A felnőttek veszélyesebbek?

Közlekedés közben a felnőttek sokkal inkább vigyáznak gyermekeikre, mint önmagukra; viszont a gyerekek jobban vigyáznak magukra, mint amennyire a felnőttek rájuk. Egyebek mellett ez áll az Országos Baleset-megelőzési Bizottság gyermekbalesetekről készített jelentésében.
A rendőrség adatai szerint 1990-ben 107 gyermek halt meg közúti balesetben. Tíz évvel később 44. A csökkenés hátterében az áll, hogy a szülők - a sajátjukkal ellentétben - készek gyermekük biztonságára áldozni. Még fel sem vetődött a biztonsági gyermekülések kötelezővé tételének gondolata, mégis évről évre többen kértek tanácsot a rendőrségtől (is), mely üléstípusok a legbiztonságosabbak.
Az utóbbi években bekövetkezett halálos kimenetelű közlekedési gyermekbalesetek kétharmadában azonban az áldozatok utasként veszítették életüket. Azaz, bármennyire is meglepő: ma kétszer nagyobb esélye van annak, hogy egy gyermeket a szülei autójában ér halálos baleset, mint hogy biciklizés közben, vagy amikor átrohan az úttesten.
A kedvező változásokat Gégényi István alezredes, az ORFK szakértője az immár több éve, minden tanévkezdés előtt és iskolaév végén megtartott felvilágosító-figyelemfelhívó kampánnyal magyarázza. Az utóbbi években a becsengetést követő hónapban nem történt halálos baleset az iskolák környékén.
Nyári Katalin, a Bűnmegelőzők Országos Szakmai Szövetsége elnöke ennek ellenére sem lelkesedik a kampányszerű bűnmegelőzési, baleset-megelőzési megmozdulásokért. Szerinte egy-egy bűnmegelőzési nap - gazdagabb iskolákban hét vagy hónap - nem elég arra, hogy a gyerekek megismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket, s hogy azokat miképpen kerülhetik el, hogyan kezelhetik. A Biztonságos Iskola mozgalom célja éppen az, hogy lényegében minden tantárgy keretében adjon valami pluszt, ami segít a veszélyhelyzetek kezelésében, megelőzésében.
Budapesten négy önkormányzati és két egyházi iskola kísérletképpen komplex biztonsági képzést ad tanulóinak, ami kiterjed a bűn- és balesetvédelemre, a tűzvédelemre és az emberi konfliktusok kezelésére. S hogy mennyi hozadéka lehet ennek a Fővárosi Önkormányzat által évente hatmillió forinttal támogatott speciális oktatási formának egy olyan feszültségektől terhes, megosztott országban, ahol olykor kívánatos lenne, ha a parlamenti közvetítést is 18-as karikával sugározná a televízió? Danielisz Béla bűnmegelőzési tanácsnok, városrendészeti bizottsági elnök szerint esélyt ad arra, hogy a ma gyermekei kevésbé lesznek kiszolgáltatottak, és jobban kezelik majd a konfliktusaikat szüleiknél.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, sok napsütésre számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag