A budapesti piacokon ezt találta a Nébih

HáziPatika

Budapesti piacokon ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcsforgalmazás követelményeinek betartását.

4 esetben a forgalmazást is megtiltották

Összesen 1909 zöldség-, illetve gyümölcstétel vizsgálatát végezték el a Nébih szakemberei az elmúlt három hónapban, és a tapasztalt szabálytalanságok miatt 71 árussal szemben indult hatósági eljárás. Ebből 4 esetben - jellemzően a súlyos, minőséget érintő hibák miatt - az áru forgalmazását is megtiltották, illetve élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, 67 esetben pedig figyelmeztetésben részesítették az ellenőrzött forgalmazót.

Rengeteg esetben indított eljárást a Nébih a fővárosi piacok zöldség- és gyümölcskereskedőivel szemben
Piacokon tartott ellenőrzést a Nébih

Nem ideális a nyitva tartás

Az ellenőrzés rámutatott, hogy a piacok infrastruktúrája jó, általánosságban tiszták, könnyen megközelíthetőek, nyitva tartásuk azonban kevésbé ideális a dolgozók számára, hiszen hétköznap általában 16 órakor bezárnak. Ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy a friss zöldség-gyümölcs áruk forgalma jelentős részben az élelmiszerláncok üzleteibe helyeződött át.

Hiányoznak a jelölések

Egy-egy kereskedő jellemzően általában több (2-5) standon árusítja a termékeit ugyanazon a piacon belül, így az ár többnyire kiegyenlített, a kínálat és a minőség pedig kielégítő. Általános probléma azonban a kötelező jelölések (származási ország, minőségi osztály, fajta stb.) hiánya, különösen az import árucikkek esetében. Gyakori eset a vásárlók tudatos megtévesztése is: ilyenkor a külföldi árut az eredeti csomagolásból kiszedve, a pulton ömlesztve vagy rekeszből kínálják, amely hamisan azt a látszatot keltheti, hogy magyar termék.

Nagy a bizalom az őstermelői áruval szemben

A belvárosi vásárcsarnokokban a vendéglátás és a gourmet termékek forgalmazása megnövekedett, szinte teljesen kiszorítva onnan a hagyományos zöldséges, gyümölcsös standokat, és az őstermelők is inkább a külváros nagyobb piacain jelennek meg. Az őstermelői áruval szemben nagy a vásárlói bizalom, ezért fontos lenne az őstermelői és a kiskereskedői standok egyértelmű megkülönböztetése, ami nem feltétlenül valósul meg. Nemcsak a kistermelők igyekeznek azonban hasonulni az őstermelőkhöz, de őstermelői részről is előfordul, hogy a saját termelésű áru mellett vásárolt termékek továbbértékesítésével bővítik a kínálatot, ezért ezekben az esetekben a piaci ellenőrzést termőhelyi szemle is követheti.


Tipikus hibának bizonyultak az ellenőrzés során az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos szabálytalanságok (pl. otthon hagyott vagy lejárt igazolvány, illetve olyan esetek, amikor alkalmazott árusít). A mulasztások jelentős része tájékozatlanságból vagy hanyagságból eredt, így az ellenőrök törekedtek a szabályok egyértelmű elmagyarázására, és minden ellenőrzött részére írásos tájékoztatót adtak át, amely a kötelező jelölésre és az őstermelői árusításra vonatkozó legfontosabb előírásokat foglalta össze.

Forrás: nebih.gov.hu

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag