Előzzük meg a gyermekbaleseteket!

Tavasszal és nyáron a gyerekek birtokba veszik a parkokat, játszótereket, előkerül a kerékpár, a roller is. Sajnos ez azzal is jár, hogy ilyenkor több baleset történik. Nagyon oda kell figyelni, hogy lehetőleg minél több balesetet megelőzzünk. A különböző óvintézkedésekről és a balesetek megelőzéséről dr. Kassai Tamás és dr. Krivácsy Péter beszél.

A statisztika szerint egytől tizennyolc éves korig a gyerekek életét leginkább veszélyeztető tényező a külső okok miatt bekövetkező baleset. Körülbelül ugyanannyi gyerek hal meg balesetekben, mint minden más betegségben. Az elszenvedett baleseteknek az egyharmada leginkább az áprilisi, májusi hónapokban éri a kicsiket. Ebben az időszakban főként a szabadban végzett sporttevékenység közben jellemző a veszély, amikor például kerékpározni, gördeszkázni, görkorcsolyázni kezdenek a kisebbek. Ezek mellett az autóbalesetek is jellemzően ebben az időszakban történnek.

"Az egyre melegebb időjárás a vízi baleseteket is szükségszerűen magával hozza. Gyakran előfordul sajnos, hogy az otthoni medencében történik tragédia. Pedig ez teljesen egyszerűen megelőzhető: a medencék körbekerítésével kiküszöbölhetjük, hogy az egy-kétéves, úszni nem tudó, és segélykiáltásra sem képes gyerek belefulladjon a vízbe" - tette hozzá dr. Krivácsy Péter, az Országos Mentőszolgálat Gyermeksürgősségi Módszertani Csoportvezetője, a K&H gyógyvarázs egészségügyi program zsűritagja.

"A korábbi évekhez képest kevesebb gyerek él Magyarországon, de a balesetek száma abszolút értékben nem csökkent, inkább emelkedett. A halálos balesetek száma minimálisan, de szerencsére csökkenést mutat, ami azt jelenti, hogy ritkábban szenvednek életveszélyes vagy nagyon súlyos károsodásokat. Azonban így is évente kétszáz-kétszázötven gyereket ér olyan baleset, amelyben vagy meghalnak, vagy amelyből maradandó egészségkárosodásuk származik. Azt tapasztalom mind mentőorvosként, mind traumatológusként, hogy a gyerekeket ért balesetek jó része előre gondolkodással megelőzhető lenne" - mondta dr. Kassai Tamás, a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ Gyermek-traumatológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

A baleset megelőzésben alapvető feladata van a szülőknek. Legfontosabb feladatuk, hogy ne engedjék a gyerekeket balesetveszélyes helyzetbe kerülni, másrészt pedig ha nem is tudunk minden tragédiát megelőzni, kellően felkészülhetünk a veszélyt rejtő helyzetekre. Ilyen például a kerékpározás, a közlekedésben való részvétel. Bizonyos védőfelszerelések, például biztonsági gyerekülés, sisak, könyökvédő, térdvédő használatával például elkerülhetjük a nagyobb sérülés veszélyét.

"Nagyon fontos, hogy a gyerek felé mit közvetít a szülő. Mondhatunk a gyereknek bármit, elsősorban arra fog figyelni, hogy a szülő mit mutat. Ha a felnőttek is bekötik a biztonsági övet maguknak, a gyerek nem fog hadakozni, hiszen iránymutató példát lát maga előtt. Ha pedig a szülő sem köti be magát, akkor nyilvánvalóan ellenállást fog kiváltani a gyermekből" - magyarázta dr. Krivácsy Péter.

Mire érdemes figyelnünk?

1. A gyermeket soha ne hagyjuk magára, még néhány másodpercre sem. Ha félrenézünk, bármelyik pillanatban megtörténhet a szerencsétlenség.

2. Ügyeljünk a megfelelő biztonsági eszközök használatára: az autóban mindig kössük be a gyermeket, mégpedig menetiránynak háttal.

3. Ha megtörtént a baleset, fontos, hogy higgadtan viselkedjünk, nézzük meg, milyen a sérülés, eszméleténél van-e a gyermek. Ha komoly vérzése vagy fájdalma van, esetleg a légzése is akadozik, azonnal hívjunk mentőt.

4. A mentőszolgálat telefonszáma 104. Ha hívjuk őket, figyeljünk arra, hogy megfelelő címet mondjunk és próbáljuk minél pontosabban leírni a sérülést.

5. Ha súlyos a baleset, ne vigyük be mi magunkkal a kórházba a gyermeket, mert a rögzítés nélküli, vagy nem megfelelően kezelt sérülések később komoly problémát okozhatnak. A mentőszolgálat szükség szerint megfelelő rögzítéssel, fájdalomcsillapítással, folyadékpótlással és a vérzés miatti egyéb szövődmények esélyét csökkentve szállítja a kórházba a gyereket.

Az információs anyag összeállítása a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ és az Országos Mentőszolgálat szakértői segítségével, valamint a K&H gyógyvarázs program együttműködésével készült.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt változóan felhős lesz az ég, a Dunántólon néhol, a Tiszántúlon szórványosan alakulhat ki gyenge eső, záporeső, egy-egy zivatar is előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag