A vidékiek dohányoznak a legtöbbet

Magyarországon évente minden ötödik haláleset összefüggésbe hozható a dohányzással. Hivatalos adatok szerint 2000 és 2014 között több százezren haltak meg a káros szenvedély következtében.

Bár a kérdéses időszakban a férfiak körében 300 ezerrel (2,2 millióra), a nőknél pedig 100 ezer fővel (1,65 millióra) csökkent a dohányzók vagy a korábban dohányzók, de már leszokottak száma, addig a fiatalok, azaz a 18-30 évesek körében nem változott a számuk. 

dohányzó
A fiatalok 40 százaléka dohányzik, ami rémisztően magas arány. Viszont 50 százalék meg sem próbálta

A K&H fiatalok jóléti indexe a 19-29 éves fiatalok egészséggel, lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, családdal kapcsolatos elégedettségét és jövőbeli várakozásait vizsgálja. Az index egészségre vonatkozó részének válaszaiból kiderül, hogy jelenleg a korosztály 40 százaléka dohányzik, 10 százaléka már leszokott, 50 százalékuk viszont soha nem is dohányzott.


A 300 fiatal bevonásával készült kutatás szerint a kérdést a megkérdezettek körében szélsőségek jellemzik: valaki vagy egyáltalán nem dohányzik, vagy nagyon sokat. 2016 negyedik negyedévében voltak a legtöbben a nemdohányzók. A nemdohányzók növekedéséhez hozzájárult, hogy a diákok és a budapestiek körében magasabb, 64, illetve 62 százalékos azoknak az aránya, akik soha nem is dohányoztak. 

Jól tudjuk, hogy a dohányzás rendkívül rossz hatással van a tüdőre, és számos súlyos, akár halálos kimenetelű betegség rizikóját növeli. De jó néhány kevésbé ismert, ám legalább olyan káros következménye is lehet a cigarettázásnak. Részletek!

Kedvező ugyanakkor, hogy a fiatalok 64 százaléka próbál odafigyelni a táplálkozására, 11 százalék pedig kifejezetten tudatosan étkezik. A többség a mozgásra is figyel: a fiatalok 59 százaléka azt mondta, legalább alkalmanként sportol, azoknak pedig, akik még tanulnak, közel négyötödükre - 77 százalékukra - igaz ugyanez. Bár a többség alkalmanként szívesen mozog, a rendszeresen vagy versenyszerűen sportolók aránya meglehetősen alacsony közöttük: mindössze 14 százalékos.

Forrás: InfoRádió

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok helyenként csak lassan szűnnek, és megemelkedve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, de máshol sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag