Egészségügy 2008: mi változik elsején?

Ha a beteg nem szerepel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jogviszony-nyilvántartásában, meg kell kapnia az ellátást, de az ellátás költségét ki kell fizetnie - ez 2008. január 1-jétől azzal egészül ki, hogy jogviszony hiánya esetén az OEP átadja a beteg adatait az APEH-nek.
Amennyiben az APEH saját adatai szerint is jogosulatlanul vette igénybe az egészségügyi szolgáltatást a beteg, akkor megvizsgálja járulékfizetési kötelezettségét az adóhatóság. Abban az esetben, ha kiderül, hogy a beteg alkalmazottként jogosult lenne a szolgáltatásra, az APEH a járulékfizetési kötelezettséget a munkáltató terhére, míg egyéni vállalkozó, vagy alkalmi munkavállaló esetén a magánszemély terhére állapítja meg.
Mint ismert, az OEP 2007-ben 700 ezer értesítést küldött ki a jogviszonnyal nem rendelkezőknek. Az év elején még több mint egymillió ember jogviszonya volt tisztázatlan, az ellenőrzések megkezdése óta azonban mintegy 600 ezer ember jogviszonya rendeződött. Félmillió ember azonban még mindig nem szerepel az OEP adatbázisában.
Szintén január elsejétől kettéválik a mentés és a betegszállítás. A beteg ugyanakkor ebből semmit sem fog érzékelni, hiszen minkét szolgáltatás ingyenes marad. Az Országos Mentő Szolgálat (OMSZ) elérhetősége és a segélykérés módja változatlan marad, az Országos Betegszállító Szolgálattal (OBSZ) és a betegszállítással kapcsolatos tudnivalókról a Doktorinfo 06/4 0-3 7 4-6 36-os telefonszámán és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján lehet információt kapni.
A nyugdíjminimum emelkedésével párhuzamosan 2008. január elsején változnak a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokban kapható összegek is.
Szintén változik január 1-jétől a cukorbetegség gyógyszerár-támogatása. A tárca szerint a változtatás alapvető célja a közpénzek hatékonyabb felhasználása mellett a betegterhek lehetőség szerinti csökkentése. A szabályozás célja az is, hogy a betegség kezelésében az eddigieknél jobban érvényesüljön a preventív szemlélet.
xxx
Melyik betegszállítót hívhatjuk?
Mint ismeretes, holnaptól kettéválik a mentés és a beteszállítás, s bár rosszullét, baleset esetében továbbra is a mentőket kell riasztani, a nem sürgős esetekben a biztosítóval szerződésben álló betegszállító szolgálatok látják el a feladatot. Az új rendszerben a rendelést kezdeményező orvos felelőssége lesz eldönteni, hogy szakszemélyzetet is igénylő úgynevezett őrző szállítást, avagy egyszerű betegszállítást kér-e, s az utalványt is ennek megfelelően kell kitöltenie.
A rendszer minél hatékonyabb működtetése érdekében ezen túl a valamennyi megyében létrehozott irányító csoportok minden nap reggel 8 óráig jelentik az OMSZ megyei csoportvezetőjének, hogy aznap hány ülő- vagy fekvőbeteg szállítására alkalmas gépkocsival, illetve a megyehatáron is átnyúló előre felvett szállítással készek a munkára. Ezeket az adatokat a régióvezetők továbbítják az OMSZ központjába, ahonnan valamennyi információ birtokában oszthatják el a feladatokat.
Az életmentés, az úgynevezett utcai mentés, a súlyos állapotú betegek szállításának feladata továbbra is a mentőszolgálaté. A krónikus betegek szállítását, művese-kezelésre vagy kontrollvizsgálatra, esetleg kórházi vizsgálatról haza, vagyis azokat az eseteket, ahol nincs szükség orvosra, ápolóra az utazás alatt, országszerte az Országos Betegszállító Egyesület végzi.
A betegszállítók országos listája>>
Weborvos
(2008.01.02. 11:00)

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-7, -2 °C
Minimum:
-12, -7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt északon, északkeleten alig zavarja felhő a napsütést, délen azonban változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag