Elítélték a mentőautó sofőrjét is

A mentő oldalába rohant egy gépkocsi, emiatt az halálra gázolt egy gyalogost: mindkét sofőrt bűnösnek találták.
A Szegedi Városi Bíróság 2 év börtönbüntetésre ítélte, 3 évre eltiltotta az autóvezetéstől és 200 ezer forint bírságot rótt ki arra a férfira, aki 2005 decemberében az egyik szegedi kereszteződésben belerohant egy útját keresztező mentőautóba, amelynek következtében a betegszállító jármű elgázolt egy zebránál várakozó asszonyt, aki belehalt sérüléseibe. A büntetés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztették, így a férfinak nem kell börtönbe vonulnia.
A bíróság a piros jelzésen áthaladó mentőautó sofőrjét is bűnösnek mondta ki: a vádlottat 10 hónap fogházbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztették. A mentősofőrt előzetes mentesítésben részesítette a bíróság, ami azt jelenti, hogy mentesül a büntetett előélet hátránya alól. Az ügyészség egyébként az elsőrendű vádlottat halált okozó ittas járművezetés bűntette, a másodrendű vádlottként perbefogott mentősofőrt halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta.
A tragikus balesetről annak idején a Weborvoson helyszíni tudósításban számoltunk be. A decemberi estén az elsőrendű vádlott férfi Toyota személygépkocsijával közepesen ittas állapotban közlekedett, az autóban utazott gyermeke is, egyikőjük biztonsági öve sem volt bekapcsolva. Bár számukra zöld utat adott a forgalomirányító lámpa, a bíróság álláspontja szerint a férfi ittassága, valamint az, hogy 57 kilométeres sebességgel haladt, egyaránt közrejátszott abban, hogy nem vette észre idejében a kereszteződésbe balról érkező, megkülönböztető jelzését is használó mentőgépkocsit.
A mentős is vétett a szabályok ellen, mert - mint azt a vádirat tartalmazza - nem kellően győződött meg az útelágazásba történő behaladás veszélytelenségéről, s a belső utasításban meghatározott 10 kilométer/órás sebesség helyett 60-nal hajtott be a kereszteződésbe.
A balesetben az elsőrendű vádlott maradandó sérülést szenvedett, gyermeke is súlyosan megsérült. A halálos áldozat egy 44 éves helybéli asszony volt, aki a járdaszigeten szabályosan várakozott arra, hogy a lámpa zöldre váltson - őt az ütközés következtében irányíthatatlanná vált mentőautó gázolta halálra. A mentőautóban egy súlyos szívbeteget szállítottak, őt a karambolt követően egy másik gépkocsival vitték tovább.
A bíróság ítéletét a mentős vonatkozásában mind a vádlott, mind az ügyész tudomásul vette, így az jogerőssé vált. A személyautó vezetője viszont túl súlyosnak találta a rá kirótt büntetést, ezért ügyvédjével enyhítésért fellebbezést jelentettek be. Esetében jogerős döntést a megyei bíróság hozhat.
2007-05-24 16:57
Forrás: Weborvos B. Papp László
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag