Az árvíz miatt járványveszély fenyeget

Az elmúlt napok extrém időjárási körülményei számos településen teremtettek közegészséget veszélyeztető helyzetet. Éppen ezért az ÁNTSZ felhívja a lakosság és az érintett önkormányzatok figyelmét arra, hogy az árvízzel, belvízzel sújtott területeken a járványok, betegségek elkerülése érdekében a legfontosabb teendő a fertőtlenítés.

Az ÁNTSZ kistérségi és regionális intézeteinek munkatársai folyamatos kapcsolatot tartanak az érintett települések vezetőivel, irányítják és ellenőrzik az árvíz idején szükséges közegészségügyi feladatokat, személyes jelenlétükkel is segítik a fertőtlenítés megfelelő elvégzését és megtörténtét - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A fertőző megbetegedések megelőzése érdekében az emberek saját maguk és a környezetükben élők egészségét a következők betartásával tudják legjobban védeni, illetve a veszélyeket csökkenteni:

- A védekezésben részt nem vevő lakosságnak lehetőleg kerülni kell a szennyezettnek és feltételezetten fertőzőnek minősíthető árvízzel, belvízzel való érintkezést. Az árvízzel, belvízzel sújtott területekre most csak a mentésben résztvevők menjenek!

- Fontos a megfontolt viselkedés: ügyeljen mindenki arra, hogy a szennyezett víz ne kerüljön a szájába, szemébe, testére!

- Az árvíz, belvíz által elöntött vagy szennyezett ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni, mindaddig, amíg az ár levonulása után az ÁNTSZ előírásai szerint a hatékony fertőtlenítés meg nem történik.

- Az ár- és belvízzel sújtott településeken a vezetékes ivóvíz általában használható, hacsak az ÁNTSZ ettől eltérően nem rendelkezik. Ez utóbbi esetben az ÁNTSZ tájékoztatását kell figyelembe venni az ivóvíz felhasználása során. Aki a vízvezetékeken csőtörést, vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a Vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kistérségi ÁNTSZ-nek. Amíg megnyugtató választ nem kapnak, a vezetékes vizet is csak forralva szabad használni!

- Az ár- és belvíz mentesítésével foglalkozóknak, vagy egyéb módon a szennyezett vízzel, tárgyakkal, anyagokkal kapcsolatba kerülőknek (például lakótér takarítás) a munkavégzés után, illetve minden étkezés előtt fertőtlenítőszerrel kell kezet mosniuk. Ezenkívül feltétlenül mossunk kezet, amikor hazaérünk, WC használat előtt és után, minden esetben, ha élelmiszerrel kezdünk foglalkozni. A személyi higiénés előírások fokozott betartására kell törekedni mindenkinek, aki az ár- és belvízzel sújtott területeken él, vagy a védekezésben vesz részt.

Így kell kezet mosni járvány idején

Így kell kezet mosni járvány idején


- A vízzáró csomagolású élelmiszerek (fémdoboz, konzerv, üveg, műanyag palack stb.) a külső felszín fertőtlenítése után fogyaszthatóak.

- Párolt élelmiszereknél ügyeljünk arra, hogy ne szennyeződhessenek fröccsenő vízzel, és védettek legyen rovaroktól, állatoktól (például egerek). Javasolt az élelmiszertároló helyek fertőtlenítése.

- Különös gondot kell fordítani a gyermekek, betegek, idősek megfelelő, kielégítő étkeztetésére, biztonságos élelmiszer és ivóvíz (lehetőleg palackozott víz) ellátására.

- A szennyezett ruhaneműket, textíliákat fertőtlenítőszerrel kell kimosni, majd kivasalni!

- Az elöntött házak lakóterei, az alagsori helyiségek, a pincék stb. az ár levonulása után alapos takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba.

- A háztartási hulladékot ár- és belvízmentes szemétlerakó helyre kell szállítani.

- Az elhullott állatokat csak az ár- és belvízmentes területen elhelyezett dögkutakba szabad szállítani. Az állat-egészségügyi hatóságokat kell értesítenie annak, aki elhullott állatokat lát, talál.

- Nagyon fontos, hogy akinél lázas vagy hasmenéses megbetegedés lép fel, azonnal jelentkezzen az orvosnál!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag