+11° - +28°
Nincs front

A balatoni hekkről ez derült ki

A Balaton és a sült hekk mára szinte szétválaszthatatlan párost alkot. A Nébih Szupermenta csapata legfrissebb tesztjében halsütödéket és az ott készülő, igazi nyári slágerterméket, a frissensült hekket ellenőrizte.

Aki nyáron a Balatont választja, minden bizonnyal a friss, ropogósra sült hekket is megkóstolja, amelynek egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy kevés szálka található benne, így felnőttek és gyerekek egyaránt szívesen fogyasztják - írja a Szupermenta. A Nébih szakemberei a szezon elején feltérképezték az ismertebb halsütödéket, majd kiválasztottak 13 sült hekket is árusító vendéglátóhelyet, amelyek közül 7 a Balaton északi, 6 pedig a déli partján található. A kiválasztott sütödék közül volt olyan, amely kimondottan különböző halételek készítésére specializálódott, de akadtak olyanok is, amelyek széles termékválasztékuk mellett kínáltak halételeket, így sült hekket is.

Az ellenőrzések és tesztek még a szezon elején, június utolsó hetében zajlottak, így a nyár kiemelt heteiben az ellenőrzött vendéglátóhelyek a hatósági intézkedéseknek köszönhetően a hiányosságok kijavítása után biztonságosan működtek. A munka viszont tovább folytatódott a laboratóriumi vizsgálatokkal és az eredmények kiértékelésével.

A Nébih szakemberei 13 balatoni vendéglátóhelyen vizsgálták a hekkeket
A Nébih szakemberei 13 balatoni vendéglátóhelyen vizsgálták a hekkeket

Két üzletet átmenetileg be kellett zárni

A 13 ellenőrzött vendéglátóhelyből 2 esetben minden megfelelő volt, 6 helyen pedig kisebb hiányosságok miatt figyelmeztetésben részesültek az üzemeltetők. Ugyanakkor 5 üzletben a súlyosabb hibák miatt bírságot is ki kellett szabni, sőt egy esetben a bírság mellett a hely tevékenységét is korlátozni kellett. Az ellenőrzések során összesen több mint egymillió forint értékű bírságot szabott ki a Nébih.

Két üzletnél volt szükség az üzemelés felfüggesztésére, de ebből az egyik alkalom csupán néhány óráig tartott, mert az együttműködő vállalkozó azonnal orvosolta a hiányosságokat. A másik sütöde a hibák kijavítása után az ismételt szemlét követően újra kinyithatott. Két üzletben összesen több mint 100 kilogramm halat kellett kivonni a forgalomból nem megfelelő nyomon követés és származást igazoló dokumentumok hiánya miatt.

Az üzletek láthatatlan hibái

A négynapos ellenőrzéssorozat alatt a 13 vendéglátóhelyről összesen 166 mintát vettek. Megnyugtató hír, hogy valamennyi késztermék mikrobiológiai vizsgálata negatív, azaz jó eredményt adott, késztermékből kórokozó vagy szennyezettséget jelző mikroba nem tenyészett ki. A halsütőkben a különböző felületekről levett úgynevezett tisztasági minták mikrobiológiai vizsgálatával azonban már jelentős arányban kerültek hibák a felszínre.

Milyen kórokozók leselkednek ránk a tömegközlekedési eszközökön? Részletek itt.

A 13 halsütőből csupán két helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő. Két helyen egy-egy felületen penész jelenlétét, a többi halsütőben változó számban és előfordulással széklet- és penészszennyezésre utaló mikroorganizmusok, illetve öt üzletben a dolgozók "tiszta" kezén Koaguláz pozitív Staphylococcus aureus baktériumok jelenlétét találták. Három helyszínen ezt a baktériumot megtalálták az élelmiszerekkel érintkező felületeken (adagolóeszköz, munkaasztal, hűtőszekrény) is.

A Staphylococcus aureus a helytelenül kezelt és tárolt élelmiszerekben elszaporodva méreganyagot, úgynevezett baktériumtoxint termel, amelyételmérgezésokozója lehet. A sült hal esetén - frissensültről lévén szó, amikor nincs ételtárolás, azaz a baktérium számára szaporodási lehetőség - a kockázat nem jelentős, de a helyzet mindenképpen figyelemfelkeltő.

A baktérium jelenléte személyi higiénés szabályok betartásával, kézmosással és kézfertőtlenítéssel, a gennyes betegségben szenvedő személyzet kitiltásával, továbbá az eszközök fertőtlenítésével jól felszámolható. Fontos tudni, hogy a frissen készült ételek azonnali elfogyasztásával, az élelmiszerek védett és megfelelő hőmérsékleten tartásával az ételmérgezéses esetek megelőzhetőek.

Tengeri halak és nehézfémek

Sokan tudni vélik, hogy a tengeri halak nehézfémtartalma a környezeti szennyezés okán határérték feletti lehet, ezért minden helyszínen mintát vettek a szakemberek a fagyasztott hekktörzsekből, majd megvizsgálták kadmium-, higany- és ólomtartalmukat. Valamennyi negatív eredménnyel zárult, azaz határérték feletti szennyezést nem találtak. A halak hisztamintartalmát is megmérték, amely a helytelen tárolás során a halhúsban felhalmozódhat, és az arra érzékeny fogyasztóknál megbetegedést válthat ki. Minden esetben megfelelő eredmény született.

Tengeri halakról lévén szó, vizsgálták a halparazita-fertőzöttséget is. A halaknak ugyanis - minden más állathoz hasonlóan - megvannak a maguk élősködői. Halak esetében ezektől csak a fagyasztás hatására vagy a sütés során szabadulhatunk meg. A fagyasztott és sült hekk tehát e tekintetben nem veszélyes. Élő parazitát nem is találtak a szakemberek, viszont négy mintában nem élő Anisakis parazitalárvák jelenlétét mutatta ki a laboratórium. Ez természetesen nem a vendéglátó felelőssége, előfordulása nem is jogsértés, a kapott eredmény inkább tájékoztató információ.

A sült hekk készítésekor rendkívül fontos a sütőzsiradék mennyisége, minősége, a sütési hőmérséklet és idő. Túlhevítés hatására az olaj megég, habzik, kellemetlen, kaparó illatúvá és ízűvé válik. Rövid idő alatt felhalmozódnak benne az égett, káros, poláros komponenstartalmú élelmiszer-részecskék. Az ilyen olajban kisütött hal - amellett, hogy egészségtelen - minőségét tekintve is kifogásolható. Éppen ezért mind a 13 ellenőrzött vendéglátóhelyen mintát vettek a használatban lévő, forró sütőolajból, és azokat is laboratóriumba szállították. Valamennyi minta poláros komponenstartalma a rendeletben meghatározott határérték alattinak bizonyult.


Érzékszervi bírálatok

Az ellenőröket minden helyszínre elkísérte a Nébih mobil érzékszervi vizsgálóállomása is, így az ellenőrzésen frissen kisült halakat azonnal el is bírálták. A képzett vezetővel irányított, 3-3 fős bírálóbiztosság 20 pontos súlyozófaktoros módszerrel dolgozott, és a pontozásos eredményeket szöveges, leíró érzékszervi eredménnyel egészítette ki. Az érzékszervi vizsgálatok összességében nem mutattak kedvező képet. A megvizsgált 13 sült halból csupán 2 volt kiváló és 2 átlag feletti, míg 4 sült hal átlagos és a többség, azaz 5 termék átlag alatti eredménnyel vizsgázott.

A Nébih Szupermenta videós összefoglalót is készített a balatoni vizsgálatról:

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag