Az európaiak nagyobbik fele kövér vagy túlsúlyos

Az Európai Unióban a felnőttek fele túlsúlyos és minden hatodik elhízott. A magyarok 21,2 százaléka kórosan elhízott, ezzel az európai uniós országok között a harmadik legrosszabb eredménnyel áll - derül ki az Eurostat jelentéséből.

Az Európaiak jelentős része kövér vagy legalább is túlsúllyal küzd. E meglehetősen lehangoló helyzetet a statisztikai adatok is alátámasztják, méghozzá elég hosszú ideje, hiszen az Európai Parlament már nyolc éve elhatározta, hogy jobb iskolai tájékoztatást, a hizlaló termékek hirdetésének korlátozását, mozgásra ösztönző reklámokat, illetve a mesterséges transzzsírsavak betiltását veti be a fölös kilók elleni küzdelem eszközeként. Majd az OECD által közreadott Health at a Glance: Europe 2010 tanulmány is megismételte a riasztó helyzetjelentés.

Az elhízás népbetegség Európában
Azelhízásnépbetegség Európában. Észrevétlenül jönnek fel ránk a kilók

De nem sok változott azóta, hiszen az uniós statisztikai hivatal most közzétett 2014-es adatokon alapuló jelentése szerint az Európai Unióban élő felnőttek 46 százaléka volt normális súlyú, 51,6 százalékuk viszont túlsúlyos. Elhízottnak az EU-polgárok 15,9 százaléka számított. Máltán a legmagasabb, 26 százalékos az elhízottak aránya. A máltaiakat 21,3 százalékkal a lettek, 21,2 százalékkal a magyarok követik - közölte az MTI.

Válságról beszélnek az egészségügyi szakértők Európában - az elhízás egyre több embert érint, és kiderült, hogy mely országokat sújtja leginkább a túlsúly problémája. A WHO adatai szerint a legnehezebb helyzetben kontinensünkön Írország lesz. Részletek! 

Az elhízottak aránya a 65-74 év közötti korosztályban 22,1 százalékra növekszik, az ennél idősebbek körében viszont ismét csökken. A súlyproblémákat a képzettség szintje is befolyásolja: az alacsony képzettségi szintű EU-polgárok csaknem húsz százaléka túlsúlyos, a magasan képzetteknek viszont csak 11,5 százaléka.


Az elhízottságot, vagyis obezitást a harmincas vagy annál magasabbtesttömegindex(BMI) jelenti. A BMI megállapításához a kilogrammban megadott testsúlyt osztják el a méterben megadott testmagasság négyzetével. A 25 fölötti indexszám azt jelzi, hogy az egyén túlsúlyos, a 30 fölötti az elhízást, a 40 fölötti a súlyos elhízást jelzi.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag