+10° - +26°
Nincs front

A balatoni hekkről ez derült ki

A Balaton és a sült hekk mára szinte szétválaszthatatlan párost alkot. A Nébih Szupermenta csapata legfrissebb tesztjében halsütödéket és az ott készülő, igazi nyári slágerterméket, a frissensült hekket ellenőrizte.

Aki nyáron a Balatont választja, minden bizonnyal a friss, ropogósra sült hekket is megkóstolja, amelynek egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy kevés szálka található benne, így felnőttek és gyerekek egyaránt szívesen fogyasztják - írja a Szupermenta. A Nébih szakemberei a szezon elején feltérképezték az ismertebb halsütödéket, majd kiválasztottak 13 sült hekket is árusító vendéglátóhelyet, amelyek közül 7 a Balaton északi, 6 pedig a déli partján található. A kiválasztott sütödék közül volt olyan, amely kimondottan különböző halételek készítésére specializálódott, de akadtak olyanok is, amelyek széles termékválasztékuk mellett kínáltak halételeket, így sült hekket is.

Az ellenőrzések és tesztek még a szezon elején, június utolsó hetében zajlottak, így a nyár kiemelt heteiben az ellenőrzött vendéglátóhelyek a hatósági intézkedéseknek köszönhetően a hiányosságok kijavítása után biztonságosan működtek. A munka viszont tovább folytatódott a laboratóriumi vizsgálatokkal és az eredmények kiértékelésével.

A Nébih szakemberei 13 balatoni vendéglátóhelyen vizsgálták a hekkeket
A Nébih szakemberei 13 balatoni vendéglátóhelyen vizsgálták a hekkeket

Két üzletet átmenetileg be kellett zárni

A 13 ellenőrzött vendéglátóhelyből 2 esetben minden megfelelő volt, 6 helyen pedig kisebb hiányosságok miatt figyelmeztetésben részesültek az üzemeltetők. Ugyanakkor 5 üzletben a súlyosabb hibák miatt bírságot is ki kellett szabni, sőt egy esetben a bírság mellett a hely tevékenységét is korlátozni kellett. Az ellenőrzések során összesen több mint egymillió forint értékű bírságot szabott ki a Nébih.

Két üzletnél volt szükség az üzemelés felfüggesztésére, de ebből az egyik alkalom csupán néhány óráig tartott, mert az együttműködő vállalkozó azonnal orvosolta a hiányosságokat. A másik sütöde a hibák kijavítása után az ismételt szemlét követően újra kinyithatott. Két üzletben összesen több mint 100 kilogramm halat kellett kivonni a forgalomból nem megfelelő nyomon követés és származást igazoló dokumentumok hiánya miatt.

Az üzletek láthatatlan hibái

A négynapos ellenőrzéssorozat alatt a 13 vendéglátóhelyről összesen 166 mintát vettek. Megnyugtató hír, hogy valamennyi késztermék mikrobiológiai vizsgálata negatív, azaz jó eredményt adott, késztermékből kórokozó vagy szennyezettséget jelző mikroba nem tenyészett ki. A halsütőkben a különböző felületekről levett úgynevezett tisztasági minták mikrobiológiai vizsgálatával azonban már jelentős arányban kerültek hibák a felszínre.

Milyen kórokozók leselkednek ránk a tömegközlekedési eszközökön? Részletek itt.

A 13 halsütőből csupán két helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő. Két helyen egy-egy felületen penész jelenlétét, a többi halsütőben változó számban és előfordulással széklet- és penészszennyezésre utaló mikroorganizmusok, illetve öt üzletben a dolgozók "tiszta" kezén Koaguláz pozitív Staphylococcus aureus baktériumok jelenlétét találták. Három helyszínen ezt a baktériumot megtalálták az élelmiszerekkel érintkező felületeken (adagolóeszköz, munkaasztal, hűtőszekrény) is.

A Staphylococcus aureus a helytelenül kezelt és tárolt élelmiszerekben elszaporodva méreganyagot, úgynevezett baktériumtoxint termel, amelyételmérgezésokozója lehet. A sült hal esetén - frissensültről lévén szó, amikor nincs ételtárolás, azaz a baktérium számára szaporodási lehetőség - a kockázat nem jelentős, de a helyzet mindenképpen figyelemfelkeltő.

A baktérium jelenléte személyi higiénés szabályok betartásával, kézmosással és kézfertőtlenítéssel, a gennyes betegségben szenvedő személyzet kitiltásával, továbbá az eszközök fertőtlenítésével jól felszámolható. Fontos tudni, hogy a frissen készült ételek azonnali elfogyasztásával, az élelmiszerek védett és megfelelő hőmérsékleten tartásával az ételmérgezéses esetek megelőzhetőek.

Tengeri halak és nehézfémek

Sokan tudni vélik, hogy a tengeri halak nehézfémtartalma a környezeti szennyezés okán határérték feletti lehet, ezért minden helyszínen mintát vettek a szakemberek a fagyasztott hekktörzsekből, majd megvizsgálták kadmium-, higany- és ólomtartalmukat. Valamennyi negatív eredménnyel zárult, azaz határérték feletti szennyezést nem találtak. A halak hisztamintartalmát is megmérték, amely a helytelen tárolás során a halhúsban felhalmozódhat, és az arra érzékeny fogyasztóknál megbetegedést válthat ki. Minden esetben megfelelő eredmény született.

Tengeri halakról lévén szó, vizsgálták a halparazita-fertőzöttséget is. A halaknak ugyanis - minden más állathoz hasonlóan - megvannak a maguk élősködői. Halak esetében ezektől csak a fagyasztás hatására vagy a sütés során szabadulhatunk meg. A fagyasztott és sült hekk tehát e tekintetben nem veszélyes. Élő parazitát nem is találtak a szakemberek, viszont négy mintában nem élő Anisakis parazitalárvák jelenlétét mutatta ki a laboratórium. Ez természetesen nem a vendéglátó felelőssége, előfordulása nem is jogsértés, a kapott eredmény inkább tájékoztató információ.

A sült hekk készítésekor rendkívül fontos a sütőzsiradék mennyisége, minősége, a sütési hőmérséklet és idő. Túlhevítés hatására az olaj megég, habzik, kellemetlen, kaparó illatúvá és ízűvé válik. Rövid idő alatt felhalmozódnak benne az égett, káros, poláros komponenstartalmú élelmiszer-részecskék. Az ilyen olajban kisütött hal - amellett, hogy egészségtelen - minőségét tekintve is kifogásolható. Éppen ezért mind a 13 ellenőrzött vendéglátóhelyen mintát vettek a használatban lévő, forró sütőolajból, és azokat is laboratóriumba szállították. Valamennyi minta poláros komponenstartalma a rendeletben meghatározott határérték alattinak bizonyult.


Érzékszervi bírálatok

Az ellenőröket minden helyszínre elkísérte a Nébih mobil érzékszervi vizsgálóállomása is, így az ellenőrzésen frissen kisült halakat azonnal el is bírálták. A képzett vezetővel irányított, 3-3 fős bírálóbiztosság 20 pontos súlyozófaktoros módszerrel dolgozott, és a pontozásos eredményeket szöveges, leíró érzékszervi eredménnyel egészítette ki. Az érzékszervi vizsgálatok összességében nem mutattak kedvező képet. A megvizsgált 13 sült halból csupán 2 volt kiváló és 2 átlag feletti, míg 4 sült hal átlagos és a többség, azaz 5 termék átlag alatti eredménnyel vizsgázott.

A Nébih Szupermenta videós összefoglalót is készített a balatoni vizsgálatról:

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a szélvédett tájakon csak lassan szűnik a párásság, máshol napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag