Elmebeteget mentettek, horgászt élesztettek újra - negyedikek lettek

A zord időjárás ellenére is kiválóan versenyzett az Országos Mentőszolgálat Közép-Magyarországi régiójának képviseletében a pesterzsébeti és budaörsi kollégák alkotta mentőcsapat, illetve a Székesfehérvári mentőállomás és a Mentőmotoros szolgálat Rallye Rejvíz mentő világbajnokságon, a festői környezetű csehországi Kouty nad Desnou-ban.

Az élménybeszámolót S. Szabó Péter (www.erzsebetmento.hu) készítette.

Az első feladatnál egy 10 éves magasból esett gyermek ellátását kellett szimulálni. Fontos szempont volt a megfelelő célintézmény és szállítóeszköz kiválasztása (mentőautó, helikopter).

Rögtön indulni kellett a második helyszínre, ahol a egy idős, fulladó nőbeteget kellett "ellátni". A csapatok elmondták, hogy számos körülmény nehezítette a helyes diagnózis felállítását, ezáltal az optimális célintézmény kiválasztását is.

Izgalmas volt a következő versenyszám is, ahol egy tóban lévő statiszta játszotta a horgász szerepét, aki egy csónakról a hideg vízbe borult. Igénybe kellett venni a vízi mentőket, akik a partra húzták a sérültet, majd kezdődhetett az ellátás. A forgatókönyv szerint vizsgálat közben leállt a keringése és a légzése a betegnek, akit újra kellett éleszteni, amit egy reanimatios fantomon kellett imitálni. A szemfülesebb csapatok észrevehették a sarokba hanyag módon félrerakott úgynevezett reanimátor gépet, ami automatikusan végzi a mellkaskompressziót. Aki alkalmazta az eszközt, az plusz pontot kapott.
Szerencsére a megnyitón bemutatták a készüléket így nem okozott gondot annak használata a magyaroknak.

Kisebb szünet után, eszköz nélküli újraélesztést kellett végezni előre meghatározott ideig, szigorúan betartva a protokollban előírt percenkénti 95-100-as frekvenciát.

Tömeges balesetben sérültek osztályozása volt a következő feladat. A pályabíró fényképeket mutogatott, az alapján kellett gyorsan eldönteni, ki milyen sérülési fokozatba tartozik, majd összesíteni kellett a sérültek számát, megoszlásukat a súlyossági fok szerint, majd meghatározni a hívandó mentőegységek számát, típusait.

Megtörtént eseményen alapult a következő versenyszám is. A történet szerint két fiatal urániumot csempésznek a zöldhatáron, amikor egyikük kíváncsiságból kibontja az anyagot tartalmazó dobozt. Egyikük szinte azonnal meghal, a másik ember súlyos, életveszélyes állapotba kerül.
Ezt a feladatot csapatunk a második legjobb eredménnyel végezte el.

Tűzoltóautó fának ütközött, többen megsérültek. Így szólt a következő, tömeges baleseti szimuláció. Nehezítő körülményként a vezetőfülke egyik ajtaja beszorult, ezért csak a hátsó ajtókon bemászva lehetett hozzáférni a "sérültekhez". Fontos volt a helyszín gyors felmérése, a sérültek osztályozása és ellátása.

A lépcsőházban állították össze a 4 emelet magas alpintecnikai pályát, ahol egy kötél segítségével kellett ereszkedési gyakorlatot bemutatni. A meglehetősen szórakoztató és izgalmas versenyszám senkinek sem okozott különösebb nehézséget.

Megint nem sikerült hosszúra a pihenőidő, este 10 után indultak az éjszakai pályák. Az első feladat egy áramütött fiatalember ellátása volt, akinek égési sérülései is voltak, a következő helyszínen pedig egy dühöngő elmebeteget kellett valahogy kórházba szállítani, aki mások és a saját életének kioltásával fenyegetett.
Az versenyszám érdekessége, hogy csak a Közép-Magyarországi régió csapatának, valamit a Mentőmotoros szolgálatnak sikerült teljesíteni a feladatot. Minden csapat elkövetett kisebb-nagyobb hibákat, ami azt eredményezte hogy az elmebeteg megölt valakit, majd saját magával is végzett.

Másnap, a verseny záróakkordjaként eredményhirdetés, majd a közel 20 km-es mentőfelvonulás következett. Érdekes volt tapasztalni, hogy a különböző települések lakói milyen szeretettel várták a 14 ország 29 csapatának 250 versenyzőjét. Integettek, egyesek sütit, mások italt kínáltak a lépésben haladó konvojnak.

A magyar csapat a versenyen kiemelkedően teljesített, az előkelő 4. helyen végzett, ezzel olyan esélyesnek számító országokat utasítottak maguk mögé mint Kanada, Hollandia, Görögország, vagy a high-tech orvosi műszereket felvonultató Japán. A dr. Tordai Bertalan, Őri Kiss Zsolt, Nagy Gábor valamit, Dobos Viktor által alkotott Közép-Magyarországi régió csapata, az alapszintű újraélesztést magasan a legjobb eredménnyel végezte.

A Mentőmotoros szolgálat a 7., a székesfehérvári bajtársak a 19. helyen fejezték be a versenyt.
Első helyen Florida, a második helyen Csehország, a dobogó harmadik fokára pedig a New York-i versenyzők állhattak fel.

További információk és videó a versenyről a Pesterzsébeti mentőállomás honlapján a Nemzetközi Mentőverseny 2009 menüpont alatt.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag