ezer forinttól akár - egyes nehezen megközelíthető esetekben - 500 ezer forintig is terjedhet.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag