A véradókat ünnepeljük

A WHO világnapjainak listája szerint június 14-én ünnepeljük a véradókat. Az önkéntesek garantálják a hazai vérellátás biztonságát, ráadásul a levett vérből több alapvető fontosságú injekció, faktor készül.

Június 14-e a Véradók Világnapja.a Magyar Vöröskereszt az ország több pontján véradásokat szervez, e mellett Budapesten, a Fővám téren látványos, vészhelyzeteket imitáló "élő szobrokkal" szeretné felhívni a figyelmet a véradás életmentő szerepére.
A Corvinus Egyetemen a KIRÁLY, Elvis Presley - aki maga is véradó volt -, és Mogács Dániel humorista szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket. Itt kerül sor a kimagasló eredménnyel zárult Országos Felsőoktatási Véradóverseny eredményhirdetésére is, amely során idén több mint 13 ezer fiatal véradót aktivizáltak. A Magyar Vöröskereszt emellett országszerte meghirdeti az "Öltöztessük pirosba az országot" figyelemfelkeltő akciót, amelyhez bárki csatlakozhat, aki szeretné kifejezni tiszteletét a véradók felé.

Idén országszerte 33 vöröskeresztes véradóhelyszínen várják az önkéntes véradókat ezen a napon. (A helyszínek listáját itt tekintheti meg!) A véradók a véradást követően, a segítségnyújtás nagyszerű érzésén felül ajándékot is kapnak. A véradáshoz szükséges a személyi igazolvány, lakcím-és TAJ-kártya.
Véradásra minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőtt ember jelentkezhet. A véradót a véradásra való alkalmassága tekintetében ki kell vizsgálni. Ennek során a véradó köteles a saját egészségi állapotáról, valamint életviteléről - amennyiben az a vér útján átvihető fertőző betegségek szempontjából jelentős - a vizsgálatot végző orvos kérdésére felvilágosítást adni. Férfiak évente akár 5-ször, nők maximum 3-szor adhatnak vért.

A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények, vérlemezke-koncentrátum készülnek. Ezen belül a plazmából albumin oldat, immunglobulin oldatok, TETIG - speciális anti-tetanusz immunglobulin injekció, véralvadási betegségek kezelésére faktor VIII és faktor IX készül.

A véradótól levett vér csupán 5 hétig használható fel átömlesztésre. Ez időn túl a vér alkatrészei károsodnak, hatásukat vesztik. A vérből készült véralkatrész-koncentrátumok egy része (vérlemezke, fehérvérsejt) csak 1-2 napig, más, pl. fagyasztott készítmények 1 évig is felhasználhatók, mert különleges eljárással jól tárolhatókká válnak. Vannak olyan vérkészítmények, melyek csak a frissen vett vérből állíthatók elő. Ilyen például a vérzékeny betegek kezeléséhez nélkülözhetetlen alvadási anyag koncentrátuma vagy a vérlemezke.

A véradóra mindig szükség van, hogy minden nap lehessen gyógyítani. Mivel a nagyobb ünnepek alatt általában kevesebb véradó jelentkezik, és a véradás is szünetel, ilyenkor nagyobb szükség lehet a véradásra. Különösen fontos, hogy a nyaralások idején, az augusztus huszadikai, rendszerint hosszabb hétvége után vagy év vége felé, közvetlenül a karácsonyi ünnepeket követően, illetve a két ünnep között is legyen elég véradó.

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kialakulása

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag