A kütyühasználat így hat ránk

HáziPatika

Meglepő eredményeket hoztak a kamaszok digitális kompetenciáit vizsgáló friss felmérések a Világgazdaság cikke szerint.

A jövőre nem készít fel a kütyük használata

Az általános hiedelmekkel ellentétben nem használják kellő biztonsággal a technológiai eszközöket, és saját maguk is úgy érzik, nincsenek felkészülve azokra a változásokra, amelyeket az ipar 4.0 hoz - írja cikkében a lap.

A jövőre nem készít fel az okoseszközök használata, okostelefon ipar 4.0 digitális bennszülött netikett álhírek Y generáció Z generáció
Önmagában az okoseszközök használata nem elég

Hiába lógnak egész nap a neten, a digitális bennszülöttként aposztrofált kamaszok nem tudatosan és nem kellő biztonsággal használják a rendelkezésükre álló technológiai eszközöket - derül ki a felmérésből, amelynek módszertanát a Microsoft megbízásából a 21. Századi Oktatásért Alapítvány dolgozta ki, és amelyben 25 innovatív iskolában mérték fel a 13-18 éves tanulók digitális kompeten­ciáit. Nem elég beleszületni a technológiai forradalomba, a digitális kompetencia tanult és folyamatosan fejlesztendő képesség.

Netikett iránymutatásra van szükség

Hogy harcolhatunk az álhírek ellen?

Nincsenek mérgező anyagok a Nutellában, lelkünk nem 21 grammot nyom, az első éjszaka joga pedig sohasem létezett - az Urbanlegends.hu többek között ezekről az álhírekről rántotta le a leplet az utóbbi időben. A honlapot mi is támogathatjuk.

"Az okoseszközök nyomkodásától a tudatos, biztonságos eszköz- és internethasználatig, a netikett elsajátításáig és az álhírek felismeréséig hosszú az út, és a fiataloknak is szükségük van iránymutatásra" - összegezte a kutatás eredményét Szentkuti Gabriella, a Microsoft ügyvezető igazgatója.

A Deloitte Millennial Survey idei felmérése is negatív változást mutat az Y és Z generáció üzleti motivációról alkotott véleményével kapcsolatban. A hetedik alkalommal elvégzett kutatás rámutatott, hogy a fiatal munkavállalók többsége nem érzi magát felkészültnek a változásokra, amelyeket az ipar 4.0 hoz. A millenniumi generációba tartozó válaszadók mindössze 48 százaléka vélte úgy, hogy a vállalkozások céljai illeszkednek az elvárásaihoz, ez az arány egy éve még 65 százalék volt.


Két éven belül munkahelyváltás

A cégvezetőkről alkotott kép is alaposan átalakult. Míg tavaly a megkérdezettek 62 százaléka azt gondolta, hogy elkötelezett a társadalom fejlesztésének támogatásában, addig idén már csak 47 százalék volt ezen a véleményen.

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy a vizsgált életkorban lévő fiatalok 43 százaléka arra számít, hogy két éven belül munkahelyet vált, 28 százaléka pedig úgy véli, öt évig marad a mostani helyén. A kutatásban mért 15 százalékpontos különbség a két csoport között annak fényében különösen elgondolkodtató, hogy egy éve még csak 7 százalékpont volt az eltérés, vagyis jóval többen terveznek rövid távra a munkahelyükön - derül ki a lap cikkéből.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett gyakran befelhősödik az ég, de számottevő csapadék általában nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag