Alattomos gyilkos szedi áldozatait

Kiss Éva

Egyre több szén-monoxid-mérgezéses esetről lehet hallani a hírekben és a mentők több ízben sajnos már későn érkeztek. Hogyan lehet védekezni a "csendes gyilkos" ellen?

Színtelen, szagtalan és nagyon veszélyes

Jó tudni

A mentők hívószáma az ország egész területén, minden vezetékes és mobiltelefonról: 104, az egységes sürgősségi hívószám: 112.
További részletek itt!

Az iskolai kémiaórákon meg is tanulhattuk: a szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz. Már egészen kicsi (mindössze egy százalékos!) koncentrációban eszméletvesztést és rövid időn belül halált okozhat. Veszélyessége abban rejlik, hogy belélegezve a tüdőn keresztül gyorsan a vérkeringésbe kerül, és mintegy kétszázszor erősebben kötődik a vörösvértest oxigént szállító részéhez, a hemoglobinhoz, mint az oxigén. Így a szén-monoxid az oxigénmolekulák helyébe lép a vörösvértestekben és a sejtek oxigénhiányos állapotát okozza. A mérgezés első tünetei a kábultság, zavartság, nyugtalanság, izgatottság, majd fejfájás, hányinger, szédülés jelentkezik. A bőr cseresz­nyepirosra színeződése is jellegzetes tünet. Ha az egy légtérben tartózkodók közül többen is észlelnek magukon ilyen tüneteket (fejfájás, szédülés, hányás, gyengeség), a szén-monoxid-mérgezés lehetőségére mindig gondolni kell! A gyors cselekvés (szellőztetés, segélyhívás) azért is fontos, mert rövid időn belül cselekvésképtelenné válhatnak a mérgezettek: izomgörcsök, eszméletlenség, ritmuszavar, majd halálos légzésbénulás állhat be.

Hibás fűtőberendezések és túl jó ablakok?

Ez a rendkívül alattomos, veszélyes gáz tökéletlen égés során képződik, amikor a hibás, rosszul beállított, nem megfelelő füstelvezetésű, légutánpótlású kazánokban, kályhákban, vízmelegítőkben, tűzhelyekben nem ég el teljesen a tüzelőanyag. Súlyos tévhit, hogy a szén-monoxid csak a régi, széntüzelésű kályhákban keletkezhet: a legmodernebb kazánok is kibocsáthatják meghibásodás esetén, függetlenül attól, hogy gáz-, olaj vagy vegyes tüzelésűek-e. Ezért nagyon fontos, hogy már a tél beállta előtt el kell végeztetni a füstelvezető csövek ellenőrzését, kitisztítását (be kell engedni az ellenőrzést végző kéményseprőket, vagy külön ki is hívni a szakembereket), hiszen igen gyakori, hogy kéményhiba okozza a füstmérgezést.

Arra még kevesebben gondolnak, hogy nemcsak a berendezés hibája vagy a füstelvezető csövek eldugulása okozhat bajt, hanem a túl tökéletesre sikerült szigetelés is! Főleg az utóbbi időkben, a lakásfelújítások, nyílászárócserék idején fordul elő többször az is, hogy a légmentesen záródó új ablakok-ajtók mellett nem volt elégséges a levegő-utánpótlása, ami tökéletlen égéshez, szén-monoxid keletkezéséhez, illetve a kéményből égéstermék vissza­áramlásához vezethet. Ott, ahol a gázkazán vagy gázüzemű vízmelegítő a lakótérben (konyhában, előtérben, fürdőszobában stb.) van, ellenőrizni kell, hogy biztosított-e az égéshez szükséges levegő-utánpótlás.Nagy bajt okozhat a gázkészülék fölé szerelt páraelszívó is, ha nincs megfelelő szellőzés mellette. A legutóbbi haláleset egy, kémény nélkül működtethető szobai gázkályha mellett következett be: szellőzés híján elfogyott a szoba levegőjének oxigénje, és a kályha szén-monoxidját lélegezték be az ott alvók. Megvan a veszélye annak is, ha valaki a gázsütőt használja a konyhája fűtésére, de minden esetre igaz, hogy működő gázkészüléket sosem szabad magára hagyni, sosem szabad elaludni mellette. Jó tudni, hogy a gépjárművek kipufogó gáza is tartalmaz szén-monoxidot, ezért óvatosnak kell lennünk a garázsokban is: a kocsi beindítását, bemelegítését csak nyitott garázskapu mellett tanácsos végezni.

A riasztó nem luxus!

Létezik olyan otthoni és irodai használatra tervezett, elektrokémiai mérőszenzoros műszer, amely már alacsony szén-monoxid-koncentráció mellett is érzékeli a gáz jelenlétét, és hangosan riasztva figyelmeztet a mérgezés veszélyére. Ilyen készülékeket már néhány ezer forintért be lehet szerezni, mindenképpen érdemes ezzel is gondoskodni a biztonságról.

Az elsősegélynyújtó vigyázzon magára is!

A szén-monoxid olyannyira mérgező, hogy az elsősegélynyújtó is veszélyben van. Első teendő ajtót-ablakot nyitni, a sérültet a lehető leghamarabb szabad levegőre hozni. Meg kell győződni arról, átjárhatók-e a légutai. Ha lehet, a szén-monoxidot kibocsátó készüléket le kell zárni, hogy ne legyen a gáznak utánpótlása. Gázmérgezés esetén akkor is indokolt mentőt hívni, ha a beteg eszméletén van, mivel a tiszta oxigén belélegzése megakadályozhatja a gáz további romboló munkáját a vérben, meggyorsítva a szén-monoxid-hemoglobin-szint felezési idejét. Az épületet mielőbb el kell hagyni, és addig nem is szabad visszamenni, amíg fennáll a mérges gáz kritikus koncentrációjának veszélye. Addig ne használják újra a fűtőberendezést, amíg a szükséges engedélyekkel rendelkező szakember át nem vizsgálta és meg nem javította a hibákat!

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag