Alattomos gyilkos szedi áldozatait

Kiss Éva

Egyre több szén-monoxid-mérgezéses esetről lehet hallani a hírekben és a mentők több ízben sajnos már későn érkeztek. Hogyan lehet védekezni a "csendes gyilkos" ellen?

Színtelen, szagtalan és nagyon veszélyes

Jó tudni

A mentők hívószáma az ország egész területén, minden vezetékes és mobiltelefonról: 104, az egységes sürgősségi hívószám: 112.
További részletek itt!

Az iskolai kémiaórákon meg is tanulhattuk: a szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz. Már egészen kicsi (mindössze egy százalékos!) koncentrációban eszméletvesztést és rövid időn belül halált okozhat. Veszélyessége abban rejlik, hogy belélegezve a tüdőn keresztül gyorsan a vérkeringésbe kerül, és mintegy kétszázszor erősebben kötődik a vörösvértest oxigént szállító részéhez, a hemoglobinhoz, mint az oxigén. Így a szén-monoxid az oxigénmolekulák helyébe lép a vörösvértestekben és a sejtek oxigénhiányos állapotát okozza. A mérgezés első tünetei a kábultság, zavartság, nyugtalanság, izgatottság, majd fejfájás, hányinger, szédülés jelentkezik. A bőr cseresz­nyepirosra színeződése is jellegzetes tünet. Ha az egy légtérben tartózkodók közül többen is észlelnek magukon ilyen tüneteket (fejfájás, szédülés, hányás, gyengeség), a szén-monoxid-mérgezés lehetőségére mindig gondolni kell! A gyors cselekvés (szellőztetés, segélyhívás) azért is fontos, mert rövid időn belül cselekvésképtelenné válhatnak a mérgezettek: izomgörcsök, eszméletlenség, ritmuszavar, majd halálos légzésbénulás állhat be.

Hibás fűtőberendezések és túl jó ablakok?

Ez a rendkívül alattomos, veszélyes gáz tökéletlen égés során képződik, amikor a hibás, rosszul beállított, nem megfelelő füstelvezetésű, légutánpótlású kazánokban, kályhákban, vízmelegítőkben, tűzhelyekben nem ég el teljesen a tüzelőanyag. Súlyos tévhit, hogy a szén-monoxid csak a régi, széntüzelésű kályhákban keletkezhet: a legmodernebb kazánok is kibocsáthatják meghibásodás esetén, függetlenül attól, hogy gáz-, olaj vagy vegyes tüzelésűek-e. Ezért nagyon fontos, hogy már a tél beállta előtt el kell végeztetni a füstelvezető csövek ellenőrzését, kitisztítását (be kell engedni az ellenőrzést végző kéményseprőket, vagy külön ki is hívni a szakembereket), hiszen igen gyakori, hogy kéményhiba okozza a füstmérgezést.

Arra még kevesebben gondolnak, hogy nemcsak a berendezés hibája vagy a füstelvezető csövek eldugulása okozhat bajt, hanem a túl tökéletesre sikerült szigetelés is! Főleg az utóbbi időkben, a lakásfelújítások, nyílászárócserék idején fordul elő többször az is, hogy a légmentesen záródó új ablakok-ajtók mellett nem volt elégséges a levegő-utánpótlása, ami tökéletlen égéshez, szén-monoxid keletkezéséhez, illetve a kéményből égéstermék vissza­áramlásához vezethet. Ott, ahol a gázkazán vagy gázüzemű vízmelegítő a lakótérben (konyhában, előtérben, fürdőszobában stb.) van, ellenőrizni kell, hogy biztosított-e az égéshez szükséges levegő-utánpótlás.Nagy bajt okozhat a gázkészülék fölé szerelt páraelszívó is, ha nincs megfelelő szellőzés mellette. A legutóbbi haláleset egy, kémény nélkül működtethető szobai gázkályha mellett következett be: szellőzés híján elfogyott a szoba levegőjének oxigénje, és a kályha szén-monoxidját lélegezték be az ott alvók. Megvan a veszélye annak is, ha valaki a gázsütőt használja a konyhája fűtésére, de minden esetre igaz, hogy működő gázkészüléket sosem szabad magára hagyni, sosem szabad elaludni mellette. Jó tudni, hogy a gépjárművek kipufogó gáza is tartalmaz szén-monoxidot, ezért óvatosnak kell lennünk a garázsokban is: a kocsi beindítását, bemelegítését csak nyitott garázskapu mellett tanácsos végezni.

A riasztó nem luxus!

Létezik olyan otthoni és irodai használatra tervezett, elektrokémiai mérőszenzoros műszer, amely már alacsony szén-monoxid-koncentráció mellett is érzékeli a gáz jelenlétét, és hangosan riasztva figyelmeztet a mérgezés veszélyére. Ilyen készülékeket már néhány ezer forintért be lehet szerezni, mindenképpen érdemes ezzel is gondoskodni a biztonságról.

Az elsősegélynyújtó vigyázzon magára is!

A szén-monoxid olyannyira mérgező, hogy az elsősegélynyújtó is veszélyben van. Első teendő ajtót-ablakot nyitni, a sérültet a lehető leghamarabb szabad levegőre hozni. Meg kell győződni arról, átjárhatók-e a légutai. Ha lehet, a szén-monoxidot kibocsátó készüléket le kell zárni, hogy ne legyen a gáznak utánpótlása. Gázmérgezés esetén akkor is indokolt mentőt hívni, ha a beteg eszméletén van, mivel a tiszta oxigén belélegzése megakadályozhatja a gáz további romboló munkáját a vérben, meggyorsítva a szén-monoxid-hemoglobin-szint felezési idejét. Az épületet mielőbb el kell hagyni, és addig nem is szabad visszamenni, amíg fennáll a mérges gáz kritikus koncentrációjának veszélye. Addig ne használják újra a fűtőberendezést, amíg a szükséges engedélyekkel rendelkező szakember át nem vizsgálta és meg nem javította a hibákat!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a napos időben melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag