Baktérium, amely ellenségünk lehet

A gyomor- és nyombélfekélyeket okozó Helicobacter pylori baktérium kiirtására különféle tervek születtek. Kínában például már vakcinát is előállítottak ennek érdekében.Néhányan szakértő azonban rámutatott, hogy a mikroba kifejezetten pozitív tulajdonságokat is hordoz.

A Helicobacter pylori baktérium ismét az orvosok érdeklődésének fókuszába került, miután az év elején az osztrák Alpokban negyedszázada felfedezett, Ötzi névre keresztelt, 5300 éves gleccsermúmiában is rábukkantak. A kórokozóval kapcsolatos forradalmi áttörés Barry Marshall ausztrál gasztroenterológus nevéhez köthető, aki még 1983-ban, egy brüsszeli kongresszuson jelentette be szenzációszámba menő felismerését, miszerint a gyomor-, illetve nyombélfekélyek kialakulásáért nem a stressz, a töméntelen kávé és az étkezési szokások, hanem egy baktérium a felelős - írja a hvg.hu.

Helicobacter pyliri
A Helicobacter pylori a világ legelterjedtebb kórokozója. Meglehetünk-e nélküle?

Az ominózus baktérium a nyombélfekélyek több mint 90 százalékát és a gyomorfekélyek közel kétharmadát okozta, az általa fertőzött személyek pedig négyszeres eséllyel kaptak gyomorrákot is. A helyzet a kezeléseknek köszönhetően változott, de a Föld lakosságának több mint a fele még ma is fertőzöttnek tekinthető - ám a baktérium csupán a populáció mintegy egyhatodánál okoz fekélybetegségeket. A legfrissebb becslések szerint a fejlett ipari országokban az 50 év feletti lakosság hozzávetőleg minden második tagja fertőzött, ugyanakkor a fejlődő világban a 20-30 év közöttiek mintegy négyötöde magában hordozza az észrevétlenül megtelepedő Helicobacter pylorit.

Néhány kutatóban azonban felmerült, szabad-e kizárólag károsnak tekinteni egy olyan baktériumot, amely az evolúció során végig szimbiózisban élt az emberrel. A kórokozó több mint ötszáz törzsének tanulmányozása után a német Max Planck Intézet tudósai 2007-ben a Nature-ben tették közzé, hogy a baktériumot a Homo sapiens már 58 ezer évvel ezelőtt magában hordozta, és Afrikából kiindulva terjesztette el a világban. Úgy gondolták ezért, hogy korántsem csupán súlyos betegségeket előidéző kórokozóként kellene rá tekinteni, inkább egy, a gyomorban és a belekben megtelepedő "lakótársként".

A jótékony hatásokat összegezni kívánó kutatásnak az amerikai Martin Blaser, a New York-i orvostudományi egyetem Humán Mikrobiom-programjának igazgatója adott lökést "Meg nem értett mikróbák (Missing Microbes) című könyvével - mondta el a HVG-nek Sabine Kienesberger, a grazi egyetem molekuláris biológus kutatója, aki az amerikai tudós csapatában fél éven át figyelte a Helicobacter pylori-fertőzés hatásait egerek tüdejében, gyomrában és beleiben. Blasernek szemet szúrt, hogy miközben évtizedeken át pusztították a baktériumot, emelkedett az asztmás megbetegedések és bizonyos nyelőcsőpanaszok száma. Úgy gondolta, hogy ez aligha lehet a véletlen műve.


Nemcsak az amerikai-osztrák team, hanem a Zürichi Egyetem szakértői is igyekeztek megdönteni a "rossz Helicobacter pylori" dogmát. Újszülött egereket fertőztek meg a baktériummal, és azt tapasztalták, hogy a fertőzés segíti az asztmát elnyomó, az immunrendszer túlműködését fékező, azautoimmun betegségekkialakulását pedig akadályozó T-limfociták elszaporodását. Az ismert volt, hogy a különös alakú kórokozó az ostorainak segítségével hatol át a gyomor nyákrétegén, és annak nyálkahártyájában telepszik meg, de az a kutatókat is meglepte, hogy onnan kiindulva befolyásolni tudta a tüdőben zajló allergiás reakciókat és ily módon megakadályozni azasztmakialakulását. Megfigyelték továbbá, hogy a Helicobacter képes megváltoztatni a bélflóra mikroorganizmusainak összetételét is, ami ugyancsak stimulálhatja az immunrendszert. De befolyásolja a hormonháztartást is, fokozza ugyanis az "éhséghormon", a ghrelin koncentrációját, amelynek túlzott termelődése javítja az étvágyat.

A világ lakosságának közel fele Helicobacter pylorival fertőzött, így ez a legelterjedtebb kórokozó. Ez a baktérium felelős a krónikus gyomorhurut-betegségek és a fekélyek nagy részéért. Részletek! 

Egy feltételnek azonban teljesülnie kell mindehhez. A baktériumot az egereknek nem sokkal a születésük után már a gyomrukban kell hordozniuk, ebben a stádiumban ugyanis azimmunrendszermég toleráns a veszélyes kórokozókkal szemben. Ilyenkor még nem az a legfontosabb, hogy a szervezet védekező immunválaszt adjon, ellenség és barát megkülönböztetése nincs napirenden. Hasonló lehet a helyzet az embernél is - hangsúlyozzák a kutatók. És ez magyarázhatja azt is, hogy a Helicobactert hordozó személyek 80 százalékának egész életében tudomása sincs a benne megbúvó baktériumról. Ha viszont afertőzéscsak későbbi életkorban következik be, az immunrendszer már próbálja védeni magát a betolakodóval szemben. És ebből adódnak a problémák.

Forrás: HVG.hu

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan felhős lesz az ég, napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag