+3° - +12°
Kettős front

A gazdagok ennyivel élnek tovább

HáziPatika

A pénz nem boldogít - tartja a mondás, ám egy új kutatás szerint a pénzügyi helyzet igenis jelentős kihatással van az egészségmegőrzésre és az életkilátásokra.

A legszegényebb társadalmi csoportba tartozók átlagosan 7-9 évvel kevesebb egészségben eltöltött életévre számíthatnak 50 éves koruk felett, mint a leggazdagabbak - derült ki a University College London szakemberei által készített friss felmérésből. A kutatók egy tízéves periódus adatait elemezve vizsgálták a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek várható élettartamra és egészségben eltöltött életévekre kifejtett hatását Angliában és az Egyesült Államokban élő idősek körében. A résztvevőket mindkét ország kapcsán háztartásuk teljes vagyona alapján osztották csoportokba, majd e csoportok egészségi állapotát hasonlították össze egymással.

Az anyagi helyzet jelentősen befolyásolhatja az életkilátásokat
Az anyagi helyzet jelentősen befolyásolhatja az életkilátásokat. Fotó: iStock

Összességében kirajzolódott, hogy egy 50 esztendős tehetősebb személy átlagosan 31 évig élhet még jó egészségben a statisztika alapján, míg az azonos korú, de jóval szerényebb anyagi helyzetben lévők csupán 22-23 évig. A kutatók a résztvevők pénzügyei mellett az iskolai végzettséget és a foglalkozást is figyelembe vették az elemzés során, ám mind közül a vagyoni helyzet bizonyult a legerősebb befolyásoló tényezőnek az életkilátások kapcsán mindkét vizsgált országban.

"Az egészségbeli egyenlőtlenségek csökkentésére tett erőfeszítéseknek mindkét országban a hátrányosabb szocioökonómiai helyzetben lévő csoportokat kellene elsősorban megcélozniuk" - hangsúlyozták a The Journals of Gerontology című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői. Hozzátették, jól ismert, hogy a várható életévek mennyisége és minősége egyaránt kihatással van az állam egészségügyi kiadásaira, bevételeire, az idős emberek hosszú távú ellátására és a foglalkoztatottságra. "Éppen ezért eredményeink arra utalnak, hogy a döntéshozóknak mind Angliában, mind az Egyesült Államokban nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk az egészségbeli egyenlőtlenségek mérséklésére" - hangsúlyozták.


A nők tovább élnek és tovább maradnak egészségesek

Az Európai Unió statisztikai szervezete, az Eurostat 2017-es adatai szerint 65 éves koruk felett mind a magyar nők, mind a férfiak átlagosan 6,7 egészségben eltöltött életévre számíthatnak, míg várható élettartamuk ebben a korban 83,4 és 79,5 év. E mutatók jelentősen elmaradnak az uniós átlagtól.

A kutatók jelentős különbségeket találtak a nemek között is, miszerint a nők több egészséges életévre számíthatnak 50 éves korukban, mint a férfiak. Egy amerikai nő például átlagosan 34,7 évig élhet még, miután betöltötte az ötödik ikszet, amiből 28,6 évet súlyos, az életminőséget is érdemben befolyásoló megbetegedések nélkül tölthet el. Ezzel szemben az azonos korú férfiak esetén 31,5 és 27,2 évet érnek el az említett mutatók. Ugyancsak hasonló számok és különbségek láthatók az angol nők és férfiak között.

Forrás: iflscience.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +12 °C
Minimum:
+3, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag