A törékeny test

Nemrégiben írtunk arról, hogy az egészségügyi reform részeként megváltoztatták a csontritkulás mérésének és kezelésének szabályait, kevesebb vizsgálatot finanszíroz a társadalombiztosítás és a gyógyszerek támogatása is csökkent. A betegek és a veszélyeztetettek száma azonban nem lett kisebb.
A megelőzést már egészen kicsi gyerekkorban kell kezdeni: a gyermekeknek születésüktől kezdve szükségük van D-vitaminra és kalciumra, mozgásra és az egészséges életmód tudatosítására. Ez adhat alapot arra, hogy felnőttkorban is egészségesebben élnek majd. De a mai felnőtt generáció is sokat tehet önmagáért: magas kalciumtartalmú tejtermékekkel, mozgással, s ha az időjárás engedi, napfénnyel. Azt sem árt tudni, hogy a koffein és az alkohol is fokozza a csontritkulás kockázatát.
Ezért igencsak szükség van a szűrővizsgálatokra, még akkor is, ha netán némi pénzbe kerül. Mert a törés és az utána következő sok kínlódás, még többe kerül. Különösen ajánlatos a szűrés 50 év felett, kivált a nőknél, akiknek a változás kora a csontritkulás kockázatának növekedésével is jár, mert 40-60. életévük között normál csonttömegük egyharmadát elveszíthetik. A folyamat hatvanéves kor után közel egyforma mértékű a férfiaknál és a nőknél.
A szűrés során a pácienst egy speciális asztalra fektetik, amely felett egy mérőfej mozog. Szűrésnél általában az ágyéki csigolyákat és a két csípőízületet, abban is a combcsont fejét vizsgálják. Mivel a mérés alapja a gép által kibocsátott sugár elnyelése, így a mérés kisfokú sugárterheléssel jár. Az eredményt számítógéppel értékelik, amelyet a képpel együtt leletezve megkap a beteg. A szűrést érdemes évente ismételni. Különösen ajánlatos a csontritkulás szűrés bizonyos fokozott kockázatú esetekben, például a korai menopauzánál, vagy időskorban, colitis ulcerosa, Chron-betegség és tartós szteroidkúra esetén.
A szűrés rendszerint időben ráirányítja a figyelmet a csontok állapotára, és a szükséges kezelésekre. De súlyosabb esetekben már maga a csonttörés vagy a csontok, a test deformálódása jelzi a bajt. A betegek panaszai is döntően a törésekből adódnak, amelyek elsősorban a csigolyákat, a csípőtájékot és a csuklót veszélyeztetik. Az életkor előrehaladtával halmozódó tünetek és panaszok jelentősen ronthatják az életminőséget. Fájdalom, megváltozott testtartás, járászavar és gyakran légzéspanaszok nehezíthetik a mindennapokat. A betegség mielőbbi felismerése és megfelelő kezelése viszont megelőzheti a súlyos szövődményeket.
Ha kiderül a betegség, akkor reumatológus vagy ortopéd orvos laborvizsgálatokkal tovább folytatja a kivizsgálást, és ambulánsan beállítja a gyógyszeres kezelést, nyilván mindenkinél a számára megfelelő készítménnyel. A gyógyszerek többféle csoportba tartoznak. Léteznek hormonpótló készítmények a menopauza utáni állapotokra, szintetikusan előállított csontanyagcserét befolyásoló hormonok (kalcitonin), D-vitamin-készítmények, és az úgynevezett biszfoszfonátok, amelyek a csontot lebontó sejteket gátolják. Fluorid készítményekkel a csontépítő sejtek aktivitása fokozható, a sejtfal szintjén ható készítmények, az úgynevezett receptor modulátorok pedig a hiányzó ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki.
A csontritkulástól szenvedő betegek különböző szakaszokban, különböző tünetekkel találkozhatnak. Az egyik legkellemetlenebb jelenség a háti csigolyák összeroppanása, amely fokozza a hát görbületét, vagyis a beteg tartása görnyedt, púpos lesz. Ez ráadásul a test egyensúlyának csökkenésével és a mellüregi tér beszűkülésével járhat. A bizonytalanná váló tartás és járás fokozza az elesés kockázatát, míg a mellkasi térfogat csökkenése légzési panaszokat okoz, és tüdőgyulladás kialakulásával fenyegethet. Ezeknek a betegeknek jelenthet segítséget egy új gerinctámasz. Ez fél kilogrammnál könnyebb, váza egy műanyag borítású alumínium- betét, amelyet egyedileg igazítanak minden beteg gerincgörbületéhez. Hozzátartozik egy tépőzáras hevederrendszer, amely a vállak, a csípő és a has felületére támaszkodik. A támasz és a vállakat hátrahúzó pánt együttesen elősegítik a megfelelő testtartást, és egyúttal erősítik a törzs izmait. Így megakadályozzák a háti görbület fokozódását. A test súlypontjának visszahelyezésével az egyensúlyi helyzetet is stabilizálja, így kisebb az elesés kockázata. Szinte észrevétlenül lehet hordani zakó, blézer, vagy akár ing alatt is. De még jobb, idejében megakadályozni a csontritkulás kialakulását.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt tovább szakadozik, csökken a felhőzet, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek