A magyarok többsége nyújtana segítséget, de nem tud

A hazai lakosok több mint 85 százaléka nyújtana segítséget baleset esetén, még sem teszi. De miért nem? A SE ETK egy munkatársa erre próbált fényt deríteni, felmérést részben az Országos Elsősegély-ismereti Verseny keretében zajló kérdőívek is segítették.

A vizsgálatból kiderült, hogy a megkérdezettek több mint 85 százaléka mindenkinek, alig kevesebb, mint 6 százaléka csak ismerősének segítene egy vészhelyzetben. Sajnos még sem ez a helyzet, hisz az Országos Mentőszolgálat adatai szerint az esetek alig 2,5 százalékában találkoznak helyszíni, laikus által megkezdett ellátással.

A többség a tudás hiányával magyarázza tétlenségét, a válaszadók közel 70 százaléka érzi úgy, hogy nem ért a segélynyújtáshoz. Ez persze nem is csoda, hisz a hazai elsősegély-oktatás nincs túl jó helyzetben. A közoktatásban nincs kötelező elsősegély-oktatás, ezzel csak a gépjárművezetői vizsga megszerzésekor, illetve az évenkénti munkahelyi tűz- és balesetvédelmi oktatáson találkozik az ember. Ezek hatékonyságát pedig mindenki saját bőrén érezheti.

A laikusok körülbelül 20 százaléka az undort és az irtózást jelölte meg a segélynyújtás elmulasztásának magyarázataként.

Még ennél is megdöbbentőbbek azok a mérési eredmények, melyek szerint egy balesetet észlelve a laikusok 51,4 százaléka nem tudná, mit csinálna és csupán 37,4 százaléka hívna mentőt. A kérdőívet kitöltők (766 fő) 10 százaléka elkezdené az ellátást, míg a helyes beavatkozást, azaz a helyszín előzetes felmérését, a tájékozódást alig 1 százalék választotta!

Ezen az igen elszomorító helyzeten próbál évek óta változtatni az Országos Mentőszolgálat és a HáziPatika.com Országos Elsősegély-ismereti Versenyével, amelynek versenyfelhívása a napokban jelent meg.

Marsi Zoltán

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, helyenként tartósan párás, ködös maradhat az idő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag